Uusi eduskunta: mitä nyt?
» Uuden eduskunnan avioliittokantojen puntit tasan
» Jani Toivola ja Silvia Modig pääsevät eduskuntaan
» Aloitteleva kansanedustaja joutuu helposti takapenkkiläiseksi
» Suomen eduskunnassa on nyt ensimmäinen tummaihoinen kansanedustaja
Perussuomalaisten voitto tulee näkymään monilla tasoilla. Epäilen, että kaduilla ja toreilla homofobinen ja rasistinen herjaaminen ja väkivalta lisääntyvät, kun sille on nyt ikään kuin julkinen oikeutus ja valtuutus; näin siitä huolimatta, että monet Perussuomalaiset, mm. Timo Soini, ovat ilmoittaneet väkivaltaa vastustavansa ja jopa kannattavansa viharikoksista tuomitsemista (onneksi muuten uusi viharikoslainsäädäntö ehdittiin juuri hyväksyä!). "Kyllä kansa tietää", omasta mielestään, miten mutiaisten ja homojen kanssa pitää toimia, vaikka kansanedustajat eivät niin suoraan sanoisikaan. Epäilen Soinin ja muiden kykyä hillitä kannattajiaan.
Toiseksi, jos Perussuomalaiset pääsevät hallitukseen, niin ministerit ja erityisesti heidän tuekseen virkamieskunnan ulkopuolelta palkattavat valtiosihteerit ja avustajat pystyvät tehokkaasti vaikuttamaan lainsäädäntötyöhön ja erilaisten hankkeiden rahoitukseen. Turha toivoa lisää tukea SETAlle tai 'rappiotaiteelle' tai parannusta pakolaisten asemaan tai luonnonsuojeluun.
Mitä nyt? Luulen, että meidän on vain tehtevä enemmän töitä Sateenkaariyhteisöissä, SETAssa, Amnestyssä, Luonto Liitossa, ja muissa verkostoissa. Enemmän näkyvyyttä: ei anneta katuja tai mediaa persujen haltuun; enemmän asiantuntijuutta: haastetaan persujen löyhät ajatukset kovilla faktoilla; enemmän yhteistyötä: monet järjestötö ajavat saman kaltaisia tavoitteita ja useimmissa puolueissa on mukana hyviä tyyppejä (ehkä Perussuomalaisissakin, en tunne yhtään?).
Olin minä eilen illalla vähän että ohos ja että kuinkas tässä näin kävi. Noh, aurinko paistaa yhä ja maapallo pyörii. Ja vatsakin toimii.
Uuden päivän tultua ei tämä uusi tilanne kovin kamalalta vaikuta. Voi olla, että itse kullekin syntyy uudenlaista intoa seurata politiikkaa ja tehdä asioita. Kuten jo syksyllä pohdin, niin en minä persuja kammoa. En tietenkään toivonut, että puolue olisi saanut suhteettoman suuren tilan eduskunnassa. Tällainen on kuitenkin vaalitulos ja sen kanssa eletään seuraavat neljä vuotta.
Olen ihan samaa mieltä Kristerin kanssa siitä, että (mm.) persujen maailmaa pitää nyt haastaa glbti-kysymyksissä ja muutenkin. Pakottaa perustelemaan.
Myönteistä on, että sateenkaarikysymyksissä on eduskunnassakin nyt entistä enemmän sisäistä asiantuntijuutta, sillä entisen kahden seksuaalivähemmistöön avoimesti kuuluvan kansanedustajan asemesta meillä on sellaisia jatkossa neljä! Ehkä homo-ongelmasta kärsivät kansanedustajatkin (puolueesta riippumatta) saavat hissukseen kohdata aidosti omia ennakkoluulojaan, kun pääsevät olemaan tekemisissä homojen kanssa.
Nähtäväksi jää, eletäänkö tällä kokoonpanolla seuraavat neljä vuotta.
Ihmetykseni olisi suuri, jos Soinin joukot pysyvät kasassa tällaisenaan niin pitkään. Persuehdokkaiden allekirjoittamalla sopimuksella on pelkkä moraalinen sitovuus, ja sehän ei tunnetusti politiikassa paljon paina.
