Paavi vaati: karnevaali on nyt loppu

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 2

Paavi hyökkäsi rajusti Vatikaanin omaa homoverkostoa vastaan. Onko sellaista? Miksi homoja kiinnostaisi katolisen papin virka? Näistä "perimmäisistä" kysymyksistä keskustellaan vilkkaasti mm. saksankielisessä mediassa.


The European -nimisessä lehdessä entinen pappisseminaarilainen muistelee seminaariaikojaan 1980-90 -luvuilla. Hän oli Saksan Mainzissa seminaarissa ja asui poikien sisäoppilaitoksessa. Siellä tietenkin opittiin hyvin tuntemaan muita samanikäisiä seminaarilaisia. Selibaatti oli keskeinen teema. Oli väistämätöntä, että jouduttiin tekemisiin eri ja oman sukupuolen kanssa ja jouduttiin pohtimaan omia haluja. Periaatteessa tiedettiin, kuka seminaarikavereista oli homo ja kuka hetero. Oli kolmaskin ryhmä, epäseksuaalit, aseksuaalit. Heitä oli melkein yhtä paljon kuin homoja. Heteroryhmä oli pienin.

Omien halujen ja tarpeiden kanssa painiminen ei ollut helppoa. Oli yksittäisiä seminaarilaisia, jotka kulkivat kukasta kukkaan. Seminaarin johto tiesi asioista, mutta vain silloin tällöin näitä rangaistiin. Messut olivat ja ovat eräänlainen loistokas "trans-baletti", mutta mitään seksuaalista siitä on vaikea löytää. Aineksia voisi ehkä löytää. On koristeltuja vaatteita, aseksuaalinen Neitsyt Maria ja erilaisia hienoja pyhäinjäännöksiä. Alttaritila on "naisista vapaa alue" (FAZ-lehden toimittajan havaintoja).


Kirjoittajan tie johti opiskelemaan Roomaan 1990-luvun lopulla. Sielläkään homoseksuaalisuus ei ollut outo käsite, mutta se oli ilmiönä Italiassa vahva yhteiskunnallinen tabu. Kirkon sisällä homot saivat suojaa syrjintää vastaan. Kun pukeutui papin kaapuun, tunsi olonsa turvalliseksi. Kukaan ei kysellyt tyttöystävästä tai vaimosta. Papin kaapu suojelee tunkeilevilta kysymyksiltä. Kukaan ei voi enää kysellä: "mikset ole jo naimisssa". Vaikka yhteiskunta näyttää jo suvaitsevammalta, taustalla elää edelleen vahva hinttiviha. Sen ovat osoittaneet mm. Ranskan tapahtumat.


Nyt paavi ilmoittaa, että "karnevaalit ovat ohi". Paavi kertoi, että Vatikaanissa on homolobby. Paavin ilmoitus iski pommin tavoin. Paavi on saanut ympärilleen edellisten paavien "perinnön". Uusi suunta luultavasti aiheuttaa sen, että kirkolla tulee jatkossa olemaan vaikeuksia rekrytoidessaaan uusia pappeja.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Nyt on kyselty eri foorumeilla, onko Vatikaanissa todella homolobbausryhmä. Spiegel-lehdessä teologi David Berger otti sunnuntaina kantaa asiaan. Berger oli katolisen kirkon palveluksessa 45 vuotta, kunnes hänet irtisanottiin homouden vuoksi. Hän sanoo, että kirkossa on homoverkosto, mutta se ei suinkaan ole mikään vallankumousjoukko, joka pyrkii kaatamaan vanhan järjestyksen. Kirkon homot ovat yleensä hyvin uskollisia paaville. Asioihin suhtaudutaan käytännöllisesti. Voidaan vaihtaa tietoja siitä, mistä saa parasta maksullista seuraa ja missä on homobaareja. On ollut mm. käytössä yksityisasunto, johon monella oli avaimet. Tällainen verkosto ulottuu alimmalta tasolta ylimmälle.

Bergerin mukaan Vatikaanissa on paljon muitakin verkostoja. On ravintolaverkosto (urakehitystä voi nopeuttaa kutsumalla syömään), on matkailuverkosto ja antiikkiverkosto. Monin tavoin ollaan valmiita ottamaan vastaan etuja. Berger on ymmärrettävästi hieman katkera Vatikaanille.

Karnevaali on nyt loppu (European)

2 kommenttia

"Miksi homoja kiinnostaisi katolisen papin virka?"

Ei kiinnosta homoja, yleistäen, minkään höpönhöpön-uskomuksen hihhulin virka, vaan ehkä vain joitakin.

- - -

"Periaatteessa tiedettiin, kuka seminaarikavereista oli homo ja kuka hetero. Oli kolmaskin ryhmä, epäseksuaalit, aseksuaalit. Heitä oli melkein yhtä paljon kuin homoja. Heteroryhmä oli pienin."

Eikö siellä muka todellakaan ollut biseksuaaleja?

- - -
katolisesta kirkostakaan ei tule luonnollisen tervehenkistä, eikä uskonvapaata, vaikka siellä olisi bissejä, transuja tai homojakin. Siihen tarvitaan ihan muuta.

Kommenttia muokattu: 18.06.2013 klo 18:54