Pride-kesän teemat poliittisia

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • vaeltaja2006
  • 4

Monia askarruttaa Helsinki Priden tilanne. Pride-sivustolla on hyvin vähän uutta tietoa. Näinä päivinä on luvassa tulevan kesän teema. Euroopassa jo vertaillaan pride-tapahtumien teemoja. Tukholmassa Pride taistelee velkakierteessä, mutta siitä huolimatta pride tulee.


Mennäänkö poliittisempaan suuntaan?

Maailmalla om kymmeniä suuria ja pieniä kaupunkeja, joiden kaduilla kesäisin vaeltavat erilaiset pride-paraatit. Suurimmissa tapahtumissa on satoja tuhansia osanottajia - joissain metropoleissa jopa miljoonia, katsojat mukaanluettuina. Niistä on tullut jätti-happeningeja, ja alkuperäinen idea on alkanut hämärtyä. Taustallahan on yhteiskunnallisia teemoja, päällimmäisenä syrjintä ja tasavertaiset ihmisoikeudet. Nyt paraateihin on taas haluttu vahvemmin mukaan poliittinen sanoma.

Saksassa pride-tapahtumat ovat CSD-tapahtumia. Niissä kunnioitetaan New Yorkin Christopher-Streetin "kansannousua" vuonna 1969. Historiallinen tausta kuitenkin unohtuu monelta, kun on valmistauduttava karnevaalin kaltaiseen juhlaan.

Viisi, kuusi vuotta sitten Keski-Euroopassa oli maita, joissa yritettiin kieltää pride-marssit tai niiden kimppuun hyökättiin väkivaltaisesti. Nyt tilanne alkaa olla hallinnassa EU:n alueella. Mutta reuna-alueilta ja Afrikasta on tullut uusia murheita. Kerrotaan kovennetuista laeista homoja vastaan. Venäjä on yksi ongelmapaikka. Pride-tapahtumissa nämä lakisuunnitelmat halutaan nostaa esiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

EU:n alueella kiistan aiheena on perhelainsäädäntö. HLBTI-ihmiset ovat edelleen monissa maissa kansanosa, jolle ei haluta tasavertaisia oikeuksia avioliitossa tai lasten kasvattamisessa. Rintamalinjat ovat muutamassa vuodessa tiukentuneet. Joissakin maissa on perheen määritelmääkin rajattu kapeammaksi. EU:n mukaan jokainen jäsenvaltio itse määrittelee perhelainsäädäntönsä. EU:lta ei tule yleispäteviä määräyksiä.


Pride-tapahtumien teemoja 2012

Keski-Euroopan teemat ensi kesänä ovat tällaisia:

CSD Dresden: "Samat oikeudet, samat velvollisuudet". (tarkoittaa: perhelainsäädäntö on saatava tasavertaiseksi)
CSD Karlsrhe: "Rakkaus ja kaikki oikeudet" (Saksan perustuslakituomioistuimen päämaja on Karlsruhessa ja siellä on viime aikoina tehty päätöksiä HLBTI-ihmisten oikeuksista)
Zürichin Pride: „Welcome to Reality“ (tarkoittaa: älkää sulkeko silmiänne todellisuudelta ja HLBTI-ihmisten kokemalta eriarvoisuudelta)
CSD Berlin: "Tieto luo hyväksyntää" (tarkoittaa: monien ihmisten suhtautuminen HLBTI-ihmisiin perustuu ennakkoluuloihiin).
CSD Bielefeld: "Rakkautta ilman rajoja. Lesboja ja homoja on kaikissa kulttuureissa"
Wienin Pride: “Born This Way”. (tarkoittaa: kukaan ei itse päätä suuntautumisestaan, ihminen on vain sellainen ja ansaitsee samat oikeudet)
CSD Leipzig: "Horisontin tuolla puolen on muutakin..." (tarkoittaa: heteromaailma ei välttämättä edes huomaa, että on muitakin ihmisiä)
CSD München: “Fight for Global Rights - solidaarisuus ei tunne mitään rajoja"
CSD Hampuri: "Avioliitto versio 2.0 – Ennen vain velvollisuuksia, nyt myös oikeudet"
CSD Mannheim: “Fairplay” (tarkoittaa: Maailmassa, jossa on erilaisia kulttuureja ja mailmankatsomuksia, kaivataan rehellistä toisen kunnioittamista).
Tukholman pride: "Tillsammans" (eli "yhdessä", tarkoittaa: yhdessä voi tehdä paljon: rakastaa, taistella epäoikeudenmukaisuutta vastaan, muuttaa yhteiskuntaa).
Baltic Pride: tänä vuonna se järjestetään Latvian Riiassa. Suunnittelu on vasta alkuvaiheessa eikä yhteistä teemaa ole.


