HS: Amsterdamin homot, muslimit ja muslimihomot

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 33
Helsingin Sanomien Vapaamielisyyden varjopuoli -juttu julkaistiin Helsingin Sanomissa sunnuntaina 3.3.2013

Sunnuntain (3.3.2013) Helsingin Sanomat kirjoittaa kahdesta näkökulmasta Amsterdamista. Perinteisessä homojen vapauden satamassa ovat muslimihomot uskaltautuneet ulos kaapeistaan. Toisaalta marokkolaistaustaiset nuoret miehet ovat hakanneet kaduilla homoja keskellä kirkasta päivää.

Hollanti salli samaa sukupuolta olevien avioliitot ensimmäisenä maailmassa runsas kymmenen vuotta sitten ja muutenkin maassa seksuaaliselle ja sukupuoliselle moninaisuudelle on perinteisesti annettu tilaa. Amsterdamia on pidetty eräänlaisena homojen pääkaupunkina Euroopassa, jonne on voinut mennä nauttimaan vapauden ilmapiiristä.

Yöelämä on kukoistanut ja Amsterdamin pride-tapahtuma on houkutellut ihmisiä ympäri Eurooppaa ja muutakin maailmaa. Yhdenvertaisuutta puolustavat järjestöt ovat olleet voimissaan ja niillä on ollut merkittävä asema yhteiskunnassa. Amsterdamissa myös muslimitaustaisia homoja on hiljakseen tullut ulos kaapeistaan.

Helsingin Sanomien jutussa kerrotaan, että turkkilaistaustainen sosiologi Serdar Manavoglu itsekin homona on muutamana viime vuonna järjestänyt Amsterdamissa Pink Istanbul -tapahtumaa. Hän haluaa tällaisella tapahtumalla helpottaa siirtolaistaustaisten homojen identiteettikriisiä. Tapahtumassa muslimit, juutalaiset, hindulaiset, kristityt ja ateistit tanssivat sulassa sovussa.

Kulttuurien törmäystä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Synkkiä pilviä on kuitenkin tuonut Hollannissa syntyneiden parikymppisten marokkolaistaustaisten nuorten miesten tekemät uhkailut tai jopa väkivaltaiset hyökkäykset kaupungilla liikkuvia homopareja ja yksittäisiä homoiksi tunnistettuja kohtaan.

Myös ranneliike.netin keskustelufoorumilla Hollannin homojen tilannetta suhteessa yleiseen yhteiskunnalliseen ilmapiiriin ja maahanmuuttoon on käsitelty viime vuosina paljon.

Helsingin Sanomien jutun mukaan väkivallantekojaan miehet perustelevat Koraanin opeilla, vaikka eivät välttämättä olekaan uskovaisia. Amsterdamin yliopiston sosiologi arvelee Helsingin Sanomissa taustalla olevan enemmänkin turhautumista, väliinputoamista ja erilaisen miehisyyden kokemista uhkana.

Kaupunki ja poliisi ovat pyrkineet lisäämään turvallisuutta mm. yöelämän alueille asennetuilla valvontakameroilla. Lisäksi Amsterdamin poliisilla on Pink in Blue -osasto, jonka sata konstaapelia kuuluvat seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin, ja vähemmistöä varten on avattu erityinen väkivallan ilmiantopuhelin, jossa vastaa aina itsekin vähemmistöön kuuluva poliisi.

Tulokasryhmiin kuuluvien toiminnan vuoksi lisääntynyt turvattomuus on saanut monet homot äänestämään maahanmuuttoon kriittisemmin suhtautuvia voimia, ja kannatusta on lisännyt etenkin maahanmuuton ja islamin vastustamisesta tunnetun Geert Wildersin johtamaa populistista Vapauspuoluetta (PVV).

- Monet homot äänestävät nykyisin äärioikeistolaista PVV-puoluetta, joka pyrkii lopettamaan maahanmuuton ja haluaisi lähettää muslimisiirtolaiset takaisin alkuperäisiin kotimaihinsa. Äärioikeiston johtaja Geert Wilders on sanonut haluavansa tehdä Hollannista "homojen turvasataman, sanoo Helsingin Sanomien haastattelema Amsterdamin yliopiston sosiologin Laurens Buijs.

Helsingin Sanomien jutussa tilannetta verrataan siihen, että islamia arvostellut perussuomalaisten Jussi Halla-aho profiloituisi homojen oikeuksien puolustajana länsimaisten arvojen nimissä. HS muistuttaa kuitenkin, että Halla-Aho on kirjoittanut kielteiseen sävyyn homoistakin.

Helsingin Sanomien jutussa kerrotaan, että Hollannissa syntyneet nuoremmat muslimihomot saattavat vastustaa maahanmuuttoa islamilaisista maista, koska heitä huolettaa tulokkaiden mahdollinen kielteinen suhtautuminen vapaamieliseen länsimaiseen elämäntapaan.

