Helsinki Pride 2004:n nokkamies, Ilkka Veiström haastateltavana

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Ranneliike net

Nyt, kun Helsinki Pride 2004 -tapahtumaan on enää pari viikkoa aikaa, laitoimme ranneliike.netin liikkuvan reportterin asialle nuuskimaan tämänvuotisen Priden taustavaikuttajia, sekä paljastamaan, millainen tulevasta tapahtumatäyteisestä viikosta on muodostumassa.


Hietalahdessa sijaitsee HeSetan toimisto, jonka pienehköön peräkammariin on majoittunut Helsinki Pride 2004:n nokkamies, Ilkka Veiström, jota päätimme tätä juttua varten haastatella. Vastalauseista huolimatta raahasimme tämän puuhapeten ulos auringonpaisteeseen ja tarjosimme hänelle kupillisen teetä saadaksemme vastauksen mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Vielä viimeisillä vastusteluvoimillaan hän koettaa selittää: "Mutta ei tämä nyt käy! Minun pitäisi saada vastattua hetimiten kansanedustaja Outi Ojalalle, joka on lupautunut tapahtumamme suojelijaksi!" Haastattelijatiimimme on vakaasti sitä mieltä, että rouva Ojala varmasti ymmärtää auringonvalon ja teen merkityksen stressinpoistoon ja malttaa odottaa sähköpostia hetkisen aikaa pidempään. (Jos posti on kovasti myöhästynyt, saa kansanedustaja Ojala antaa satikutia haastattelijalle heti kun tämän näkee! :-)

Tämänvuotisen Helsinki Pride -tapahtuman ohjelmatarjonta on aika laaja. Laajempi, kuin aikaisempina vuosina. Uutuutena on esimerkiksi Pride-viikon keskiviikkona järjestettävä Limudisko. Se järjestetään ravintola Dtm:n yläkerrassa ja kaikkien on varauduttava esittämään henkilöllisyystodistuksensa, sillä tapahtumalla on ikäraja. Yläikäraja nimittäin.


"Mielestäni on tärkeää saada myös gay-nuorisolle oma tapahtumansa Priden alle", Ilkka Veiström selittää innostuneena, "Tällainen tapahtuma on tärkeä jo siksi, että Helsingissä on vain muutama yökerho, jonne 18-vuotiailla on mahdollisuus päästä. Ja yksikään näistä klubeista ei ole homoklubi. Nuoret ovat ryhmä, joka turhan usein unohdetaan ja joille tarjotaan nykyaikana ihan liian vähän muiden samankaltaisten nuorten tapaamismahdollisuuksia. Tietenkin on mahdollista tavata muita HBLT-nuoria esimerkiksi HeSetan nuortenryhmässä, mutta kaikki eivät tunne tämänkaltaista toimintaa omakseen. Siksi tänä vuonna otettiin mukaan kuvaan Limudisko, joka on tapahtuma nuorille - ja vain nuorille."


Limudisko tapahtumana on alkoholiton, sekä savuton. Ja jottei aivan Jaffaan tarvitse turvautua, on Dtm luvannut tehdä tapahtumaan omat drinksulistansa. Ja mikä parasta, tapahtuma on maksuton, että nuorison vähäiset viikkorahat jäävät parempaan käyttöön. "Ainoat vanhemmat henkilöt paikalla ovat Dtm:n valvojat ja minä", naurahtaa Ilkka, luvaten myös pysytellä tarkkailijan roolissa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lisäksi Ilkan johdolla ollaan Priden suunnittelussa pyritty entistä enemmän kansainvälisyyteen, tästä kielii muun muassa www.helsinkipride.fi -nettisivusto, jonka sisältöä on käännetty useammalle kuin yhdelle kielelle. Lisäksi Ilkka kertoo, että Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimisto on ollut avoimin mielin mukana tämän vuotisen Helsinki Priden mainostamisessa - aina ulkomaita myöten. "Ehkä suurin yksittäinen tapaus, mitä Helsinki on hyväksemme tehnyt, oli USAssa järjestettävät matkailumessut, joissa Helsingin matkailu- ja kongressitoimisto mainosti kaupungin lisäksi myös Helsinki Pride -tapahtumaa". Ilkka kertoo, "Eli tänä vuonna odotamme vieraita tapahtumaviikolle ihan ulkomailta saakka." Lisäksi Ilkan mukaan maailmalla ollaan muutenkin oltu kiinnostuneita Helsingissä järjestettävistä Prideista. Alammekohan jo viimein päästä eroon jääkarhumaan maineesta? :-)

Teekupposten pariin saapuu myös mustiin vaatteisiin pukeutunut mieshenkilö. Ilkka kertoo kyseisen miehen olevan järjestämässä GayPagan'04 -tapahtumaa, joten päätämme ex tempore -tyylillä kysellä mieheltä tästä, toisesta Helsinki Pride 2004 uudesta tapahtumasta.


