Kiinan homojen tilanne?

  • 1 / 13
  • China Fag
  • 22.5.2005 10:55
Kuten kaikki vähänkin aikaansa seuraavat hyvin tietävät, on Kiina nyt monella tavalla in. Puhutaan Kiina-ilmiöstä, työpaikkojen katoamisesta Kaukoitään ja kyseisen jättiläisen noususta taloudelliseen maailmanvaltaan.

Puheet Kiinan ihmisoikeuksista tuntuvat vaimenevan ja Tiananmenin verilöyly jää yhä kauemmaksi menneisyyteen (parin viikon kuluttua siitä on muuten 16 vuotta). Suomella, etenkin Nokialla, on taloudellisia intressejä vaalittavana Kiinan suunnalla ja meikäläisten, sekä poliitikkojen että talouselämän herrojen, vaikeneminen asiassa puhuu puolestaan.

Mikä on homojen tilanne Kiinassa? Onko esim SETAlla tai vastaavalla mitään mahdollisuuden tynkääkään toimia sielläpäin? Miksei edes tasavallan presidentti Halonen, joka muuten on kiinnostunut maailman asioista ja vähemmistöjen oikeuksista, puutu tähän giganttiseen epäkohtaan??

Kiinassa asuu noin 1,3 MILJARDIA ihmistä. Tuskin on suurta liioittelua arvioida maassa asuvan 100 MILJOONAA homoa! Siis sata miljoonaa. Enemmän kuin Saksassa on asukkaita! Mikä on tämän ihmisryhmän tilanne? Pitäisikö länsimaiden ottaa vastaan myös pakolaisia joita syrjitään tai jopa vainotaan nimenomaan seksuaalisen suuntautumisensa takia?

Paljon kysymyksiä, mutta olen varma että tämän asian painoarvo tulee suuresti lisääntymään tulevaisuudessa. Muistetaan vielä Kiinan yhden lapsen politiikka, joka käytännössä on johtanut poikavauvojen suosimiseen, mikä taas puolestaan on aiheuttanut massiivisen epätasapainon miesten ja naisten lukumäärässä. Kiinassa on miehiä kymmeniä miljoonia enemmän kuin naisia. Tämäkin lisää kaikenlaista "räjähdysalttiutta" ja saattaa entisestään ruokkia vähemmistöjen syrjintää.

KIINAN ASIA ON MEIDÄN ASIAMME!
KIINAN HOMOT TARVITSEVAT JUURI MEIDÄN TUKEAMME!

Miettikääpä sitä!

Terv. nimim.

China Fag
Homoseksuaalisuus ei kiinassa ole laitonta, eikä homoja pistetä vankilaan. Toisaalta käsittääkseni siellä ei ole mitään erityistä lakejakaan säädetty suojaamaan syrjinnältä, mistään parisuhdelaeista puhumattakaan.

Asenteet ovat asia erikseen. Ne vaihtelevat varmasti asuinpaikasta riippuen. Pääsääntöisesti homoseksuaalisuutta ei katsota hyvällä, etenkin kun Kiinan maaseutu on yhä käytännössä hyvinkin alkukantaista. Vanhemmille lapsensa homoseksuaalisuus on usein järkytys.
China Fag, toteat Kiinan asian olevan meidän asiamme.
Kiinnostavasta kirjoituksestasi nousee heti kysymyksiä mieleen.

Esimerkki: Saudi Arabiassa elää ehkä 2,6 miljoonaa lesboa ja homoa. Siellä heitä teloitetaan.

Onko Kiinan 100 miljoonan homon ja lesbon asia isompi kuin Saudi Arabian, jossa homoille käy pääsääntöisesti huonommin?

Ovatko asiat paremmin USA:ssa, tärkeässä kauppakumppanimaassamme? Viiime torstaina Richard Cartwright teloitettiin Teksasissa kuolettavalla ruiskeella (humaanilla tekniikalla?) hänen murhattuaan ja ryöstettyään homomiehen kymmenen vuotta sitten.

Talouselämän herrojen kiinnostus on talouselämän ja kaupallisten asioiden edistäminen. Jos homot sattuvat sopimaan siihen väliin hyödyllisesti, niin sitten asiaa voidaan käsitellä eli pääsääntöisesti ei.

Juhani
Tunnen/tunsin erään kiinalaisen homon ja hänen kanssaan tuli joskus juteltua myös siitä, millaista on olla homo Kiinassa. Käsitykseni mukaan homoseksuaalisuus ei ole rangaistava teko Kiinassa ja suurimmista kaupungeista löytyy useita homobaareja. Toisaalta eivätpä ne yhteiskunnan asenteet mitenkään positiivisia ole; kuuleman mukaan homoseksuaalisuus on ”ungraceful”, mikä taitaa olla kohtuullisen paha juttu kiinalaisessa kielenkäytössä...
  • 5 / 13
  • China Fag
  • 22.5.2005 20:40
JuhaniV: motiivini tämän keskustelun aloittamiseen oli nimenomaan epätietoisuus homojen tilanteesta Kiinassa. Ja miksi juuri Kiinassa, no siksi että 1) suurin väkiluku => eniten homoja maailmassa sekä 2) Kiinan yleisesti huono ihmisoikeustilanne diktatuureine sun muineen.

Nyt olen saanut hyviä vastauksia ja huomaan ettei Kiinan tilanne ehkä olekaan niin huono kun mitä olen tähän asti uskonut, tosin tuskinpa tilannetta voi suoranaisesti hyväksikään kutsua.

Ja kyllähän tässä asennoitumisessa Kiinaan on vähän samanlaista meininkiä kuin Neuvostoliiton kohdalla ennen vanhaan, ei uskalleta kritisoida kun pelätään suuren ja mahtavan (kauppa)kumppanin vihaa...

