Homofobikot ovat oikeastaan pelkureita

  • 1 / 1
  • JuhaniV
  • 29.5.2005 23:33
Näin voi päätellä Yhdysvalloissa juuri julkaistussa tutkimuksessa. Arizonan osavaltion yliopistossa (ASU) tutkittiin 235 henkilön ennakkoluuloja erilaisiin vähemmistöihin.

Tutkittavilta tiedusteltiin vähemmistöjen, kuten homoseksuaalien mahdollisesti aiheuttamaa uhkaa yhteiskunnalle, sekä tutkittavien omia tuntemuksia tästä ryhmästä.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että esimerkiksi homofobinen käyttäytyminen saattaa olla seurausta kaukaa menneisyydessä opitusta. Ihmiset ovat oikeastaan laumaelämiä. Lauman selviämisen yhtenä strategiana oli pitää kaikkea erilaista uhkana omalle turvallisuudelle.

Vieraan tai erilaisen pelko on ikään kuin jäänyt kummittelemaan ohjelmoituna ihmisten aivoihin. Se voi synnyttää aiheettoman pelkoreaktion, vaikka minkäänlaista uhkaa ei olisi edes todellisuudessa olemassa. Tällainen pelko ei tutkijoiden mielestä anna mitään oikeutta vaikkapa homofobiseen käyttäytymiseen. Tutkijat ovat sitä mieltä, että tällaisista turhista peloista ja ennakkoluuloista on mahdollista vapautua.

Edellä mainittu julkaisu on Journal of Personality and Social Psychology, 5/2005. Tutkimusta johti sosiaalipsykologian professori Steven Neuberg.

Uutista tutkimuksesta tulkitsi
Juhani