Varjo Pridet

  • 1 / 34
  • In the shadows
  • 9.5.2005 11:52
Sikahauskaa, että Gay Tampere järkkää klubibileet Cafe Europassa Pridejen ajan. En muuten olisi osallistunut koko härdelliin, mutta nyt...
  • 2 / 34
  • Public eye
  • 9.5.2005 12:33
Mitkä ihmeen Varjo Pridet? Eikö Pride ole kaikkien yhteinen asia, jonka aikana järjestetään vain eriaisia valinnaisia ja toisiaan täydentäviä tapahtumia? Entistä huonommin käy Tampereen homojen maineelle ja koko Pride-idealle, jos tästäkin aletaan väsäämään köydenvetoa eri kuppikuntien välille.

Toivottavasti tapahtuman nimi on onneton lapsus, eikä ilmaus jostain kummallisesta oppositiomenteliteetista. Tällaista olen joka tapauksessa In the shadows'in puffista aistivinani.
Olen samaa mieltä Public eyen kanssa että ei kai Tampereella ole mitään järkeä järjestää mitään Varjo-Prideja vaan tämä Gay-Tampereen juttu olisi osana Tampereen Pride-ohjelmaa. Mitä enemmän tapahtumia sitä enemmän luulisi tulevan osallistujia ja Priden kokonaisuudessaan saavan positiivista julkisuutta. Luulisi, että Tampereella oltaisiin ylpeitä että kaupunkiin yleensä tulee Pride tänä vuonna.
En ymmärrä alkuunkaan minkäännäköistä nurkkakuntaisuutta pride-asiassa. Kaikki sellainen on suoranaista idioottimaisuutta.

Kuten Public Eye edellä sanoi, on pride meidän kaikkien yhteinen asia, ja pride-juhlan aikana järjestettävät tapahtumat toivottavasti täydentävät toisiaan.

Ja muistetaan, että "pride" ei ole mikään yksittäinen tilaisuus. Kukaan ei omista käsitettä "pride". Se ei ole tuotemerkki, vaan nykyiseen sateenkaarikulttuuriin kuuluva käsite.

Suosittelisin äkkiä hautaamaan kaikki mahdolliset kuppikuntajaot - edes noiden tapahtumapäivien ajaksi - ja mieluiten puhaltamaan yhteen hiileen, että tapahtumat saadaan onnistumaan yli odotusten.

Oli miten oli, ranneliike.net ja lepakkolaakso.net pyrkivät kertomaan mahdollisimman hyvin kyseisen pitkän viikonlopun tapahtumista Tampereella, ja toki muuallakin maassa.
Järkyttyneenä luin "varjo-prideista". Toivottavasti on kyseessä pila (huono sellainen!).
Täytyi käydä oikein tarkistamassa GT:n sivuilta. Mistään "varjo-pridestä" ei sivuilla puhuttu ollenkaan. Kyseessä näyttäisi olevan ihan normaali pride-tapahtuma, joka on ristitty nimellä "Varjo Klub" ja jossa soitetaan housea, discoa ja dancea.
  • 7 / 34
  • Kuka järjestää
  • 9.5.2005 21:48
Niin, kyllä Vapautuspäivät (Vaparit) ja nyttemmin Pride on on aina järjestetty Suomessa alueellisen Setan toimesta. Oheistapahtumia on esim. Hesassa ollut jos jonkinlaista. Nyt on ilmeisesti kyse jokinlaisesta oheistapahtumasta. Gay Tampereen välit eivät kuitenkaan ole paikalliseen Setaan edelleenkään kunnossa, joten nyt ei ollakkaan toimittu järjestelyissä yhteistyössä, vaan yritetään hyödyntää paikallisen Setan tekemää työtä ja "vedetään jälleen välistä" ja yritetään hyödyntää yksipuolisesti paikallisen Setan tekemää työtä. Harmi!
  • 8 / 34
  • tamperelainen
  • 9.5.2005 23:44
Voisiko asian nähdä niin ettei Tampereen Setan välit edelleenkään ole kunnossa Gay Tampereen suuntaan. En ymmärrä mitä välistä vetämistä nyt taas mukamas on. Saahan niitä bileitä järjestää muutkin, ei minkäänlaista yksinoikeutta ole kenellekään suotu. Bileitä voi järjestää myös Priden aikaan Tampereella niinhän Hesassakin on ollut jos jonkilaista oheistapahtumaa puhumattakaan muualla maailmalla. Nyt hyvä esimerkki kesäkuun alun Pridet Milanossa.
Tyypillistä suomalaista kateutta taas. Eikö olisi hienoa, jos eri järjestöt ja ravintolat järjestäisivät tapahtumia ko. päivinä, riippumatta siitä, onko taustalla Seta eli ei? Sehän kai Priden idea on, että saadaan mahdollisimman moni liikkeelle sateenkaarikansan asialla.
Toivottavasti Gay Tampereen edustajat huomaavat mahdollisimman pian, että joku on ehkä saanut väärän käsityksen heidän järjestämänsä tapahtuman luonteesta ja päättänyt levittää käsityksensä mukaista tietoa siitä tällä foorumilla.

