Katolisen kirkon kardinaali: Kirkko on 200 vuotta ajastaan jäljessä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 4

Kardinaali Carlo Martini tuli tunnetuksi liberalina ajattelijana, joka osasi ilmaista ajatuksena diplomaattisesti.

Viime perjantaina kuollut kardinaali Carlo Martini antoi ennen kuolemaansa haastattelun, jonka italialainen lehti Corriere della Sera julkaisi välittömästi kardinaalin kuoleman jälkeen.

Haastattelussa hän totesi , että katolisilta puuttuu luottamus kirkkoonsa. "Meidän kulttuurimme on muuttunut vanhaksi, kirkkomme ovat suuria ja tyhjiä. Kirkon byrokratia vain kasvaa. Uskonnolliset juhlamenomme ja messukaapumme ovat mahtipontisia." Hän vaatii radikaaleja muutoksia, jotka pitää aloittaa paavista ja jatkua hänen piispohinsa. Hän vaatii katolista kirkkoa vuosia ravistelleen lasten hyväksikäyttöskandaalin kunnollista kohtaamista, josta voi alkaa matka muutokseen. Tähän asti kirkko on tehnyt kaikkensa väistelläkseen skandaalia.

Martini puuttui haastattelussaan mm. kirkon tylyyn asenteeseen eronneita aviopareja kohtaan ja perheiden moninaisia tilanteita kohtaan. Kirkko kieltäytyy jakamasta ehtoollista eronneille. Haastattelussa ei mainita homopareja, mutta hän saattoi viitata niihin epäsuorasti erilaisista perheistä puhuessaan.

Kardinaali Martini on esittänyt edistyksellisiä kannanottoja kirkon kaikkein kipeimpiin aiheisiin, kuten pappien selibatiaan, kondomien käyttöön, eutanasiaan ja homoseksuaalisuuteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kardinaali moittii sitä, että katolisen kirkon opetukset ovat pääsääntöisesti lähteneet kieltämisestä ja negaatioista, sen sijaan, että se opettaisi uskovaisiaan kannustavasti.

Paavi on nyt siis julkisesti haastettu muutokseen. Julkaistu haastattelu asettaa paavin hankalan valinnan eteen. Osallistuako maanantaina kriitikkokardinaalin hautajaisiin vaiko ei. Traditionaalisen opinkappaleiden kyseenalaistaminen ei ole ollut sopivaa kirkossa.

**********

Samaan aikaan toisaalla kirkon kipuilu lasten hyväksikäyttöasiassa saa lisää omituisia piirteitä.

Pappi ja psykologi Benedict Groeschel antoi haastattelun, joka julkaistiin The National Catholic Register:ssä. Pian julkaisun jälkeen haastattelua typistettiin ja lopulta se poistettiin kokonaan. Sen jälkeen julkaisun päätoimittaja pyysi anteeksi haastattelun julkaisemista ja piti sitä toimituksellisena virheenä.

Poiminta pastorin haastattelusta:

Haastattelija: "Osana teidän työtänne täällä seurakunnassa (Trinity) on ollut toimia niiden pappien kanssa, jotka ovat osallistuneet hyväksikäyttöön?"

Groeschel: "Kyllä, jonkin verran. Näissä tapauksissa heidän piti lähteä. Jotkut heistä syvästi - syvästi - katuvasiesti järkyttyneitä. Ihmisten mielissä tuollaiset henkilöt ovat psykopaatteja. Siitä ei ole kysymys. Ajatellaanpa miestä, jolla on ollut hermoromahdus ja nuorukainen tulee hänen luokseen. Hyvin monissa tapauksissa nuorukaiset 14, 16, 18 -vuotiaita ovatkin seksuaalisia viettelijöitä."

Groeschelilla on psykologian tohtorin arvo Columbian yliopistosta. Hän on opettanut psykologiaa useissa katolisissa yliopistoissa. Hän on toiminut neuvonantajana papeille, joita on syytetty lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän on myös osallistunut katolisten pappisseminaareihin pyrkivien psykologiseen seulontaan. Kirkkohan päätti vuosia sitten estää homojen pääsyn pappiskoulutukseen.


BBC:n uutinen kardinaalin viimeiseksi jääneestä haastattelusta
Box Turtle Bulletin käsittelee laajasti (31.8.2012) pastori Benedict Goeschelin antamaa haastattelua

4 kommenttia

Tässä kohden voi vallan hyvin kysyä, että kuinka monta sataa vuotta ajastaan jäljessä kulkee Suomen luterilainen kirkko? Naispappeuskysymys on kuin purukumi kengän pohjassa. Se on jo pureskeltu moneen kertaan ja periaatteesa heitetty menemään, mutta irti siitä ei päästä niin millään.

Lueterilaisessa kirkossa ja sen ympärillä häärivissä, ääneikkäissä liikkeissä homoseksuaalisuus on edelleen osalle heistä tuomittavista asioista tuomituin. Homoavioliitto on näille ihmisille täydellinen kauhistus.

Kaikki tämä siitäkin huolimatta, että homot ovat päässeet Suomessa naimisiin, vaikkakaan ei kirkon alttarilla, jo yli kymmenen vuoden ajan.
  • 2 / 4
  • Heat
  • 2.9.2012, 12.36
No sentään vain 200 vuotta jäljessä, muslimit ovat vähintään 1000 vuotta jäljessä. En todellakaan käsitä että miksi Suomen luterilaista kirkkoa halveksutaan tällä palstalla, ei meitä sentään kivitetä. En käsitä myöskään sitä että Muslimeita täällä kaunistellaan ja muutenkin ei täällä kukaan niitä arvostelu, lukuunottamatta muutamaa nimimerkkiä. Ei se, että on vähemmistö, tarkoita aina sitä että ovat liittolaisia. Vähän suhteellisuudentajua tänne, kiitos!