Muutoksen tuulia

Hollannin väestöstä noin viisi prosenttia on muslimeja, eli lähes miljoona ihmistä. Hollannissa siirtolaisiksi tulleiden kohdalla uskonnon merkitys elämässä on usein vähentynyt tai muuttunut. Myös uskonnon suhde seksuaalivähemmistöihin ja naisten asemaan on noussut keskustelunaiheeksi muslimiväestön sisällä ja jossain vaiheessa keskustelun odotetaan tulevan julkiseksi.

Hollannin muslimihomot ovat nykytilanteessa väliinputoajia, sillä heidän suuntautumisensa on usein ristiriidassa oman sukunsa, kulttuurinsa ja uskontonsa kanssa. Toisaalta hollantilaista kantaväestöä edustavat homot vierovat muslimitaustaisia homoja heidän uskonsa vuoksi.

Helsingin Sanomat kertoo, että viime kesänä Amsterdamin kanavapride-tapahtumassa oli ensimmäistä kertaa mukana turkkilaisten paraativene, ja nyt marokkolaistaustaiset suunnittelevat vastaavaa.

- Olennaista ei ole, mitä 70-vuotiaat, aikoinaan Turkista ja Marokosta Hollantiin siirtotyöläisiksi tulleet konservatiiviset papat näistä kysymyksistä ajattelevat, vaan se, mitä nuori polvi sanoo ja tekee, Amsterdamin Vapaan yliopiston kulttuuriantropologi ja eurooppalaisen islamin professori Thijl Sunier sanoo Helsingin Sanomien jutussa.

Amsterdamin pride-kulkueen erityispiirre on se, että kulkue muodostuu erilaisista aluksista, jotka lipuvat pitkin yhtä kaupungin lukuisista kanavista.
Osa Amsterdamin syksyllä 1987 paljastettua Homomonumenttia. Se on kaikkien niiden homojen ja lesbojen muistoksi, jotka ovat joutuneet vainon kohteeksi heidän suuntautumisensa vuoksi. Kaizersgracht-kanavan reunalla sijaitseva monumentti koostuu kolmesta vaaleanpunaisesta graniitista tehdystä kolmiosta, jotka yhdessä muodostavat isomman kolmion.

HS: Homot ja muslimit vastakkain Amsterdamissa
Keskustelu: Homojen tilanne Hollannissa
Geer Wildersin Fitna-elokuva ja homot

33 kommenttia

Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan Suomessa ei ole havaittu maahanmuuttajataustaisten olevan väkivaltaisia seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Salo luonnehtii Suomen julkisia hyökkäyksiä ideologisiksi ja niiden tekijöitä äärioikeistolaisiksi.

Salo huomauttaa lisäksi, että vaikka poliisin tilastojen mukaan katuväkivalta seksuaalivähemmistöjen edustajia kohtaan ei ole lisääntynyt, tilastot eivät kerro kaikkea, koska kaikki tapaukset eivät tule poliisin tietoon.

http://www.hs.fi/kotimaa/Seta+Homojen+ja+muslimien+vastakkainasettelu+ei+n%C3%A4y+Suomessa/a1362277947268
  • 2 / 33
  • puppeliassi
  • 3.3.2013, 15.55
suomessa soini menee eläkkeelle ja sitten persujen johtoon valitaan seksuaalivähemmistöön kuuluva ja profiloituvat seksuaalivähemmistöjen oikeuksien ajajiksi, änkyräkonservatiivit poistuvat puolueesta ja perustavat oman puolueen, jotka saavat n.4-5 % kannatuksen.

näin siis parhaimmassa tapauksessa, tiedän että enemmistö persujen äänestäjistä ei ole konservatiivija, vallassa tosin on sisu ja soinilaiset...

minua itseäni harmittaa että jos on maahanmuuttovastainen niin sitten pitäisi äänestää oikeistolaisia, mun laisia vasemmistolaisia on aika vähän, jotka eivät tahdo potentiaalisia homofobeja maahan, paitsi jos kyseisen henkilön alalla on OIKEASTI työvoimapula, mutta muuten ei tarvita lisää: 200 000 työtöntä ja saman verran tempputyöllistettyjä joten ei tarvita ulkomaalaisia lisää

ruotsissahan maahanmuutosta on jo tullut iso ongelma, vielä ei suomessa mutta todennäköisesti muutamien vuoden sisään tulee tännekkin. sen takia monet homot äänesti ruotsin persuja siellä.

itse en tosin persuliineja äänestä, mutta maahanmuuttokriittiselle vasemmistopuolueelle voisi olla kysyntää, mutta persujen kannatus puolittuisi jos sellainen tulisi. koska persut on aika vasemmistolaisia mutta jos saa vasemmistolaisuuden ja maahanmuuttokriittisyyden ilman konervatiivisuutta niin harvempi äänestäisi persuliineja :)