• nv

Pukunainen

Pitkän tauon jälkeen täällä taas; töitä ja muuta elämää tässä välillä. Vastoinkäymisiäkin. Tänään kuitenkin Helsinki näyttäytyi uljaana, kirkkaan aurinkoisena: meinasin myöhästyä töistä jäätyäni liian pitkäksi toviksi katsomaan aamuun heräävää kaupunkia ylimmän kerroksen kodistani. En koskaan kyllästy tähän huikeaan näkymään. Kaupunki ja Kallio tökkäsivät jälleen suoraan sydämeen; tunsin suoranaista rakkautta ajatellessani kotikaupunkiani. Tunne jatkui vielä metromatkalla itään.

Niin, tämä pukujuttu sitten...

Sainpa kutsun ystävieni heterohäihin. Mukavaa on, että kemut vietetään perinteikkäässä ravintola Kaisaniemessä, joka kaikessa kuluneisuudessaan on viehättävä paikka tuskin kivenheittoa pidemmän matkan päässä kotoani Kalliosta.

Ongelmana on puku. (Kutsussa ei ollut asusta mitään mainintaa, joten vierailla on täysin vapaat kädet, juhlaa kunnioittaen tietysti.)

Haluaisin pukeutua tyylikkääseen yksinkertaiseen pukuun, siis "puku-pukuun" (= ns. miesten puku... voiko näin edes sanoa; en oikein osaa tai halua niputtaa vaatekappaleita ehdottomasti kantajansa sukupuolen mukaan), en mihinkään "jakkupukuun". Olen aina pitänyt yksinkertaisesta tyylikkyydestä, haluan tummat suorat housut, hyvin istuvan takin (EI siis mitään säkkiä hurjilla olkatoppauksilla) ja skarpin & laadukkaan valkoisen tai vaalean paidan (EI "löysänpehmeää" paitaa), yksinkertaisen tyylikkäät pukukengät – ei kragaa kuitenkaan.

"Naisten vaatteiden" materiaalit ovat usein pehmeähköjä – tietty skarppius ja "graafisuus" puuttuvat. Se ei viehätä, vaikka mallejahan on moneen lähtöön myös naisten osastolla, ehkä sellaisiakin, jotka olisivat käyttökelpoisia tähän tarkoitukseen. Olen aina vierastanut hötöisiä vaatteita. Kehoni on sporttinen ja ryhdikäs, kuitenkin aina jotenkin vääränmallinen jakkupukuun: lantion kaarta ei ole, eikä ampiaisvyötäröä, leveähköt hartiat ja alipainon sijaan terveen luomulihaksikkaan ihmisen paino ja muoto.

Mutta mistä saan toivomani puvun omilla mitoillani? Ihan alusta asti ei varmaankaan ole varaa pukua teettää (ja aikaakin vain vajaat 8 vkoa) eli räätälöity puku taitaa olla poissuljettu vaihtoehto. Halua sellaiseen tietysti olisi... Mittapuku voisi olla mahdollisuuksien rajoissa, korjauksilla ja kavennuksilla saisi ehkä valmispuvustakin sopivan, en osaa sanoa.

Hemmetti, miten tämä nyt voi olla näin vaikeaa. En ole muutenkaan mikään vaatteiden shoppailija. Vinkkejä otetaan vastaan: minkä vaateliikkeen/vaatturiliikkeen puoleen kannattaisi kääntyä (Helsingissä mieluiten)?