Nobelistin synkkä menneisyys

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Eilen Ruotsin STV1 esitti dokumentin Nobel-palkinnon saajasta Carleton Gajdusekista. Hän oli mies, joka tarjosi lapsille mahdollisuuden koulutukseen, mutta käytti heitä samalla hyväksi. "Nero ja pojat" -dokumentissa kerrotaan avoimesti homosta nobelistista.

Hänellä oli äärimmäisen skarpit aivot, kerrotaan QX:n jutussa. Hän löysi ns. kuru-sairauden Uudesta Guineasta. Se oli kannibaalien sairaus. Fore-kansalla oli tapana syödä kuolleiden ruumiit. Sairaus on ns. prionisairaus, samaa sukua kuin hullun lehmän tauti. Näistä tutkimuksista tuli Nobel-palkinto 1976. Tutkija kuoli lähes tasan vuosi sitten.

Carleton Gajdusek adoptoi 57 lasta Guinean alueelta kotiinsa Washingtoniin. Hän oli kuin lasten isä. Mutta kun menestys oli parhaimmillaan, häntä alettiin syyttää pedofiliasta. Hän ja hänen tutkijakolleegansa väittivät, että seksuaalinen käyttäytyminen kuului lasten omaan kulttuuripiiriin eikä siinä ollut mitään pahaa.

Dokumentissa kuvataan, miten hän koki homoseksuaalisuutensa ja etsi eristäytyneitä kulttuureja, joissa uskonto ei olisi määräämässä suhtautumista homoseksuaaliseen ihmiseen. Tästä näkökulmasta dokumentti on kiinnostava myös HLBTI-kysymysten osalta.

Dokumentiin liittyvää materiaalia voi katsoa tästä. Ruotsin tv:n sivulla sanotaan, että se on vahva ja koskettava dokumentti.

http://svtplay.se/v/1810974/dokumentarfilm/geniet_och_pojkarna

1 kommenttia

YLE on ollut mukana rahoittamassa dokumenttia, joten se nähdään varmasti myös Suomessa lähiaikoina.