Poliittinen umpikuja tärkeissä kysymyksissä taas johtaa ennenaikaisiin vaaleihin, joista on meidän oloissamme niin kauan, että sellainen mahdollisuus on monelta unohtunut. Mutta katsotaan nyt ensin, miten hallitusneuvottelut lähtevät käyntiin. Niiden sujuminen antaa hyvää osviittaa tulevaisuuden varalle. EU:ssa lasketaan paljon Kataisen varaan, ja hänellä on melkoinen taakka ja vastuu kannettavanaan.
Ruotsalainen Expressen-lehti oli todennut, että Kataisen vaihtoehdot ovat rutto tai kolera. (Ei tarkoita varsinaisia tauteja, vaan sitä ettei hänellä ole kuin huonoja vaihtoehtoja.)
Ihmettelen sitä et mistä se kauna kumpuaa, koska onhan siellä työväenpuolueet olleet vallankahvassa iänkaiken. Samoin ammattiliitot hyvin vahvasti yhteiskunnallisia vaikuttajia. Onks tää kauna sellaista jälkijättöistä ja tietoista sekä tarkoitushakuista yllytyshulluutta ja vihan lietsontaa.
Soinin takinkäännön perusteellisuutta odotellessa: katellaan miten helmat viuhuvat Olen kerran ollut samalla laivalla persujen kanssa ja kyllä ne ainakin osasivat ryypätä lahjakkaasti; meno oli sen mukaista ja sammuneita siellä täällä. Aattelin, etten ikinä äänestä noita! Hirveetä sakkia. Siellä Kikekin tukka hulmuten kiirehti vaihtamaan kledjuja, jotta pääsisi tanssilattialle. Hän taisi olla ainoa selvä koko porukasta. Kova ääni sillä ainakin on.Osaa pitää puolensa.
Hip Hip Hurraa....
suosittelen tutustumaan kafkan blogiin netissä ja katsomaan perustaja jäsenet. Oli näet aikas hurjaa luettavaa. Myöskin tutustuminen suomen sisun ja ikln sivustoihin toivoakseni herättää edes jonkun tajuamaan missä mennään.
Älymystön ongelmahan on aina se, että joutuu elämään minkä ikinä hallinnon kanssa se suuri tyhmä enemmistö nostaa valtaan... :D
Onneksi persut rokottivat eniten kepua. Näiden kahden puolueiden välillä tuskin on suurtakaan eroa esimerkiksi suhtautumisessa homoihin.
Porvaripuolueethan näissä vaaleissa eniten hävisivät (kokoomus 6 paikkaa ja keskusta 16), vasemmistolle tuli torjuntavoitto. Sikäli siis vaikkapa seksuaalivähemmistöjen oikeudet eivät välttämättä ajaudu aivan retuperälle kuitenkaan.
Jeah, ja siitä voidaan olla ainakin tyytyväisiä että Arhinmäki voitti Stadissa Halla-ahon.
Muutoin vaalitulos oli ainakin mulle henkilökohtaisesti jossain määrin shokki, mutta oonkin ituhippi-sosiaalitantta-utopisti-punavihreä :D Nyt on ensijärkytyksestä päästy yli... Voidaanhan sentään ajatella, että yli 80 % äänioikeutetuista EI äänestänyt persuja. Ja kompromisseja ne joutuu joka tapauksessa tekemään. Hah.
Niistä kompromisseista muodostuneekin persujen pahin kompastuskivi. Hallitukseen nousevat (jos ensimmäinen koettelemus hallitusneuvotteluissa läpäistään rimat notkuen) persut havaitsevat varmasti vallan sen verran makeaksi, että halu kantojen lieventämiseen on suuri. Rivikansanedustajat taas muistavat paremmin, mitä kaikkea tuli äänestäjille luvattua. Tulemme elämään mielenkiintoisia aikoja...
