Tom of Finland - Ennennäkemätöntä – Unforeseen (Arell, Berndt & Mustola, Kati)

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Ranneliike net

Tom of Finland on kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia kuvataiteilijoita. Tom of Finlandin piirrokset ovat luoneet käsitystä homoseksuaalisesta miehestä, joka on ylpeä itsestään ja lihaksistaan. Kirjassa on noin 87 piirrosta, joista kolmisenkymmentä on aiemmin julkaisemattomia. Mukana on myös klassikkoteoksia.

Tom of Finlandin töissä rakennetaan myönteistä homoidentiteettiä alakulttuurille tyypillisen itseironian ja paikoin jopa camphuumorin sävyttämänä. Tomin piirroksissa esiintyvät sadomasokismi- ja fetissiteemat on laajalti omaksuttu myös muihin yhteyksiin, ja hänen nimeään ja tyyliään on lainattu mm. baareihin, hotelleihin ja muotiin.

Kirjoittajat ovat Helsingin kaupungin taidemuseon johtaja Berndt Arell, joka keskittyy erityisesti taiteilijan teoksiin, ja Helsingin yliopiston tutkija Kati Mustola, jonka painopisteenä on Tom of Finlandin persoona ja elämä. Elämäkerrallinen osuus perustuu aiemmin julkaisemattomaan haastattelumateriaalin, kirjeenvaihtoon ja Mustolan suomalaisen homokulttuurin historiasta tekemään tutkimukseen.

Vuonna 1920 Kaarinassa syntyneen Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 15 vuotta. Suurin Suomessa nähty Tom of Finlandin näyttely oli esillä Helsingin kaupungin taidemuseon Kluuvin galleriassa 21.6.-27.8.2006.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirjassa on tekstit suomeksi ja englanniksi.

- www.like.fi

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!