Nyt ainakin minulle jäi epävarmuus siitä, onko tuo ns. varjotapahtuma tarkoitettu protestiksi "viralliseen" Prideen kuuluviksi listattuja tapahtumia vastaan, vai onko sillä vain tarkoitus lisätä ja täydentää tarjontaa. Tähän odottaisin järjestäjiltä selkeää ja yksiselitteistä kannanottoa.
Kannattaa lopettaa ajoissa tällainen mouhoominen. Hyvä, että tapahtumia on ja sillä siisti. Kyse on ihmisten välisestä hauskanpidosta eikä politiikasta. Joten suut suppuun tai pikemminkin hymyyn :)
9.7.2005 Klubimenoa Pridella

Gay Tampere ei jätä Pridelle tulevia gay-ihmisiä pulaan vaan tarjoamme teille housesta, discosta ja dancesta innostuneille seuraavaa:

Varjo Klub
Cafe Europa, Second Floor
9.7.2005 klo 17.00-03.00
Dj's by GT
Liput 2 euroa

Lisäksi Gay Tampereen oma Päiväkoti toimii Pridejen aikaan, eli Kahvila Valossa klo 16-20. Mukavaa pubitunnelmaa kisojen ja visojen merkeissä.
Visa aina klo 17.00, hyvät palkinnot. Ei hoitomaksua.
Kyllä, bileitä voi jokainen järjestää niin paljon kuin lystää. Hyvällä syyllä voi kuitenkin kysyä, onko Gay Tampereen osalta kyse kateudesta, tai protestista Varjoklubia järjestämällä. Kaikilla tapahtumilla kun on juridisestikin vastuullinen järjestäjä. Kyse Pridessä on myös poliittinen, seksuaalipoliittinen, ihmisten oikeuksia ajava. Hyvällä syyllä voi kysyä mikä on ollut Gay Tampereen osuus tässä. Ainakaan kovin korkeita tyylipisteitä ei Varjoklubista ropsahda.
Loistavaa nimimerkki Tamperelainen. Luulen myös että osuit naulan kantaan. että nimenomaan Tren seta ei edelleenkään hyväksy Gay Tretta. Ja mitä minä tiedän Gay Tampereen toiminnasta, se käsittääkseni on ollut aina nimenomaan bileitä järjestävä ry, eikä sen tarkoitus olekaan mikään seksuaalisen tasavertaisuuden eteenpäin ajaminen. Eli bailukansalle mitä bailukansa haluaa. Minä ainakin menen. Bileet ovat olleet aina hyviä ja erilaisia, toisin kuin Tren setan paikallaan polkevat bileet... Sorry vaan seta. Vanhanaikaista. Ja todellakin, mitä enemmän bileitä täällä pride tapahtuman aikana on, sitä enemmän ihmisiä ja sitä enemmän fun fun fun...
Tiedoksi, että Tukholmassa on Pride-viikon aikana jo parin vuoden ajan juhlittu Shame-festivaaleilla. Shame on suunnattu niille, joita Tukholman Priden ylitsepursuava kaupallisuus ja eurohumppa ärsyttävää.