Ja taas puhutaan siitä, et Persut joutuu lieventään kantojaan, mut unohdetaan se, et niin joutuu myös Kokkarit ja Demarit ihan samalla tavalla. Mikään puolue ei voi yksin sanella hallitusohjelmaa. joten seuraavassa hallituksessa tullaan näkeen paljon erilaisii kompromissiratkasui. Mitähän konkreettista Persut on Pupparin mielestä luvannu äänestäjille? Näissä vaaleissahan ei annettu varsinaisii vaalilupauksii. Portugalin tukipakettihan saattaa kaatuu jo pelkästään siihne, et Demarit ja Persut vastustaa sitä ja pelkästään vaan Kokkarit kannattaa sitä, joten Kokkarin todennäkösesti joutuu perääntyyn rahan lapioimisinnossaan.
"Mitähän konkreettista Persut on (...) luvannu äänestäjille?"
Niinpä.
Niin, tiedä sitten ovatko Persut oikeastaan lupailleet mitään, paitsi valaneet kannattajilleen uskoa siihen, että olisi jonkinlainen paluu turvalliseen Suomi-onnelaan. Ne lupaukset eivät todellakaan ole konkreettisia.
Minusta on jotenkin tavattoman ymmärtämätöntä puhua "rahan lapioimisesta" ulkomaille (vaikka sinne Portugaliin). On jotenkin lyhytnäköistä ajatella, että eurooppalaisen järjestelmän taloudellisesta tasapainottamisesta vetäytyminen jotenkin mystisesti jättäisi sen edestä enemmän hyvinvointia Suomeen. Voidaanhan me täällä raukoilla rajoilla aidan ympäröiminä tietysti elää vaihdantataloudessa vaikka loputtomiin, mutta ei sillä hyvinvointiamme kasvateta. Aita estää liikkumista tunnetusti molempiin suuntiin. Kun meillä täällä on tarjottavana lisäarvoa maailmalle, niin osa hyvästä jää tänne.
Ei ole enää olemassa sellaista 1980-luvulle asti ollutta Suomi-nimistä tulppapohjaista kylpyammetta, jossa lillittäisiin keskenämme pikku hiljaa paskoontuvassa vedessä ja välillä vähän telmittäisiin ja tehtäisiin uusia pikku-suomalaisia heteromalliin. Jos nimittäin haluamme ammeeseen lisää raikasta vettä.
Ihan samalla tavoin sellaista maailmaa ei enää ole, jossa voisi käpertyä omaan turvalliseen ammeeseen.
En haluaisi muuttaa yhteiskuntaa ja Suomen suhdetta muuhun maailmaan takaisin sellaiseksi, mitä se joskus oli. Sulkeutumalla ja vain omaa napaamme tuijottamalla pelaamme itsemme vain pois niistä pöydistä, joissa päätöksiä tehdään. Silti joudumme ennemmin tai myöhemmin kohtaamaan osamme juuri niistä päätöksistä. Eivätkä vähempiosaiset saa siltikään sen parempaa, kun jaettava väistämättä vähenee.
Tässä tilanteessahan meillä on vaan huonoi vaihtoehtoi: joko me lapioidaan lisää rahaa kriisimaille ja maksetaan lainatakaukset ja sen lisäks tuleva lamalasku, koska asiantuntijat on arvioinu, et Kreikka, Irlanti ja Portugali tulee ajautuun velkajärjestelyyn joka tapauksessa tai sit me lopetetaan rahanlapiointi kriisimaille, annetaan niiden ajautuu velkajärjestelyyn ja maksetaan pelkästään vaan siitä seuraava lievä lamalasku (jos sellasta tulee)
Paluuta 1900-luvulle ei todellakaan enää oo. Nyt on tulossa uus sukupolvi ja uudet ajattelutavat. Saadaan vietyy Suomi ja Eurooppa lopullisesti uudelle vuosituhannelle ja tehtyy uuden sukupolven yhteistyötä muiden maiden kanssa ilman ylikansallista Euroopan hallitusta, joka ei perustu aitoon valtioiden väliseen yhteistyöhön, vaan ylhäältäpäin saneltuun pakkoon.