Tarkoitus ei siis ole ollut asettaa Kiinan ja jonkin muun maan (esim mainitsemasi Saudi-Arabian) homoja eriarvoiseen asemaan keskenään, tottakai he ovat samanarvoisia. Mutta Kiina nyt päällimmäisenä on mielessä ollut juuri em. mainittujen seikkojen takia. En tunne Saudi-Arabian tilannetta joten se on sitten ehkä eri keskustelun paikka se...

Terv. nimim.

China Fag
China Fag, tuo sinun ensimmäinen kirjoituksesi oli sen verran voimakas kannanotto, että se pisti minut tilannetta hieman punnitsemaan. Ihmisoikeusasiat ovat nimittäin myös politiikan teon väline. Me emme läheskään aina voi olla varmoja maan tilanteesta etenkään silloin kun lausunnon antaja on epäselvä. On aivan eri asia jos ihmisoikeuksista puhuu USA:n presidentti Bush tai Amnesty.

Kiina on varsin tarkka kaikesta toisinajattelusta. Kiina mm. sulki Kiinasta pääsyn kiinalaisten homojen verkkosivuille. Niitä ylläpidetään palvelimella USA:ssa. Asiasta tuore uutinen:
http://www.365gay.com/newscon05/05/051805china.htm
Toki näitäkin tietolähteitä on hyvä edes hiukan epäillä.

Ei sateenkaari-ihmisten tilanne Kiinassa tietenkään mikään hyvä ole. Jopa aivan asiallisen tiedon välittämistä siis rajoitetaan, jos se katsotaan vähääkään epäilyttäväksi.

Näitä vakavia huolen aiheita on muitakin. Seuraan katolisen kirkon toimia syvää huolta tuntien. Homojen oikeuksia ajatellen Vatikaanissa asiat näyttävät menevän entistä huonompaan suuntaan. Katolisen kirkon vaikutusvalta Italiassa ei tiedä myöskään hyvää maan homoille ja lesboille. Katolinen kirkko pyrkii estämään homojen oikeuksien toteutumisen joka puolella maailmaa.

Maailmassa on monia maita, joiden ihmisoikeusasiat kaipaisivat selvää kohennusta. Toinen juttu on sitten se, mihin aktivistien voimat riittävät.

China Fag, mitä sinä henkilökohtaisesti aiot tehdä Kiinan tai jonkun muun maan homojen asioiden eteen?

Juhani
Sateenkaari-ihmisten tilanne alkaa Kiinassakin hiljalleen muuttua. Siellä ollaan kuitenkin kaukana vaikkapa eurooppalaisesta vastaavasta. Kiinassa homoseksuaalisuus poistettiin vasta nelisen vuotta sitten sairausluokituksesta.

Internet on tärkeä yhteydenpitoväline. Viranomaiset koettavat valvoa internettiä ja kaikki erilainen, joka koetaan uhkaavaksi, saatetaan sulkea. Siellä tarvitaan vielä paljon työtä asioiden eteen.

UK Gay News on tehnyt Kiinan sateenkaari-ihmisten tilanteesta kiinnostavan jutun.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/4575437.stm

Juhani
hieno asia, että Kiinassa(kin) on homoja. saisi olla enemmänkin, niin eivät lisääntyisi liian tehokkaasti. Kiinassa on tarpeeksi ihmisiä.
Vuoden 1949 vallankumouksen jälkeen sekusaaliváhemmistojen asema on kasvanut maassa huomattavasti jos verrataan vallankumousta edeltäneeseen aikaan.
toisaalta sama tilanne koskee heteroja. maassa moraalisaannot ovat kunniassa eika tilanne ole helppo hetskujenkaan keskuudessa.
Hei Bejing.

Aika outo kommentti. Kiinassa nimittäin ennen -49 vallankumousta vallitsi varsin suvaitsevainen homokulttuuri-ilmapiiri, joka oli tuolloin jo 2000+ vuotta vanha. Muun muassa poika- ja transvestiittiprostituoidut, miesten väliset "avioliitot" ja lesbosuhteet olivat yleisesti hyväksyttyjä.
Esimerkiksi "Tuomari Dee" -salapoliisiromaaneissa (sijoittuvat muinaiseen kiinaan ja perustuvat vanhoihin kiinalaisiin teksteihin modernisoituina, niitä on runsaasti. Kirjoittaja, Robert van Gulik oli kinologi, joten varmaankin tiesi asiansa...)
Sateenkaarikansan asema Kiinassa alkoi itse asiassa huonontua vasta länsimaisen n.s. moraalikäsityksen alkaessa vaikuttaa, ja vielä enemmän Maon tuomittua homoseksuaalisuuden "porvarilliseksi rappioksi" Neuvostoliiton mallin mukaan.
Lisäyksenä edelliseen väärinkäsitysten välttämiseksi... Tieto ei perustu vain salapoliisiromaaneihin, vaan kiinalaisen perhetutun (homo) tietoihin.
tarkoitin väitteelläni sitä, että Kuomindangin ollessa vallassa homoja, lesboja jne.syrjittiin ankarasti. Vuoden 1949 vallankumouksen jälkeen tilanne parani huomattavasti, kunnes kulttuurivallankumous leimasi homouden "kapitalistiseksi hapatukseksi". Tämän jälkeen tilanne oli heikko mutta jälleen 90-luvulla tilanne on parantunut. Kiinan ex-presidentti sanoi lokakuussa 1999 haastattelussaan saksalaiselle lehdelle, että hän ja puolue kunnioittavat kaikkia vähemmistöjä ja yrittää kitkeä pois ahdasmielisiä asenteita.