Suomen prideissa ei olla kyllä vielä lähelläkään Tukholman meininkiä ihmismäärissä eikä kaupallisuudessa, mutta onhan se pelkästään hauskaa, että Tampereelle on tulossa paljon menoa. Setalla ei todellakaan ole monopolia bileiden järkkäämiseen. Itse voisin kuvitella käyväni molemmissa bileissä.
...Berliinissä on vuoskaudet järjestetty vaihtoehtoinen pride (Christopher Street Day) jonka ideana on olla "vakavasti queer" eli huomioida koko satenkaarikansan kirjo "ihan oikeesti", ja unohtaa sitä kaupallisuutta isosti.
Käytännössä se tarkoittaa enemmän punkkareita, transgendereitä ja ns. poliittisesti tiedostavia juhlijoita, ja Rokkihomo käy tietty kummassakin (vaikka osa vaihtoehtojuhlijoista ei niistä isommista bileistä halua edes puhua).
Suomessa taidetaan mennä tässäkin pärze edellä puuhun; kun nyt on pari vuosikymmentä pidetty niitä ei-kaupallisia vapautuspäiviä/pridejä, aletaan vasta kehitellä kaupallisempaa yksinomaan biletykseen keskittyvää pridekulttuuria. Tosin siihen osallistuminen taitaa sitten olla niin kaupallista, että vain maksulliset tilaisuudet kelpaavat tähän kategoriaan.

Vai mistä tässä on kysymys?
Jos järjestetään useammat bileet samaan aikaan, nousee hirveä meteli?! Eikö se ole rikkautta, että on vaihtoehtoja? Kaikki liikkeelle ja bilettämään, hymysuin, on sitten kyseessä kenen vaan järkkäämät! On sitten Pridet tai varjo-Pridet, sama ainakin minulle, idea on tärkein, eli homouden tuominen julki ja nimenomaan positiivisessa hengessä. Seta voi katsoa peiliin, jos alkaa narista siitä, että muutkin järjestävät jotain.
Toivotaan, että Priden aikaan Tampere on homojen Mekka! Tänne kaikki nauttimaan iloisesta kesästä!
...Kai on kysymys siitä että se Pärze on siellä puussa nurinpäin ja poikittain.
Vähemmästäkin sitä sitten naama norzun *****na valitetaan vähän joka asiasta.
Ja siis jos olisin Suomessa tuolloin, tottahan toki olisin Tampereella. Miksipä en olisi -?
Niin, kuinka moni taho tahansa voi järjestää kuinka monet tahansa bileet. Kysymys on siitä kuka on Priden virallinen järjestäjä ja toimitaanko asiassa vastuullisesti ja yhteistyökykyisesti. Tampereen tilannetta vähänkään tunteva tietää, että tuskin Gay Tampere on ollut osaltaan suunnittelemassa Prideja millään tavoin. Eli halutaan "noukkia ikäänkuin rusinat pullasta". Priden markkinointi, organisointi ja aiheutuneet kulut halutaan jättää viralliselle "perinteiselle" koneistolle, mutta kaupallinen hyöty lyhytnäköisesti itselle.
MIKSI ihmessä GT ja SETA tappelee??
Ja tässä mielestäni on turha syyttää toista osapuolta, vaan loanheittoon on osallistunut kumpikin osapuoli..Mutta parempihan se minulle on tamperelaisena kun riittää bileitä! :) Mutta sanoppa yhden henkilön seurassa että olit GT:n bileissä, niin tulee pahaa silmää. Ja Toisen seurassa ei Setaa saa mainitakkaan.. Mistäköhän eripurat johtuu? Onhan helsingissäkin monta Gay-järjestöä,eikö? Tappeeleko nekin?
  • 23 / 34
  • tamperelainen
  • 11.5.2005 22:56
Ihme, että Prideen liittyy noin paljon patoutumia siis ihmisiin jotka siitä kirjoittelee. Tresetalla Tampereella ollut joskus arvostusta niin paljon, että Vapautuspäivät (pridet) saatiin aikaan ilman kaikenlaista härdeliä, mitä nyt tuntuu olevan. En tiedä kirjoitteleeko ennen kokemattomat, tietämättömät vai mustan maalaajat noita tekstejä. Mun käsityksen mukaan kyse Varjo Klub tilaisuudesta siis Prideä tukevasta toiminnasta. En tiedä miksi nyt nostetaan esiin koko ajan sitä miten tehty "uhrautuvaa" työtä tresatassa ja nyt sitten tullaan keräämääm taloudellista tuottoa. Todelliset Priden kulut tähän asti minimaaliset kun mitään mainontaa ei vielä ole näkynyt maksullisena.
Vapaaehtoista työtä varmaan tehdään molemmissa yhdistyksissä, varaukset klubille ja pakkahuoneelle tehty ja siihen ei taloudellisia resursseja ole tuhlattu. Orasso varmaan osakeyhtiönä (tresetan omistamana) satsaa siihen tietyn euron. Priden kustannuksista kuitenkin on valtakunnallinen SETA vastuullinen, jos tappiota, näin ainakin on annettu ymmärtää kun prideä Tampereelle kaupiteltiin.
  • 24 / 34
  • tamperelainen
  • 11.5.2005 23:13
Sori! Orasso Oy Tampereen Setan omistama yhtiö pyörittää siis Ravintola Mixeitä Suomen vanhinta yhtäjaksoisesti toiminutta gay-ravintolaa. Siis 9.1.1990 alkaen toiminutta ravintolaa, muutti paikkaa syyskuun alussa, mutta Otavalankadulla toimi melkein 14 v. Oli edellisten Vapautuspäivien (pride) keskeinen toimintapaikka.
  • 25 / 34
  • Tre Tytsylle
  • 12.5.2005 10:23
Olisi ehkä kuitenkin hyvä, ettei Setaa tai GT:tä profiloitaisi joiksikin, jotka tappelevat. Näyttäisi siltä, että ko. lafkojen bileissä ja muissa tapahtumissa kävijät itse taistelevat näiden nimikkeiden takana. Eli kannattaa suhtautua varauksella näihin netti löpinöihin. Uskoakseni oikea tieto löytyy järjestöjen nettisivuilta.