1950-luvullahan Suomi ja (ja koko Eurooppa) oli käyhää sotakorvauksii maksavaa aluetta, 1960-luvulla kehitettiin ekat hyvinvointipalvelut (jotain oli kehitetty jo sitä ennen), 1970- ja 1980-luvuilla niitä kehitettiin vielä lisää ja 80-luvulle tultaessa meillä oli hyvinvointipalvelut huipussaan, samoin myös historian pienin työttömyys. Vienti veti 80-luvulla, talous kasvo ja myös ylikuumentu 90-luvulle tultaessa, mikä johtu pääasiassa holtittomasta lainanannosta persaukisille kotitalouksille ja osittain myös Neuvostoliiton romahtamisesta. Hyvinvointipalvelujen ja työllisyyden suhteen mä haluisin palauttaa Suomen takas 1980-luvulle.
Maahanmuuttopolitiikassa mä en todellakaan kaipaa Vihreetä utopiaa, jossa syleillään koko maailmaa, pidetään silmät visusti ummessa maahanmuuton ja islamisoitumisen ongelmilta ja demonisoidaan kaikki kriittiset äänet ja lopulta koko maailma on ylikansallista, juuretonta massaa, jossa kaikkien kulttuurien omaleimaset piirteet on tapettu ja tilalle tuotu ylikansallinen jenkkikulttuuri ja eri kielet korvattu jenkkimongerruksella. Tai vaihtoehtosesti meillä on vihefasistinen hallitus, joka määrittelee mikä on oikein ja mikä on väärin, mitä saa ajatella ja mitä ei. Vihreethän on tunnetusti aina oikeessa ja kaikki, jotka on eri mieltä, on vaan väärässä.
Just Vihreiden harrastama Persujen mustamaalaus oli se, joka sato Persujen laariin näissä vaaleissa. Vihreiden luoma keinotekonen vastakkainasettelu, ylimielinen asenne ja kriittisten äänten mustamaalaaminen oli yks syy, mikä aiheutti Persujen vaalivoiton. Mua ois ihan tosissani pelottanu, jos Vihreet ois saanu vastaavan kannatuksen ku Persut näissä vaaleissa.
Maahan muuttavat islamilaiset edustavat ylikansallista jenkkikulttuuria???
Aika näyttää, miten Suomi kykenee kiemurtelemaan EU-tukipaketeista ilman pakotteita tai rangaistuksia. En usko sellaiseen ollenkaan. Katkera kalkki on vaan nieltävä tai joutuvat jäähylle. Mikä olisi sitten vaihtoehto? Onko niitä?
Jostain kumman syystä Ruotsin talous on hyvällä tolalla. Ehkä suomalaisten tulisi enemmän tehdä yhteistyötä pohjoismaisella tasolla. Jos Ruotsilla on maksukykyä, niin eikö tänne kannattaisi yrittää myydä tuotteita.
Minusta Suomen ei pitäisi yrittää kiemurrella, vaan osallistua tukemiseen. Mutta ikävä kyllä, sellaista poliittista tahtoa näyttää olevan, että asetuttaisiin vastahankaan. Ja taatusti tällainen itsekkyys ja oman oksan sahaaminen iskee takaisin. Saatanan tunarit.
Esimerkiksi jo historiallisista syistä Ruotsin taloudelliset lähtökohdat ovat paremmat kuin Suomen. Mitään kummaa siinä ei ole. Ruotsin kanssahan kauppavaihto on vilkasta ennestäänkin, mutta eipä yksi maa vielä kesää tee.
Uskon vahvasti kompromissin löytymiseen. Persut eivät yksin pysty tukipakettia kaatamaan, ja kaikilla muilla on vahva halu löytää sellainen muotoilu, jossa jokainen antaa vähän periksi ja saa sopimukseen sen verran omaa kynänjälkeä, että pystyy sanomaan pysyneensä kannassaan. Ns. vanhoilla puolueilla on riittävästi älliä ja pitkällä tähtäyksellä liikaa menetettävänä, että niistä kukaan olisi halukas ryhtymään uuden, entistä pahemman kriisin syntipukiksi.
