CSD Berlin 2006 - 22. heinäkuuta

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Lauantaina 22. heinäkuuta pride-hengessä juhlittiin Saksan pääkaupungissa Berliinissä. Teemana oli tasavertaisuus, oikeus ja vapaus. Lähes puoli miljoonaa ihmistä osallistui Christopher Street Day -tapahtumaan. Itse paraatiin osallistui muutama kymmenen tuhatta ihmistä ja mukana oli ainakin 51 rekkaa. Aurinko hymyili kilpaa kadun varsille kerääntyneiden katselijoiden kanssa ja Berliinin kaupungintalon lipputankoihin oli nostettu sateenkaariliput.

Berliinin Christopher Street Day on järjestetty vuodesta 1979 lähtien (aluksi Länsi-Berliinissä), joten paraati järjestettiin nyt Berliinissä 28. kertaa. Tasa-arvoparaati järjestetään vuosittain sen muistoksi, että kesäkuussa 1969 seksuaalivähemmistöt nousivat New Yorkissa ensi kertaa massiivisesti vastustamaan syrjintää ja poliisiratsioita.

Musiikin ja muun viihteellisen ohjelman lisäksi puhujilla oli myös vakavaa sanottavaa mm. tasa-arvosta ja syrjinnästä. Puhumassa olivat mm. Berliinin pormestari Klaus Wowereit, joka oli myös paraatin suojelija. Lisäksi puheen pitivät kristillisdemokraattien Friedbert Pflüger (CDU:n ehdokas Berliinin pormestarivaaleissa), Berliinin sosiaalisenaattori Heidi Knake-Werner (vasemmistopuolueesta) ja vihreiden liittopäiväedustaja Volker Beck.

Useat puhujat ottivat esiin Riian vaikean tilanteen. Saksan liittopäiviä vaadittiin puuttumaan homojen, lesbojen ja trans-ihmisten syrjintään. Latvia sai tukkapöllyä mm. Klaus Wowereitin suusta. Latviassa samana päivänä järjestetty pride oli epäonnistunut oikeuden kiellettyä paraatin järjestämisen Riian keskustassa ja osallistujien jouduttua väistelemään kananmunia ja ulostetta sekä kuuntelemaan herjoja. Myös Venäjän ja Puolan tilanne otettiin esiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Juhlinta jatkui Siegessäulen eli voiton jumalatar Victorian massiivisen monumentin ympärillä myöhään yöhön. Lisäksi Arena-klubilla järjestettiin jättimäiset bileet, jotka kestivät aamuun asti. Bilealueeseen kuului mm. kanavalaiva, jonka eri kansilla oli eri teemaista biletystä.


Kymmeniä tuhansia marssijoita ja 51 rekka-autoa.

Brandenburgin portilla

Helpotusta helteeseen.

Kohti määränpäätä.

Berliinin pormestari Klaus Wowereit puhumassa

Bilettäjiä.

Lisää bilettäjiä.

Myös Latvian vaikea tilanne oli esillä.

Großer Stern -liikenneympyrä ja Siegessäulen ja Brandenburgin portin välinen lähes 2 kilometrin mittainen osuus Straße des 17. Juni -kadusta olivat täynnä ihmisiä.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!