Ulos kaapista (Malla Parkkinen)

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Like-kustannukselta tuli maaliskuun alussa Marja-Leena Parkkisen toimittama laaja, 300-sivuinen pokkari kaapista ulostulemisesta. Kirja käsittelee monitahoisesti vaikeitakin asioita. Se on kokoelma suomalaisten lesbojen, homojen ja heidän vanhempiensa kertomuksia siitä miltä oma tai oman lapsen kaapista ulostulo vanhemmilleen on tuntunut.

Koskettavista tarinoista käy ilmi, miten ulostuloa on perheen piirissä sulateltu ja prosessoitu. Tai jätetty prosessoimatta. Iloisia, surullisia, hauskoja ja karmeita tarinoita, ja kaikkea siltä väliltä. Höysteenä runoja niin Kahlil Gibranilta kuin lesbojen ja homojen pöytälaatikoista.

Tämä on kirja jonka jokainen kaapista ulostuleva voi työntää vanhempansa kouraan ja sanoa "lue siitä". Ja joka jokaisen lesbon tai homon vanhemman pitää lukea ennenkuin alkaa syyttää lastaan tai syyllistää itseään yhtään mistään. Teos antaa näkemyksiä suhtautua kaapista ulostulemiseen - ja ehkä auttaa ratkomaan pelkoja ja karttamaan sudenkuoppia. Aidan molemmin puolin.

Kirjan takakannen teksti: "Homoseksuaalisuus oli rikos vuoteen 1971 saakka, ja sairausluokituksesta se poistettiin 1981. Samaa sukupuolta olevat saivat oikeuden rekisteröidä parisuhteensa vasta vuonna 2002. Homous ja lesbous on koko perheelle usein ahdistava ja vaikeasti hahmottuva asia. Monesti samaa sukupuolta olevien rakkaus mykistetään: puuttuu yhteinen kieli ja ymmärrys.

Tässä kirjassa seksuaalisen suuntautumisensa tunnistaneet ja heidän vanhempansa kertovat, miltä kaapista ulostulo tuntuu. Joukko on kirjava ja kaikenikäinen. Kirja toimii peilinä ja antaa sanoja uudessa ja hämmentävässä tilanteessa. Kaikki tunteet ovat läsnä: pelko, syyllisyys, häpeä, viha, rakkaus, halu ja luottamus. Mutta suurin niistä on rakkaus. Sateenkaarimaailma kasvaa koko ajan. Sitä ovat rakentamassa nuoret ja ennakkoluulottomat ihmiset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjan lopussa on sosiologi Kati Mustolan kirjoittama homoseksuaalisuuden historiikki sekä yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Stålströmin kriittinen artikkeli psykoanalyyttisten teorioiden homoseksuaalisuutta koskevista virheoletuksista."

Jo kaapista ulostulleille kirja on mielenkiintoista luettavaa ja toisaalta heille, ketkä vielä kaapinoveaan yrittävät avata, on teoksesta varmasti oikeasti hyötyä. Kirjaa saa mm. Akateemisesta ja Suomalaisesta reilulla parillakymmenellä eurolla.

- Lisää asiaa kirjasta osoitteessa www.finnqueer.net
- Voit tilata kirjan Like-kustannukselta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!