Kyllähän Soinin eilisestä tv-esiintymisestäkin pystyi vaistoamaan että sopu tukipaketin suhteen on jo hyvin lähellä. Hakusessa on lähinnä asioiden muotoilu niin että Soini voi viedä joukkonsa mukaan niin ettei se omien kannattajien silmissä näytä takinkäännöltä.
Siitä huolimatta peruspersun on hyvin vaikeaa sulattaa nykyisiä ja kohta taas tulevia uusia tukipaketteja. Jos itse olisin vallanhimoinen populisti niin tässä vaiheessa löytäisin syyn kieltäytyä menemästä mukaan lapioimaan rahaa saksalaisille pankeille. Neljän vuoden kuluttua jytkyisi entistä jytkymmin. Ei siis tietenkään ole sattumaa että vanhat puolueet kiirehtivät vaatimaan persuja hallitukseen.
Oikein joku on kommentoinut, että nyt alkavat takinkäännön maailmanmestaruuskilpailut. Halla-ahokaan ei halua myöntää kirjoittaneensa, mitä kirjoitti ja peruu niitä.
Raha saa ihmeitä aikaan, kun on kyse mahdollisuudesta saada kovapalkkainen työpaikka(?). Sossuthan ivailivat seteliselkärankaisista.
Nyt on parin viikon paperilehdet luettu, ja samalla tietoturvaohjelma kävi läpi koko tietokoneen eikä löytänyt pöpöjä. Taas voi jatkaa.
--
Helsingin Sanomat oli kartoittanut valittujen mielipiteitä ja kantoja. Mikäli edustajat pitävät sanansa, tilanne ei olekaan aivan niin toivoton, miltä se viime sunnuntaina ja maanantaina näytti. Nyt täytyy ottaa huomioon, että vastauksia ei saatu kaikilta edustajilta.
Aloitetaan aasta eli armeijasta.
Miten järjestäisit Suomen asevelvollisuuden?
Nykykäytäntö on hyvä, sanoo 83,1 %, joten muutoksia tuskin tulee.
Mitä kehitysavulle pitäisi tehdä?
Pitäisi nostaa 0,7 %:iin, näin haluaa 39,3 %
voi maltillisesti lisätä, jos talous sallii, sanoo 31,7 %.
Kehitysapu pysyy käsitykseni mukaan siis entisellä tasolla, hyvä niin.
Maahanmuuttopolitiikka?
Sopivaa, sanoo 54,1 %. Liian tiukkaa eli pitäisi helpottaa maahanmuuttoa 2,7 %:n mielestä. -Tämän perusteella maahanmuuttopolitiikka pysyy ennallaan, hyvä.
Pakkoruotsi?
Enemmistön mielestä nykyinen käytäntö jatkukoon. -Hyvä, oikeasti loistavaa. Se nyt vielä puuttuisi, että suomalaiset sulkisivat itsensä kaiken lisäksi Pohjoismaiden ulkopuolelle.
Homoparien ulkoinen adoptio?
Vastaan 50,8 %. -Nythän jo ennen vaaleja kävi selväksi, että perussuomalaisten kannatuksen kasvu keskeyttää tasa-arvokehityksen ja lisää eriarvoisuutta. Samahan on tapahtunut mm. Liettuassa ja Unkarissa ja lukuisissa maissa tätä ennen ja tämän jälkeen. Kun ensi vuonna saadaan vielä tasa-arvoa vastustava presidentti, niin synkältä näyttää. Perussuomalaisten ohjelmassa vaadittu homojen ja lesbojen oikeuksien vähentäminen ei käsittääkseni onnistu.
Ydinvoimasta kysyttiin myös, mutta siinä kannat muuttuvat päivittäin ja media kyllä kertoo.
Harmittaa se, että tulevassa hallituksessa esim. tuulivoiman ja aurinkoenergian kehitystoimet ilmeisesti tyssäävät. Suomesta löytyy osaamista ja teknologiaa, mutta niitä ei hyödynnetä. Mahdollisista hallituspuolueista (kok, ps, sdp) ei ilmeisesti löydy tarpeeksi kannattajia.
