Kuvat kehonrakentajista 40-50-60-70 luvuilta

  • 1 / 6
  • Bodari
  • 9.5.2017 12:15
Netissä voi löytää tuhansia vintage alastonkuvia amerikkalaisista kehonrakentajista. Miehen kuvaaminen oli
toisaalta kai kiellettyä alastomana edestä päin peräti 60-luvulle? Kehonrakennuslehtiä oli myös paljon.
Homoerootisuus on hyvin esillä, mutta asiat peiteltiin maskuliiniseen kehonrakennusformaattiin.
Asiasta on aika paljon englanninkielistä tietoa netissä.

Onko kenelläkään tietoa mihin tarkoituksiin alastonkuvia käytettiin? Oliko lehtiä, joissa niitä
voitiin julkaista? Mikä sai tuhannet miehet poseeraamaan alastonkuvissa? Käytetiinkö kuvia "virallisesti" esittelykansioissa,
kilpailuissa tms.? Olisi mukava jos joku asiaan perehtynyt kirjoittaisi.
Asiahan sinällään liittyy seksuaalivähemmistöjä laajempaan naturalismin ja nudismin, antiikin "romantisoituun" luonnollisuus-ihannointiaatteeseen, joka syntyi 1800-luvulla (osin jo 1700-luvullakin valistuksen ajan aatteen myötä) ja laajeni 1900-luvulla maailmansotien välissä ja jälkeen. Sen myötähän Suomessakin syntui vomistelu-harrastusta ja nudistirantoja.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Naturismi

https://en.wikipedia.org/wiki/Naturism#History

Myöskin antiikin Kreikan Olympialais-kultturin henkiinherättämisellä oli merkittävää vaikutusta tuohon. Urheilua ja fyysisyyttä alettiin taas arvostamaan, välillä dominoineen hengellisen uskomuspalvonnan sijaan. Terve mieli terveessä kehossa alkoi saada arvostusta jälleen.

Tuolloinhan syntyivät myös asutustaajiamien alueiden uimarannat, sillä niitä ei välillä ollut, sillä kristikunnassa uskomuksen vuoksi julkinen uiminen oli suurta syntiä (antiikin ajan uintikulttuurihan liki tyrehtyi, ainakin asutustaajamissa yli tuhanneksi vuodeksi Euroopassa, koska kristinuskonto ei tykännyt ja vasta valistuksen ajasta lähtien päästiin takaisin antiikin ajan rantaelämään ja uintikulttuuriin)

Ja sitten siihen pääsi mukaan, heteromaisten vähäpukeis- ja alaston-kuvien lisäksi myös miestenkesken tai naistenkesken kuvastoakin.

Tosin noita kaikkiakaan urheilijamiesten alastonkuvia, joita nykyään retro-kuviksi nimitetään ei kannata liittää miestenkesken erotiikkaan, ei edes ryhmäkuvia, sillä aate tosiaan oli kautta linjan se että vartaloa naturalistisesti alettiin ihannoimaan ja se tuli valokuvamaailmaankin. Juoksijasuuruudestamme Paavo Nurmestakin ja muistakin urheilusankareistamme on alastonkuvia - tai liki alastonkuvia, joissa näkyy se antiikin kreikkalaisen olympialais-urheiluajattelu. Paavo Nurmeen ei kutenkaan liittynyt miestenkesken erotiikkaa.

http://paavonurmi.fi/wp-content/fancygallery/1/1/pn_voimistelusarjaa-1924_2.JPEG
http://paavonurmi.fi/wp-content/fancygallery/1/1/pn_voimistelusarjaa_1924.JPEG

Tuolloin 1900-luvun alkupuoliskolla Suomessakinn oli useamman vuoskymmenenkin käytössä Eliel Saarisen suunnittelemat setelirahat, joissa oli kuvattuna alastomia ihmisiä pyllyineen päivineen - eli lompakoissa oli erotiikka-valuuttaa ;) Noita aiemmin nudismia ei seteleissä ollut.

http://static.iltalehti.fi/raharumpu/monetaraha2230317_rr.jpg

Samoin tuolta 1800/1900-lukujen molemminpuolin ovat naturalismin ajattelun merkkeinä Helsinginkin useat alastonpatsaa, sekä naisista että miehistä ja myös kansallisromantiikan taidemaalaukset. Sekä keskeisesti myös Suomen Eduskuntatalon Täysistuntosalin alastonpatsaat, 4 miestä penispuolelta ja 1 nainen pyllypuolelta, jotka Eduskuntatalon rempan myötä kuulemma palautuvat alkuperäisinä kullattuina versioina Istuntosaliin takaisin (säilöstä Turusta).