Mielipiteitä voi toki tuoda esiin, mutta on syytä muistaa kenen mielipiteistä on kysymys. Ettei turhaan aiheuta tai ylläpidä eripuraisuutta, johon ei ole mitään tarvetta tai syytä. Maailmaan ja myös Tampereelle mahtuu tekijää ja bilettä.

Mukavaa Prideä kaikille!
Olet oikeassa, tekijät eivät tappele vaan me kävijät. Anteeksi oma mollaukseni.
Kullahán tekijátkin voivat olla ja ovat asioista eri mieltá, mutta he eivát todennákõisesti etsi foorumikseen jatkuvasti tátá.
Mitä erilaista Gay Tampere tarjoaa bileillään kuin Seta ja toisin päin ?
Kun siitä kovasti puhuttu, tai ainakin mainittu
"...Berliinissä on vuoskaudet järjestetty vaihtoehtoinen pride (Christopher Street Day) jonka ideana on olla "vakavasti queer" eli huomioida koko satenkaarikansan kirjo "ihan oikeesti","

"Vakava" ja "Pride" eivät mielestäni sovi yhteen. Eikö Pride-juhlien tehtävä ole muka huumorin sävytteisesti osoittaa, että homoseksuaalisuus on iloinen asia, jota ei tarvitse hävetä? Vakavuus ei sovi siihen lainkaan, kuka nyt olisi kiinnostunut joistain tosikkohomoista marssilla tms?

Setan pridejen yhteydessä on kyllä järjestetetty tapahtumia muillekin seksuaali-/sukupuolivähemmistöille kuin vain homoille, mutta tietysti tuollainen on aina kyseisten vähemmistöjen omastakin aktiivisuudesta kiinni, kuten kaikki priden kaltaisissa tapahtumissa. Eivät homotkaan saa mitään tapahtumia kuin Tarja illallista, vaan niihin vaaditaan aloitteellisuutta ja osallistumista homoilta itseltään.
Sitten pitäisi erottaa nämä DTM:n Pridet Setan Prideista. En ole ihan varma, miten ne syntyivät, olisiko niin, että DTM järjesti Setan Pride-juhlien yhteydessä omaa ohjelmaansa silloin kun ne olivat Helsingissä, jossa ne järjestetään joka toinen vuosi, mutta sitten halusi järjestää vastaavan tapahtumaviikon myös silloin, kun Seta järjesti omansa jossain muualla.