Yksi vertailu. Espanjakin on mennyt ajat sitten Suomen ohi. Siellä tärkein energialähde on tuulivoima (21 %) ja tärkeämpi kuin ydinvoima. Peräti 42 % kaikesta energiasta saadaan uusiutuvista energialähteistä. Aurinkoenergian osuus on vielä vain 2,6 %, mutta lähiaikoina Espanja on siinäkin maailman johtomaita.
Joka toinen suomalaisen käyttämä euro tulee ulkomaankaupasta. Jos Suomi saa huonon hallituksen, joka ei ymmärrä katsoa eteenpäin vaan kääntyy taaksepäin johonkin utopiaan, jota ei ole koskaan edes ollut olemassa, meidän käy tosi huonosti.
Tällä hetkellä vaikeuksissa olevien euromaiden auttaminen takauksin on mielestäni kaiken a ja o. Muuten tulee katastrofi, joka iskee pahiten vähävaraisiin ja asuntovelallisiin. Uskon siihen, että useimmat puoluejohtajat ja kansanedustajat tajuavat tilanteen.
--
Kyllähän kaikki melko synkältä välillä näyttää. Täytyy nyt kerätä voimia, että jaksaa haastaa persujen ja muiden takaperoisten ummehtuneen aatemaailman ja kummalliset käsitykset monista asioista ja erityisesti homoista, lesboista, biseksuaaleista ja sateenkaariperheistä.
"Perussuomalaisten ohjelmassa vaadittu homojen ja lesbojen oikeuksien vähentäminen ei käsittääkseni onnistu."
Onko Perussuomalaisten puolueohjelmassa tosiaan tuollainen vaatimus?!?! Vielä pahempaa porukkaa kuin luulinkaan :((
Myöntääkö eduskunta rahallista tukea SETAlle? Eikös se ole RAY? Toki myös eduskunta voi olla se taho(?) Tekisi mieli liittyä taas Setaan kannatuksen vuoksi, mutta kun sitä lehteäkään ei enää ole olemassa, niin ei taida saada mitään konkreettista jäsenmaksua vastaan.
SETAan ei voi suoraan liittyä vaan johonkin sen jäsenjärjestöön, vaikka ei tällä erolla ole ehkä merkitystä. Tietääkseni SETA (en ehdi tarkistaa talousarviosta) saa myös toiminta-avustusta ja projektirahaa ministeriöiltä, ja hallituksen linjaukset vaikuttavat tietysti myös RAYn rahanjakopolitiikkaan (eikö ne periaatteessa hyväksytä valtioneuvostossa, cf. Vanhasen sotkut?).
Rox2010: Persujen puolueohjelmassa ei vaadita homojen oikeuksien vähentämistä, vaan todetaan, et nykynen rekisteröity parisuhde turvaa homojen oikeudet. Moni Persujen vaaliohjelmaa kritisoiva ei oo edes lukenu kyseistä vaaliohjelmaa.
Perussuomalaiset eivät osallistu hallitusneuvotteluihin, joten puolue räksyttää jatkossa(kin) oppositiosta.
Puolueen vaaliohjelmassa olevan kohdan "Perussuomalaiset eivät ole hyväksyneet myöskään hedelmöityshoitojen antamista yksinäisille naisille tai naispareille" voi nähdä vaatimukseksi vähentää glbti-ihmisten oikeuksia.
Niin, valitettavasti Persut ei osallistu hallistusneuvotteluihin, vaikka niitä ois sinne tarvittu, et ne ois päässy näyttään kyntensä. Saas nähdä, mikä se hallituspohja sitten tulee oleen.
Mun mielestä on ihan ok kieltää hedelmöityshoidot naispareilta ja yksinäisiltä naisilta, samoin adoptio homopareilta. Avioliitto sen sijaan sopii myös homopareille.
