Alexander Rybak yllättää nerokkuudellaan

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • (päivitetty )
  • Juha Panula

Sain käsiini Alexander Rybakin ’Fairytales’ CD:n. Euroviisufanina tietenkin halusin jo söpön kannenkin takia kuunnella tuota norjalaista tämän vuoden euroviisuvoittajaa. Etukäteisepäilyni oli, että koko levyllä tietenkin hyödynnetään euroviisu-Fairytales-rytmirenkutusta – taotaan kun rauta on kuumaa. Ensimmäisen kappaleen lähtiessä soimaan, epäilykseni alkoivat käydä toteen. Samoin kuin se, että nyt tuota viuluakin sitten soitetaan joka kappaleessa.

Mutta toisin kävi.

Enpä ole elämäni aikana saanut miltään levyltä niin monia fiiliksiä kuin tältä. Kokonaisuutena koko levy liikkuu Charlie Chaplinin nerokkaan musiikkimaailman, norjalaisen satumaailman ja slaavilaisen surumielisyyden syövereissä. Monen kappaleen kohdalla tippa tuli silmään, kun syventyi kuuntelemaan laulujen sanomaa. Tämä levy vie sinut hienoihin sfääreihin ja matkalle omiin tuntemuksiin, kaipauksiin, elämäntilanteisiin. Tuntuu siltä, että kaikesta kauniista ulkonäöstä huolimatta Alexander on kokenut jo paljon elämässään ja osaa siirtää ne musiikkiinsa ja sitä kautta kuuntelijoihinsa.

CD sisältää yhdeksän kappaletta, joissa Alex on sovittajana, seitsemässä joko säveltäjänä ja sanoittajana tai jompanakumpana. Mikä lahjakkuus. Suurin osa lauluista on hitaita ja mietiskeleviä. Se on tämän levyn vahvuus. Kuuntelin levyn moneen kertaan sillä korvalla, että mikä kappale olisi paras. Ei voi muuta sanoa kuin etta kaikki kappaleet ovat loistavia. CD:llä ei ole yhtään ns. filleriä. Itse asiassa tuo Fairytale-euroviisu loppujen lopuksi osoittautui levyn heikoimmaksi lenkiksi, ja sekin on hieno. Mutta Dolphin, If You Were Gone, Abandoned ja 13 Horses (jonka sanomasta en vielä ole saanut kiinni) on pakko kuunnella uudestaan ja uudestaan. HUH.

Laila-Annikki on Alexander Rybakin Facebook-kaveri. Alexanderilla on yli 4200 kaveria. Hänen profiilinsa kertoo, että hän on parisuhteessa Mitchel Cocio Nebelong-Ibsenin kanssa. Kuvasta päätellen aika söpö poika hänkin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Alexander esiintyy 5. joulukuuta Helsingin Kulttuuritalossa. Itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta hän esiintyy Tampere-talossa.

Alexander Rybak
Fairytales (EMI 5099996597927)

Tämän arvioinnin kirjoitti Laila-Annikki Koivunen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!