Nyky-Venäjän arvojen torjunnassa sopii muistaa myös Mannerheimin päiväkäsky talvisodan jälkeen

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
  • 6

Aikojen muuttuessa löytyy historiallisista lausunnoista ja kannanotoista uusia näkökulmia, uuden ajan käyttöön. Mannerheimin päiväkäsky talvisodan päätyttyä maaliskuussa 1940 sisälsi maininnan ”vieraasta rodusta, jolla on toinen maailmankatsomus ja toiset siveelliset arvot..” Rotu –sana ei istu tähän päivään ja päiväkäskyn kirjoittajien mielessä sana ”maailmankatsomus” ilmeisesti viittasi Neuvostoliiton asenteeseen uskontoihin, mutta ”siveelliset arvot” ei sulje pois nykypäivän tasa-arvoajattelua.

Aivan äskettäin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että Venäjä ei ole sidottu Euroopan oikeusarvoihin.

Ajankohtaisessa Venäjään liittyvässä ihmisoikeus- ja tasa-arvokeskustelussa on siis käytettävissä myös sitaatti Mannerheimin päiväkäskystä.

Mannerheimin pk 14.3.40

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

6 kommenttia

Toisaalta, seksuaalisen tasa-arvon osalta, ei-heterous ei ollut entisessä neukkulassa rikos 1917-1930, vaan vasta stalinin kaudesta, stalinismista ja vuodesta 1931 alkaen. Suomessahan oli aina vuoteen 1971 asti rikollista rakastella muuten kuin heterosti.

Eli tuolloin mannerheimin päiväkäskyn aikaan sekä neukkulassa että
Suomessa oli yhtä lailla rikollista olla homo, lesbo, bi tai transseksuaali.
Suomessa tiedetään, että ainakin 1050 ihmistä tuomittiinkin vankilaan tuosta "syystä".

Historia kertoo että stalinin kasvattivat nuorena ortodoksimunkit, joten stalin luki muutakin kuin marxia - ehkä ne sodoman ja pietarin tuomiotkin sieltä raamatusta. stalinismihan oli myös varsin uskonnonomaista, aika uskonto, joka ei sietänyt muita uskontoja, ja stalin kuin ainut jumala siinä. Siitähän yksioikoisuudesta sietämättömyydestä tosin ei lähtinen uskonto-maailmankuva juurikaan tuolloin ainakaan poikennut.

Nyky-Venäjällähän kumarretaan kristinuskoa ja sen käsityksiä taas tähän Venäjän päämiinisterin tyyliin

http://3.bp.blogspot.com/_vHnBBU-Pv0s/S17EK9nVxqI/AAAAAAAAPAk/h5BweecQqw4/s1600/AP_Kirill_Medvedev_480.jpg

Mihin sitten tunnetusti huonosti lyhykäisessä avioliitossaan viihtynyt mannerheim viittasi "toiset siveelliset arvot" -jutulla, koti-uskonto-mielessäkin, onkin moniselitteinen asia.

Kommenttia muokattu: 12.04.2012 klo 19:02
Hoh hoh mitä historian vääristelyä! Mannerheimin mainitsemat siveelliset arvot ovat valovuosien päässä ranneliike.netistä.