Tasavalta saa sinipunahallituksen
Kolmen suuren hallitusta ei tullut. Se tie nousi pystyyn, koska perussuomalaiset olivat haluttomia tekemään kompromisseja asioissa, joita se oli vaalien alla tullut luvanneeksi. Puolue teki yksittäisistä kysymyksistä kiveen hakattuja vaalilupauksia ja eihän niihin voi kajota näyttämättä takinkääntäjältä.
Kun asiaa tarkemmin ajattelee, niin miten tällaisin eväin eduskuntaan äänestetyn puolueen kanssa voisikaan tehdä hallitusyhteistyötä? Kompromissit, kaupankäynti asioilla ja kaikenlainen sorvailu kuuluvat politiikkaan. Jos politiikassa kuminauha selkärangan paikalla on ongelma, niin rautakanki sillä paikalla vasta ongelma onkin.
Perussuomalaiset menettivät nyt tuhannen markan (heheh) paikan päästä vaikuttamaan moniin sellaisiin asioihin, jotka puolueen kannattajille olisivat merkittäviä. Oppositiosta huutelu on tehottomampaa kuin sulle-mulle -kaupankäynti hallituksessa.
Puolueen kannattajien piiristä on kuulunut älähtelyä sen jälkeen, kun puolue puheenjohtajansa suulla ilmoitti jättävänsä hallitusneuvottelut sikseen. Syyttävällä sormella on osoiteltu etenkin Kataista, Urpilaista ja mediaa. Kokoomuksen ja SDP:n sopuunpääsy Portugal-kysymyksessä on kuumentanut mieliä.
Moni Perussuomalaisten kannattaja kokee Kokoomuksen ja SDP:n pelanneen Perussuomalaisilta vaalivoiton perusteella kuuluneen hallituspaikan. Perussuomalaisten vaalivoittoa on pidetty jopa koko kansan antamana epäluottamuslauseena edelliselle hallitukselle ja eduskunnalle. 19,1 prosentin kannatus ja kolmanneksi suurimman puolueen sija ei kuitenkaan ole minkään sortin erikoisvaltakirja. Olennaistahan on löytää keskenään toimeen tuleva kokoonpano, jolla on eduskunnassa enemmistö. Perussuomalaiset pelasivat itsensä ulos.
Sateenkaariasiat?
Kokoomuksessa sateenkaarimyönteisyys on 50% hujakoilla, SDP:ssä selvästi suurempi, RKP:ssä suuri, KD:ssä olematon ja Vihreissä suuri. Kristillisille voi mielestäni antaa huoletta erivapauden pitää kiinni omista yhdenvertaisuutta vastustavista arvokysymyksistään. Perussuomalaisten jääminen oppositioon on sateenkaariasioille hyvä juttu, eikä Keskustakaan ole erityisen myönteiseksi niissä asioissa leimautunut. Vasemmistoliiton jääminen oppositioon taas ei ole tässä asiassa hyvä.
Eduskunnan voimasuhteethan eivät tietenkään mihinkään muutu, vaikka hallituksen kokoonpano olisi mikä. Ja eduskunta lopulta asiat päättää. Sukupuoliriippumattoman avioliittolainsäädännön kannatus on eduskunnassa niin fifty-sixty, että suurta merkitys on sillä, kuinka hyvin asiaperusteilla pystytään vaikuttamaan kielteisesti suhtautuvien kantoihin. Sellaisia asiaperusteitahan ei ole, joilla sukupuoliriippumatonta avioliittolainsäädäntöä voisi oikeastaan vastustaa. On vain mutua, omia ennakkokäsityksiä, "arvopohjia" ja homo-ongelma.
Näillä eväillä voi ajatella avioliittoasian ehkä etenevänkin.
Tjaah. Ehkä Smon ja JuhaniV:n kannattaisi tivata perusteluita siltä eettiseltä toimikunnalta, joka päätyi siihen lopputulokseen, ettei yksinäisille ja samansukupuolisessa parisuhteessa eläville naisille pitäisi tarjota hedelmöityshoitoja. Tämän tutkimuksen mukaan lääkärikunnan asenteet yksinäisiä naisia kohtaan ovat myös nuivia (
http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/laakariliitto+hedelmoityslaki+nyt/a127136). How come? Kuka nimitti asiantuntijat toimikuntaan?