"Tapahtuma itsessään on suunnattu kaikille sellaisille henkilöille, jotka voivat nimittää itseään pakanoiksi. Tietenkin pääpaino on HBLT-kentän pakanoilla, mutta ainahan se on mukavampaa, mitä enemmän ihmisiä paikalle saadaan", tapahtuman järjestäjä selittää, haluten pysytellä vielä salassa, "luutakomerossa", kuten hän itse asian ilmaisee.


"Tapahtuman idea lähti liikkeelle puolittain leikillä", hän jatkaa, "ja toinen puoli tuli ihan tarpeesta. Suomessa, kuten kaikkialla maailmassa, HBLT-kansa jakaantuu mitä erilaisimpiin uskontokuntiin, ateisteista mormoneihin - ja erilaisiin luonnonuskontoihin. Ja Malkus, jolla on myös oma sateenkaarimessunsa, tarvitsee mielestäni vastineen myös meille, jotka uskomme johonkin muuhun."


Keille sitten GayPagan'04 tapahtuma on tarkoitettu ja mitä siellä on tarkoitus tehdä?


"Pyrimme siihen, että ensisijaisesti paikalle saapuisi niitä, jotka mieltävät itsensä pakanoiksi. Pääpaino tulee olemaan wiccalainen, sillä itse olen wicca ja se varmasti tulee näkymään tapahtuman luonteessa. Tapahtumasta en itsekään vielä tiedä niin tarkasti, että osaisin ladella kaiken, mitä tulee tapahtumaan. Pyrkimys olisi tutustuttaa ihmisiä toisiin, samalla tavalla ajatteleviin ja samaa HBLT-vähemmistöä edustaviin pakanoihin ja mahdollisesti herättää ihmisiä ajattelemaan, että maailmaan mahtuu muutakin kuin meikkipurkit, Charmed ja muu hektinen elämänmeno. Itse olen hieman suunnitellut saavani ihmiset miettimään luontoa ja sen tärkeyttä nykyaikana", valaisee tapahtuman järjestäjä tätä mystiselle vivahtavaa tapahtumaansa. "Ja ei, me emme aio harrastaa mitään saatanallisia riittejä, joten sellaisista haaveilevien on aivan turha tulla mukaan."

Tässä mainittiin vain kaksi uusista tapahtumista. Mistä kaikki ideat tämänvuotisiin Pride-tapahtumiin on saatu? Mistä moinen innovatiivisuus? Tänä vuonna on paneelikeskustelua, opettajatapaamista, naisille bilettä, Beach Partyä, mainittua Limudiskoa, Infotori on saatu rakennettua perinteeksi muodostuneen puistojuhlan yhteyteen - puhumattakaan "Kaikki mitä olet aina halunnut tietää" -kyselytunnista, joka järjestetään peräti kahteen kertaan viikon aikana. Lista ainakin tuntuu näin maallikosta monipuolistuneen sitten toissavuotisesta.


"No", Ilkka aloittaa, ottaen kasvoilleen samalla enemmän opettajalle sopivan ilmeen, "suurin osa tapahtumistahan on edellisiltä vuosilta tuttuja tapahtumia, kuten puistojuhla, bi-brunssi ja perhepicnic. Toisiin idea on saatu hetken älynväläyksistä, joita sitten on tiimissä alettu kehittää eteenpäin ja huomattu, että tästä saadaan tehtyä hyvä ohjelmanumero Priden alle. Ja osa on sellaisia, joita on aiemmin jo suunniteltu, mutta ei vain ole saatu aikaiseksi tehdä. Ja enemmän varmasti saataisiin, jos enemmän Helsinki Prideen osallistujista olisi HeSetan jäseniä, sillä tänäkin vuonna moni tapahtumaidea jouduttiin jättämään pöydälle odottamaan sitä päivää, kun on enemmän varoja käytössä." Varojen puute on nykypäivänä varmasti monilla yrityksillä ja yhdistyksillä se ongelma.


"Lisäksi ollaan koetettu saada tämänvuotisessa Helsinki Pridessä entistä enemmän huomioon perheet ja lapsetkin, joten esimerkiksi puistojuhlasta, joka on lauantaina, ollaan koetettu saada entistä perheystävällisempi. Sinne tulee lapsille kasvomaalausta ja muutakin leikitystä on luvassa", Ilkka lupailee. Kiertokautta saatujen tietojen mukaan aikuisille tulee nyt huonoja uutisia - lasten kasvomaalaukselle on laitettu yläikäraja, 14v. Jos jonoa ei ole maalaukseen, niin vanhempiakin voidaan maalailla, mutta tosiaan vain silloin.