Minusta on ihan luonnollista ja asianmukaista, että paikalliset homopaikat järjestävät omaa ohjelmaa kun Pridet ovat omalla paikkakunnalla, mutta on vähän kyseenalaista, voiko DTM kaapata koko nimeä itselleen ja järjestää sellaista ominpäin. Jos jokin on "varjo-pride", niin sitten tämä DTM:n järjestämä. Olisi kuitenkin parempi, jos DTM keksisi omille juhlilleen (silloin kun ne eivät ole Setan Priden yhteydessä) jonkin muun nimen, esim DTM:n kesäkarnevaalit, tms.

Yksi idea olisi se, että muualla maailmalla eri paikkakunnat järjestävät omia pride- ja muita seksuaalivähemmistöille sunnattuja tapahtumia joka vuosi. Helsingin Seta voisi järjestää Priden joka vuosi, samoin Pridet voitaisiin järjestää joka vuosi myös Tampereella, Turussa, Oulussa yms. Pitää vain huolehtia siitä, etteivät ne satu samaan aikaan.

Ja voisivathan ne myös erikoistua. Helsinki on niin iso paikka, että täällä voisi olla kaikille seksuaali-/sukupuolivähemmistöille omia tapahtumiaan, Turku voisi kehittää erilaista kulttuuritarjontaa VinoKinon ympärille, Tampere kehittää leimareitaan, jne.
Miskan ajatus pride-tapahtumien erikoistumisesta on erinomainen ja kannatettava! Turun Vinokino ja Tampereen leimarit ovat hyviä runkoja rakentamaan muuta niiden ympärille. Myös kaupunkien erikoispiirteet voisivat toimia innoittajina, Kotkan tai Oulun merellisyys yhtenä esimerkkinä. Kaupungeissa on myös monenlaisia festareita ja teemaviikkoja, joiden oheen pride-henkiset sateenkaaritapahtumat sopivat mitä parhaimmin.

Olen itsekin ollut vahvasti sitä mieltä, että Pride pitäisi järjestää Helsingissä joka vuosi ja mieluiten aina suunnilleen samaan aikaan. Sallittakoon lainaus omasta tekstistäni keväältä 2004:

"Alueiden tasa-arvosta huolimatta Pride kannattaisi järjestää Helsingissä joka vuosi, eikä joka toinen vuosi muualla. Totta kai erilaisia tapahtumia voi - ja on syytäkin - järjestää myös muissa kaupungeissa, mutta päätapahtuma pääsee parhaiten oikeuksiinsa Helsingissä - Suomen pääkaupungissa.

Suomi on harvaan asuttu maa, jossa väkeä on kaikkiaan keskiverron suurkaupungin verran. Suurimmatkin väestökeskittymät ovat varsin pieniä ja meikäläinen "kaupunkikulttuuri" on vasta hissukseen kehittymässä "citykulttuuriksi". Tällä hetkellä ainoastaan pääkaupunkiseudulla on riittävästi väkeä ja riittävän avoin ilmapiiri tekemään tapahtumasta oikea ja massiivinen kansanjuhla.

Priden kulkueesta ja puistojuhlasta tulee oikea perinne ja tapahtuma pääsee kasvamaan osaksi kaupungin vuotuista elämänkulkua, jos sille löytyy jatkuvuus. Vakiintunut paikka kalenterissa antaa ihan uutta merkitystä tapahtumalle kesän merkkipaaluna, esimerkiksi lomajärjestelyjä ajatellen. Vaikka Suomen priden pitää olla ensisijaisesti suomalaisten tapahtuma suomalaisille, niin silti on hyvä pitää mielessä myös tapahtuman kansainvälinen merkitys."