Suomessa ei ollut aikaisemmin varsinaista hedelmöityslakia, joka olisi säädellyt hedelmöitysklinikoiden toimintaa, mikä mahdollisti klinikoiden itsenäiset päätökset. Mistä hedelmöityslain tarve syntyi näin äkisti, kun ilman sitä oltiin tultu toimeen 20 vuotta? Ettei vain EU olisi ollut direktiiveineen asialla?(
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2007/08/550576/hedelmoityslaki-pelastyttanyt-sukusolujen-luovuttajat). Miten se sanonta menikään; missä EU - siellä ongelma?
Ulvominen persuista GLBT-oikeuksien arkkipiruna kuulostaa vielä kornimmalta, kun tiedetään, että ensimmäinen - ja salliva - versio keinohedelmöityslaista kaatui eduskunnan enemmistön vastustukseen vuonna 2003. Muistutan vielä, että silloisessa eduskunnassa oli tasan yksi Perussuomalaisten kansanedustaja. Ketkä muut äänestivät vastaan?
Ruotsissa, tuossa tasa-arvon esimerkkimaassa, lesbot ja yksinäiset naiset ovat edelleen ilman hedelmöityshoitoja (
http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/23/d-rf-r-b-r-ensamst-ende-f-r-tt-till-assisterad-befruktning). Ruotsin liberaaliutta, suvaitsevaisuutta, moniarvoisuutta ja tuhatta muuta ihanaa ja kaunista asiaa kannattava oikeisto päätti myös hyllyttää uudet lakiesitykset koskien hedelmöityshoitoja (
http://www.punktinsatser.com/se/senaste-nytt/98/rfls-upprorda-efter-nederlaget-igar) - Sverigedemokraatteja siihen ei tarvittu.
Vaikuttaa siltä, että SD:stä kuin Persuistakin on muodostunut roskis, minne voidaan skipata surutta kaikki negatiiviset ilmiöt yhteiskunnassa ilman, että tarvitsisi syynätä omia poliittisia kantoja (rivejä). Tämä vain niinkuin esimerkkinä siitä paljonpuhutusta - ja parjatusta - populismista.
Tähän keskusteluun syntynyt sivujuonne hedelmöityshoidoista, adoptiosta ja isättömyydestä on siirretty omaksi keskustelukseen (Oma elämä > Isättömyys).
Surkeaa. Persut käyvät "johtamaan" oppositiota ja saavat seuraavissakin vaaleissa uuden vaalivoiton.
"Kansa" ei nyt välttämättä ollenkaan joudu näkemään millaisia tolloja löytyy niiden vajaan neljänkymmenen joukosta mitä omina kuvinaan sinne äänestivät.
Vihreät ovat ilmeisesti menossa hallitukseen kun kerran pyydetään, antamaan panoksensa maan asioiden hoitoon niin kuin politiikassa perinteisesti on se keskeisin tarkoitus ja päämäärä.
Ja häviävät vaalit uudestaan seuraavissakin vaaleissa.
Mikäs ministerinsalkku tulee Räsäselle?
Tiedä vaikka himoitsisi oikeusministerin salkkua... toivottavasti näin ei käy.
Räsäsestä ei voi tulla oikeusministerii, koska siihen pitää olla juristi koulutukseltaan.
Käsittääkseni Räsänen tavoittelee perheministerin salkkua. Toivottavasti ei saa sitä...
Riquman, perustuslakia muutettiin taannoin ja oikeusministeriä aiemmin koskenut vaatimus oikeustieteellisestä tutkinnosta poistettiin perustuslain uudistuksessa vuonna 2000. Nykyään hallituksessa tulee olla joukko juristeja, mutta oikeusministerin ei enää tarvitse olla yksi heistä. Valitettavasti Räsäsestä voi tulla oikeusministeri.
Sateenkaarihallitus ja sixpäkki hallitusneuvotteluissa? - Timmin homohallituksen nähtävästi sai, kun kansa jaksoi äänestää Persuja!
Kiitos!