Vanhojakaan broileri-kehonrakentajakuvia paljon eroottisempia ovat toki urheilijoiden ja muiden ihmisten retro-alastonkuvatkin, koska niissä on luonnetta, aistikkuutta ja erotiikkaa rutkastii enemmän - eroottisuus, seksikkyys, seksi, rakasteluhan tulevat isolti päästämme käsin.
  • 4 / 6
  • Yesman
  • 9.5.2017 16:49
Musta huomattavasti hämmentävämpää matskua ovat 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun parikuvat. Netistä löytyy vaikka kuinka paljon, seuraavasta linkistä esimerkkejä.

http://www.vintag.es/2016/01/lgbt-couples-adorable-vintage-photos-of.html

Kai yleisimmän selityksen mukaan kirkkaasti suurimmassa osassa kuvista kyseessä ovat läheiset ystävät aikoina, jolloin miesten väliseen ystävyyteen kuuluivat myös elementit, jotka tuntuvat tätä nykyä vähän vierailta. (Mutta, mutta, kun joitakin noista kuvista katsoo, ei voi olla ajattelematta, että ainakin toinen osapuoli on mukana vähän eri sävyisesti..)

Joka tapauksessa kuvat herättävät kaikenlaisia kysymyksiä ja ajatuksia.

Esim. onko sattumaa, että sitä mukaa, kuin tietoisuus homoseksuaalisuudesta on lisääntynyt, näyttäisi varovaisuus miesten välisen kiintymyksen osoittamiseen kasvaneen?
  • 5 / 6
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 9.5.2017 21:39
Esimerkki miesten keskeisestä avoimesta läheisyydestä tulee urheilun piiristä. Serbiassa olivat juuri painin EM-kisat. Georgia voitti yhden ottelun. Ilmeisesti valmentaja nappasi voittajan ristivyöotteella selälleen kanveesiin. Valmentaja heittäytyi voittajan päälle ja antoi suoraan suukon voittajan suulle.
Katso seuraavasta videosta kohdasta 29:30 tämä soma hetki.

http://areena.yle.fi/1-3993727#autoplay=true
Tätä teemaa sivutaan Taina Kinnusen kirjassa Pyhät bodarit (2001). Kinnunen teki opinnäytetyönsä amerikkalaisesta bodauskulttuurista (länsirannikolla) ja tapasi myös niitä, jotka tarjoavat seurapalveluita ja toimivat alastonmalleina. Luin sen aikoja sitten enkä enää tarkkaan muista, miten asiaa käsiteltiin. Kirjaa saa joistakin kirjastoista. Helmet-hakemiston mukaan se on pääkaupunkiseudulla muutamassa kirjastossa hyllyssä ja lisäksi sen saa lainaksi e-kirjana.

Kirjan esittely: "Pyhät bodarit tuo uutta tietoa kehonrakennuksen maailmasta. Se selvittää intohimoiseen kehonrakennukseen sisältyviä merkityksiä sekä osallistuu keskusteluun ruumiin ja ulkonäön tärkeydestä. Tarkastelun kohteena ovat kehonrakennuksen tarkasti säädellyt rituaalit, oppi inhimillisestä onnesta ja yhteisön muodostuminen. Aiheita lähestytään ruumiin, uskonnon, sukupuolen ja alakulttuurin käsitteiden avulla. Kirja tarjoaa uusia näkökulmia niin alan harrastajille kuin ruumiin, sukupuolen tai alakulttuurien kysymyksistä muuten kiinnostuneille. Se soveltuu myös kulttuuriantropologian, sosiologian ja sukupuolen tutkimuksen oppikirjaksi".

Viime vuosina on puhuttu paljon Physique Pictorial -lehdestä, jossa Tom of Finland pääsi ensi kertaa julkisuuteen. 60-luvulla muutamia lehtiä oli myynnissä helsinkiläisissä kirjakaupoissa, mm. Muscleboy ja Young Physique löytyivät Suomalaisen kirjakaupan lehtihyllystä 1960-luvun alkupuolella . Ne olivat hyvälle paperille tehtyjä, "loisteliaita" miehisen vartalon kauneudelle omistettuja kaupallisia tuotteita. Tiukan lainsäädännön vuoksi malleista peitettiin vain viikunanlehden suuruinen alue. Viikunanlehti poistui vuoden 1967 tienoilla, jolloin amerikkalaislehdissä kaikki sai näkyä. Samalla kuitenkin näiden vanhan tyylin lehtien kulta-aika loppui. Mallien joukossa on monia bodareita, jotka eivät koskaan esiintyneet täysin nudena. Lehdet ovat olleet keräilykohteena. Valtaosa on kadonnut kuolinpesistä roskiksiin.

Amerikassa oli kymmeniä vähäpukeisten miesten kuvaamiseen erikoistuneita studioita. Myös Euroopassa kuvattiin, mutta vähemmän. Vanhoista 60-luvun lehdistä löytyy myös suomalaisia malleja, mutta kuvat on useimmiten otettu Ruotsissa. Sen ajan mallit eivät osanneet arvata, että nyt netin kautta laajat kuva-arkistot ovat joutuneet nettiin kaikkien ihmeteltäviksi.

Yksi paljon kuvattu malli oli Joe Dallesandro. Hän ei ollut bodari, mutta oli vartaloltaan kaunis. Vuonna 2009 hänelle myönnettiin elämäntyöpalkinto Berliinin elokuvajuhlilla. Haastatteluissa hän ei kuitenkaan paljon halunnut muistella menneitä rajuja vuosia.

http://ranneliike.net/teema/joe-dallesandro-palkitaan?aid=1324&kaikki=1T