Koko tekstin voi lukea osoitteesta
http://ranneliike.net/artikkelit.php?alue=kuukautiset&juttu=kuu912525645

Vielä viesti potentiaalisille tapahtumajärjestäjille eri puolille maata:

Rakennetaan yhdessä verkosto, jonka avulla kotimainen Pride löytää viimein paikkansa ja muotonsa. Mietitään, miten jokaiseen suomalaiseen isoon kaupunkiin (ehkä myös pikkukaupunkeihin ja taajamiin) saataisiin näyttävää ja näkyvää sateenkaariaktiviteettia, ilman että se vähentää mahdollisuuksia synnyttää tähän maahan yhtä kansainvälisen mittapuun mukaista Pride-tapahtumaa.

Verkoston pitäisi olla mahdollisimman laajapohjainen. Siihen tarvitaan niin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta toimivia yhdistyksiä, sateenkaarikansaa palvelevia yrityksiä, kuin muitakin sateenkaarikansaan sidoksissa olevia tahoja. Vain näin pystytään laajasti ymmärtämään eri tahojen intressit ja tarpeet - ja saadaan mahdollisimman paljon aikaan.

Ennen kaikkea olisi toimittava siten, että kaikki sateenkaariaktiviteetit tukevat toisiaan. Yhden menestys ei ole toiselta pois. Ymmärretään yhdessä se, että sateenkaarivähemmistön oikeuksien ja myös sen viihtyvyyden puolesta työtä tekevien järjestöjen ja muiden tahojen päämäärä on loppujen lopuksi sama, ehkä erilaisesta lähestymistavasta huolimatta: Parantaa sateenkaarivähemmistöjen oloa.

Sami Mollgren
En nyt oikein osaa mieltää dtm prideviikkoa miksikään varjotapahtumaksi valtakunnalliselle Setan Pridelle.

Käsittääkseni dtm:llä on ohjelmaa osana valtakunnallista Pridea silloin, kun se järjestetään Helsingissä. Muualla Suomessa tapahtuva Pride on taas aina eri aikaan kuin dtm:n prideviikko, ja silloinkin dtm keskittyy ravintolaviihteeseen eikä tunge ohjelmatarjonnallaan Setan tontille. Sitä paitsi dtm kuuluu välillisesti Setan organisaatioon, joten kilpailuajatus tuntuisi aika hassulta.
Public eye, tätä nytkin meneillään olevaa DTM:n tapahtumaviikkoa on markkinoitu "DTM Pridenä", vaikka Setan juhlat eivät tänä vuonna ole Helsingissä. Tiedän kyllä, että Seta on DTM:n taustalla olevan Afrodite OY:n takana, mutta ymmärtääkseni DTM toimii melko itsenäisesti noita tapahtumia järjestellessään.
Haluaisin vielä kommentoida/lisätä tuohon smon kirjoitukseen sen verran, että monissa pienemmissäkin maissa, kuten Irlannissa (n. 4 miljoonaa asukasta) järjestetään ymmärtääkseni Pride-tapahtumia vuosittain useilla paikkakunnilla. Mikään ei siis estäisi järjestämästä Prideä joka vuosi Helsingissä, ja myös muilla paikkakunnilla, kunhan eivät vain satu ihan yhtä aikaa.

Tampereen Priden tunnuslause "Onks noi niitä" muistutti minua noin kymmenen vuoden takaisista tapahtumista, kun toimin erään ihmisoikeusjärjestön homo- ja lesboryhmässä yhtenä sen perustajajäsenistä. (Nyt en ole enää ollut mukana pitkään aikaan, ja ryhmän nimikin on kuulema vaihtunut.)

Kokoonnuimme kerran järjestön toimistolla, ja kun saavuimme ystäväni kanssa ensimmäisinä paikalle, meidät päästi sisälle toimistolla sattumalta ollut järjestön jäsen. Hän kysyi asiaamme, ja kun kerroin, hän kommentoi happamaan sävyyn "Ai, te olette NIITÄ". Minä tietysti vastasin iloisesti "Kyllä, me olemme NIITÄ", jonka jälkeen kyseinen henkilö poistui enempää sanomatta toimiston takaosiin.

Niinpä niin, kymmenen vuotta sitten tuollaista töksäytystä saattoi odottaa jopa ihmisoikeusaktivisteilta, ja tuskin ajat ovat niin hirveästi muuttuneet, joten Tampereen Setan valitsema tunnuslause on osuva.