"Ai niin", Ilkka muistaa, "Infotorista vielä sen verran, että juuri tänään varmistui se, että Helsingin maistraatti saapuu paikalle kertomaan omasta toiminnastaan. Lisäksi he tarjosivat mahdollisuutta rekisteröidä parisuhteensa lauantain puistojuhlassa, mikäli halukkaat ehtivät hakea tapahtumaa ennen tarpeelliset esteettömyystodistukset." Ilkka on ilmeisen tyytyväinen tästä asiasta, ja miksei olisi? Ainakin rekisteröitäville pareille tilaisuus voisi olla aika ikimuistoinen. Kuulemma mahdollista on se, että rekisteröinti tapahtuisi puistojuhlan lavalla tai sitten ihan privaatisti syrjemmällä. Toivottavasti moni pari nähdään rekisteröitymässä tänä kesänä Helsinki Priden puistojuhlassa.

Jos kerran on koetettu saada aikaiseksi viikko tapahtumia, mistä jokainen löytäisi jotain, mihin on jäänyt esimerkiksi SEA:n (Suomen Elokuva-arkisto) näyttämät homoaiheiset elokuvat?


"Edellisvuosien tilastot näistä ovat olleet hyvin surullista katseltavaa. Nykyaikana ihmiset eivät tunnu kiinnostuvan SEA:n esittämistä elokuvista ja sen tähden päätimme antaa asian olla", Ilkka kertoo, "Mutta elokuvien ystävien ei tule heittää kirvestä kaivoon. Tänä vuonna Vinokino esittää Helsinki Priden aikana elokuvia, joten niiden pariin sitten vaan."

Ja lisää muutoksia on luvassa. Yksi mahdollisesti suurimpia ulkomuodollisia muutoksia, mitä tämänvuotisessa Helsinki Pridessä tulee näkymään ulospäin on lauantaina järjestettävän Pride-kulkueen muuttuminen entisestä iskulauseiden huutelumarssista enemmän karnevaalimaisempaan suuntaan. "Nykyaikana ihmiset tietävät jo, että me olemme olemassa ja tämän takia sellainen mielenosoituksellinen meininki alkaa olla menneisyyttä", Ilkka selvittää kulkueen saamaa kasvojenkohotusta. "Nyt haluammekin tuoda tavalliselle heteroihmiselle esiin koko sen kirjon, jota HBLT-kansa edustaa. Lisäksi haluamme pois perisuomalaisesta 'synkeä kuin hautajaissaattue' -teemasta, enemmän siihen iloiseen suuntaan, mitä keski-Euroopassa ja muualla maailmassa jo on. Väriloistoa, glitteriä, hienoja asusteita, iloista mieltä, just absolutely fabulous, darlings", Ilkka selittää kädet viuhtoen.


Kuvittelisi, että tällainen kertalaakista tapahtuva muodonmuutos säikyttäisi pois tavalliset ihmiset. "Eeeei", Ilkka kauhistelee tällaista epäilystä, "kyllä sinne saa - ja pitääkin - tulla myös niitä ihmisiä, jotka pukeutuvat farkkuihin ja T-paitoihin. Se on aivan yhtälainen osa meidän identiteettiämme kuin ne huiskut ja glitterit, mitä toivotaan myös paikalle. Pääasia on, että varaa mukaansa ison kasan iloista mieltä ja antaa sen näkyä ja säihkyä koko Helsingille, ylpeästi."


Varmaa on, että paikalla ainakin ranneliike.netin vikkeläkinttuiset reportterit heiluttelemassa lantioitaan paremmin kuin Bjuströmin Marco!

Kaiken kaikkiaan ei tämänvuotista ohjelmaa katsellessaan olla nostamatta hattua miehelle, joka on tämän kaiken saanut aikaiseksi.


"Olisin kyllä turhan omahyväinen, jos väittäisin tämän kaiken olevan ainoastaan ja vain minun ansiotani", Ilkka sanoo teatraalisen eleen siivittämänä. "Kyllä tässä on paljon ollut tekemistä monilla henkilöillä ja varsinaisen Pride-viikon aikana vielä useammalla henkilöllä - ja periaatteessa kaikki tämä toimii vapaaehtoispohjalla. Minä olen lähinnä se, joka koettaa pitää langat kutimissa ja piiskaa muita eteenpäin. Pride-työryhmän kanssa olemme tehneet paljon töitä onnistuaksemme välttämään toissavuotisen Priden suodenkuopat ja saada aikaiseksi Helsinki Priden, joka olisi edeltäjäänsä taas jonkin verran parempi ja monipuolisempi. Toivottavasti jokaiselle löytyy täältä jotain mielenkiintoista."

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!