Homoennakkoluulot kierrätetään Raamatun kautta ´Jumalan sanaksi´

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Juhani Viherlahti
  • 104

Seminaarisarjassa Näkymättömästä näkyväksi professori Martti Nissinen (kuvassa) ja pastori Jaakko Hyttinen tarkastelivat homoleimojen rakentelua.

Helsingin Kallion seurakunnan tiloissa järjestetään Näkymättömästä näkyväksi -seminaarisarjaa. Perjantaina 9.3.2012 puhuttiin peloista ihmissuhteissa ja seksuaalisuudessa.

Professori Martti Nissinen on tutkinut ihmisen seksuaalisuutta ja sen käsittelyä Raamatussa. Hän on kirjoittanut mm. kirjan Homoerotiikka Raamatun maailmassa (1994). Suomenkielinen versio on loppuunmyyty. Englanninkielistä, suomalaista laajempaa versiota on saatavana vaikkapa Amazon-mettikirjakaupan kautta.

Hän on sitä mieltä, että se mitä me ajattelemme tänä päivänä homoseksuaalisuudesta ja samaan sukupuoleen kohdistuvasta rakkaudesta, siitä ei Raamatussa sanota yhtään mitään. Käsite homoseksuaalisuus on varsin uusi käsite.

Nissisen mielestä viime vuosikymmeninä on edetty kuitenkin varsin nopeasti myönteiseen suuntaan. Hän muistutti, että vielä 40 vuotta sitten Suomessa homosuhteista joutui vankilaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tällä hetkellä Nissisen mukaan seksuaalisuuteen liittyvä häpeä on siirretty homojen taakaksi. On kysymys siis yhteiskunnallisesta asiasta, jolla syyllistetään juuri nyt yhtä ryhmää, homoja.

********

Pastori Jaakko Hyttiseltä kysyttiin, että josko hän on turhautunut tähän jatkuvaan jankuttamiseen homouden synnillisyydestä. Miksi ei tapahdu edistystä? Hyttinen kertoi olevansa tilanteesta hyvinkin turhautunut. Siitä huolimatta hän katsoo homokysymyksessä kirkon piirissä päästyn eteenpäin. Se näkyy mm. kirkollisten vaalien tuloksissa. Neljäkymmentä vuotta sitten keskusteltiin kiivaasti ja pitkään avioeron oikeutuksesta. Nyt se ei ole enää iso asia luterilaisessa kirkossa. Tänään käydään läpi suhdetta homoseksuaalisuuteen. Sekin keskustelu on jonain päivänä ohitse.

********

Tänä keväänä tässä luentosarjassa on vielä kaksi tilaisuutta.
20.4.2012 Homoseksuaalinen rakkaus Raamatussa ja evankelis-luterilaisessa kirkossa – teologian tohtori Vesa Hirvonen ja pastori Arja Penttinen

11.5.2012 Siunataanko vai ei? – pastori Jaana Partti ja rovasti Liisa Tuovinen

Iltojen juontajina toimivat Kallion seurakunnan pastorit Mari Mattsson ja Ilkka Sariola. Tarkempaa tietoa voi kysyä osoitteella ilkka.sariola@evl.fi

Paikkana on Teatteri Kallio, Siltasaarenkatu 28, aivan Kallion kirkon läheisyydessä. Tilaisuudet alkavat klo 18:00. Jos keskustelua riittää, päättyminen on klo 21:00. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Audio
Martti Nissisen luento osa 1 (9:05)
Audio
Martti Nissisen luento osa 2 (7:11)
Audio
Martti Nissisen luento osa 3 (6:54)
Audio
Martti Nissisen luento osa 4 (10:23)
Audio
Martti Nissisen luento osa 5 (8:46)
Audio
Pastori Jaakko Hyttisen luennosta osa (5:38)

104 kommenttia

Tiedoksi syy, miksi palastelemme audiotallenteet useaan osaan. Tämän järjestelmän asetusten vuoksi yhdellä audiotiedostolla on raja-arvo, jota ei voida ylittää. Joudumme tekemään kompromisseja äänen laadun ja kunkin tallenteen keston kanssa.

Alkuperäinen tallenne tuosta tilaisuudesta oli yli tunnin mittainen ja tiedostokoko noin 60 megatavua keskitasoisella laadulla tallennettuna. Se ei yksinkertaisesti mahdu sellaisenaan tallennettavaksi verkkosivustoon.
Martti Nissinen on oivallinen esimerkki siitä, kuinka joskus käy niin hassusti, että nimellä ja tittelillä varustettua ihmistä ruvetaan pitämään asiantuntijana, vaikka pikku lapsikin tajuaa, että mies puhuu puuta heinää. Kunhan vaan ruvetaan nysvätään riittävän epämääräisten käsitteiden kanssa, vatkataan niitä ees taas tai nyplätään riittävän pitkään epäoleellisia yksityiskohtia, niin näkökyky katoaa ja koko kuva sumenee. Ja kun sitten päälle vedotaan vielä riittävän laajoihin kansankerroksiin ja yleiseen mielipiteeseen, professorista tulee helposti keisari, jolla on uudet vaatteet. Martti Nissisen alastomuus on kuitenkin niin ilmeistä, ettei siitä tarvitse hirveästi edes keskustella. Hänen pseudoteorioidensa kannattajatkin ovat vain päättäneet, että hän on oikeassa.

Jokainen nimittäin ymmärtää sen, että JOTTA MIES VOI SAADA EREKTION, HÄNEN TÄYTYY OLLA SEKSUAALISESTI KIIHOTTUNUT. Seksuaalista kiihottuneisuutta taas ei mitenkään voi irrottaa itse seksuaalisuudesta. Miehen jäykistynyt fallos on yhä tänä päivänä niin kuin oli muinaisinakin aikoina, koko seksuaalisuuden ruumiillistuma ja eroottisen rakkauden symboli.

Raamatun homokohdissa on kyse juuri tästä. Ei enemmästä eikä vähemmästä. Siksi sellainen väite, että niissä ei olisi kysymys ilmiöstä nimeltä homoseksuaalisuus, on yksinkertaisesti naurettava. Ne ovat itse asian ytimessä: homoseksuaalisuudessa on kyse miesten välisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä tai erotiikasta samaa sukupuolta olevien kesken. Ja stondis on edelleen tämän kanssakäymisen kovaa ydintä.

Vaikka asialle on annettu nimi vasta vuonna 1869, se ei tarkoita sitä, ettei se olisi aina ollut olemassa. Tämän vuoksi ei voi kuin ihmetellä, kuinka Nissinen kehtaa vuodesta toiseen pukeutua ”uusiin vaatteisiinsa”. Uskooko hän todella itsekin, että hänellä on jotain päällä?

Kommenttia muokattu: 08.04.2012 klo 15:15