Saksa: Siittiöiden lahjoittaja maksaa elatusmaksut lapsesta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 5

52-vuotias ammattikoulun opettaja on vihdoin saanut oman perheen, tosin vähän iäkkäämpänä. On omakotitalo, kaksi lasta (2v ja 6kk) ja vaimo. Lasten saaminen on kestänyt näin pitkään. Tosin hänellä on menneisyydestä yksi lapsi. Viisi vuotta sitten hän luovutti siemennestettään ja auttoi lesboparia saamaan lapsen. Syntyi poika. Hyväntekijä ei saanut maksua antamastaan palveluksesta, mutta siemennesteen luovutuksesta ei pitänyt olla myöskään mitään kuluja. Näin oli sovittu naisten kanssa.

Vuosi sitten naiset kuitenkin saivat idean: he vaativat elatusmaksua 3-vuotiaalle pojalle, Davidille. Opettaja kokee asian jonkinlaisena petoksena. Hän ei halua maksaa. Asia menee oikeuteen. Opettajan vaihtoehdot ovat vähissä. Kun hänet on virallisesti vahvistettu lapsen isäksi, hän joutuu maksamaan. Aikoinaan tehty sopimus lesboparin kanssa on mitätön.

Oikeusjärjestelmässä lapsen etu on korkeassa kurssissa. Vieraan siemennesteen käytöstä on jo pitkään puhuttu oikeusoppineiden keskuudessa. Saksassa syntyy vuosittain noin 2000 lasta siemennestettä lahjoittamalla. Monet näistä jäävät viranomaisilta hämärän peittoon, koska viranomaiset eivät ole mitenkään mukana. Äidit ovat yleensä joko yksinäisiä tai naimissa olevia naisia, joille oman aviomiehen kanssa lasta ei synny. On myös näitä lesbosuhteessa eläviä.

Oikeudellinen tilanne ei ole hyvä. Siemennesteen luovottaja voi joutua jälkikäteen maksumieheksi. Tässä tapauksessa kaikki alkoi siitä, että opettaja vastasi 2005 Journal Frankfurtissa olevaan pikkuilmoitukseen, jossa lesbopari etsi spermanluovuttajaa. Opettaja ei ollut omassa avioliitossaan vielä saanut lasta. Opettaja tapasi lesboparin kolme kertaa vuonna 2006. Toinen heistä oli opettaja, toinen sairaanhoitaja. Kaikki olivat sympaattisia. 24. kesäkuuta 2006 tapahtui ensimmäinen sperman luovutus. Ensimmäinen kerta ei tuottanut tulosta, joten jatkettiin vielä neljä kertaa.

David tuli maailmaan maaliskuussa 2007. Sperman luovuttaja oli iloinen mutta pidättyvä. Hän sai tietää, että lesbopari oli jo hankkinut toisen luovuttajan, jonka kanssa uuden lapsen teko ei kuitenkaan onnistunut.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Davidin biologinen isä sai nähdä Davidia kerran kuussa, sopimuksen mukaisesti. Kun David varttui, hän sai olla jo isänsä kanssa kahden. David kutsui biologista isäänsä Pappa Klausiksi. Kun biologinen isä meni naimisiin, ja heille syntyi lapsi, suhde Davidiin ja lesboerheeseen muuttui.

Saksalaisessa laindäädännössä on kohta, joka kumoaa kaikki ennen syntymää tehdyt sopimukset. Elatusvastuu katkeaa vasta, kun lapsen äiti menee oman kumppaninsa kanssa naimisiin. Nimettömänä ei pysty luovuttamaan siemennestettä spermapankeille. Lain mukaan nimi on luovutettava edelleen lapselle ja perheelle. Laki on vuodelta 1989 ja uutta lakia ei ole saatu.

Vielä joulukuussa 2009 Davidin biologisen isän omassa perheessä elettiin idyllissä. Joulua vietettiin yhdessä Davidin ja tytär Karan kanssa. Joulupäivänä idylli muuttui. Davidin äiti jätti 8-sivuisen asiakirjan, jossa tämä vaati, että biologinen isä tunnustaa isyytensä virallisesti ja alkaa taloudellisesti vastata Davidista, pojastaan. Kun poika kasvaa, vaatimukset lisääntyvät (harrastuksia, isompi huone, jne.).

Äiti myönsi, että hän oli aluksi ajatellut hoitaa pojan naisystävänsä kanssa. Nyt kuitenkin hän tuli toisiin ajatuksiin. Sitä paitsi biologinen isä lakkasi tuntemasta suurta kiinnostusta poikaansa, kun isälle syntyi oma lapsi.

Davidin biologiselle isälle tämä oli murskaava tilanne. Hän olisi auttanut lseboperhettä, jos heillä olisi ollut taloudellinen ongelmatilanne, mutta lesboäiti toimi edelleen opettajanvirassa ja hän asui yhdessä sairaanhoitajan kanssa. Biologinen isä oli jo tarjonnut lisää spermaa toisen lapsen synnyttämistä varten. Suhde Davidin biologiseen äitiin muuttui yhtäkkiä oikeustieteelliseksi ongelmaksi. Joulukuun jälkeen biologinen isä ei ole saanut tavata Davidia.

Helmikuussa 2010 tuli asianajajalta vaatimus: Davidin isän on lähetettävä tiedot tuloistaan vuoden ajalta. Nyt hänelle on esitetty vaatimus: 270 euroa kuussa elatusmaksua Davidille. Jos hän ei suostu siihen, mennnään oikeuteen. Davidin biologisella isällä on hyvin vähän menestymismahdollisuuksia. Hän menettää myös maineensa: häntä aletaan pitää lurjuksena ja elatusmaksupakoilijana. Oikeusprosessi herättää jo nyt valtakunnallista kiinnostusta. Koko keinohedelmöitystoiminta on vaarassa. On klinikoita, spermapankkeja ja yksityisiä lahjoittajia, joiden toimintaan päätös vaikuttaa olennaisesti.


http://www.spiegel.de/spiegel/0,1518,748204,00.html

5 kommenttia

  • 1 / 5
  • Onnellinen mies
  • 5.3.2011, 11.49
Sydäntä kylmäävän raadollinen kertomus ihmisten ketkuilusta ja metkuilusta. Mitä elämässä aikuiset tekevätkään itselleen tai toisilleen, niin se on heidän juttunsa. Lapsista ja nuorista jokainen tarvitsee lähelleen rehdin, uskottavan, luotettavan, rakastavan ja hänen kasvuaan elämässä tukevan läheisen ihmisen. Sen jokainen ansaitsee ja on siihen oikeutettu syntymänsä perusteella. Seksuaalinen suuntaus on itsessään neutraali, eikä sellaisena ole mikään tae ihmisen hyvyydestä tai pahuudesta. Tilanne on surullinen Davidia ajatellen. Myönteistä jutussa lienee tuo: " Saksalaisessa lainsäädännössä on kohta, joka kumoaa kaikki ennen syntymää tehdyt sopimukset." Niin tyhjän ontolta kuin tämä saattaakin kuulosta, toivon kaikesta sydämestäni, mielestäni ja sielustani Davidille läheistä, rehtiä, turvallista, rakastavaa ja luotettavaa ihmistä hänen elämänmatkan varrelle kohti tulevaisuutta.