Tukholman Priden surkea talous

Viime kesän Tukhoman pride jätti jälkeensä miljoonavelat. Niitä on nyt selvitelty, ja on pelätty, että yksikään firma ei halua lähteä yhteistyöhön huonosti hoidetun pride-tapahtuman kanssa. Kuitenkin yhteistyötä tarvittaisiin, sillä ensi kesänä vietetään Tukhoman Prideä 15. kerran. Joidenkin yhteistyökumppaneiden kanssa on päästy sopimuksiin ja yhteistyö voi jatkua tänäkin vuonna. Yksi tällainen on turvafirma. Joidenkin velkojien kanssa "ei ehditty" neuvotteluihin, ennen kuin nämä jättivät haastehakemuksensa. Useimpien velkojiensa kanssa Tukholman Pride on yrittänyt sopia veloista, mutta esim. taiteilijoita välittävä Lionheart Music Group ilmoitti, ettei 15% riitä ja nyt mennään oikeuteen. Bajamajoja toimittavan firman kanssa käydään edelleen neuvotteluja, mutta ilmeisesti sopimuksiin päästään. Tämä firma, Sanitex, on ollut yhteistyökumppanina jo vuodesta 1998 alkaen. Priden talous tulee järjestön jäsenten käsittelyyn vuosikokouksessa 25. maaliskuuta. Silloin myös kuullaan, mitä toimenpiteitä on tehty talouden vahvistamiseksi tulevaisuudessa.


4 kommenttia

Pahana unena, teema voisi olla vaikkapa "Olemme saaneet paljon. Kiitos suomalaiselle yhteiskunnalle", ja alateemana "Kunnioitamme tasa-arvosta toisin ajattelevien arvoja emmekä tunkeudun heidän arvoalueelleen.."
Toronto Pride (yksi suurimmista, viime vuosina noin 1.3 miljoonaa katsojaa ja kahden tunnin marssimuodostelmat) joutui Kanadan valtion (alk 2010) ja Toronton kaupungin avustussyrjinnän (2011-)kohteeksi konservatiivien saatua valtaa. Ontarion viime syksyn provinssivaalien tuloksen ansiosta (liberaalit hallituksessa) provinssin avustus jatkuu.

Vaikka Toronto Pride on massiivinen viihdetapahtuma ja koko yhteiskunnan juhla (homojen asialla), periaateteemat eivät ole kadonneet. Yksi syy varmaan on se, että uhka on ollut jatkuvasti päällä - ja realisoitui viime vuosikymmenen loppua kohden.

Toronto Priden syntyhistorian taustalla ovat vuoden 1981 poliisisku bathhouseihin ja seuranneet massapidätykset, bussilasteittain. (Samanlainen oli vielä 90-luvun alussa). Niinpä oli merkittävää se, että vuonna 2005 Toronton silloin uusi poliisipäällikkö Bill Blair marssi mukana, ja Mayor David Miller. - 2011 uusi Mayor Rob Ford kieltäytyi olemasta mukana missään tilaisuudessa.. 2005 oli mukana myös liittohallituksen ja provinssin ministereitä, sittemmin vain provinssin konservatiivien tultua valtaan liittovaltion tasolla Ottawassa.

Toronto Pride kestää 2012 taas kymmenen päivää kesä-heinäkuun vaihteessa.