Miksi Daniel Nordström murhattiin?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006

Malmölaisen Daniel Nordströmin murha uutisoitiin myös ranneliike.netissä viime joulukuussa. Oikeudenkäynti on pidetty, mutta viharikosta tapahtumaketjusta ei löydetty.

26-vuotias Daniel sai joulukuun 20. päivänä viestin Aaronilta (17v). Aaron ja pari vuotta nuorempi Habib (15v) haluavat tavata hänet. Aaron ja Daniel ovat tunteneet jo pari kuukautta. Aaron on monissa tekstiviesteissä kertonut olevansa kiinnostunut miehistä. Nyt hänen kaverinsakin haluaisi kokeilla, millaista se on.

Poliisin kuulustelussa Habib kertoo, että Aaron oli houkutellut Habibin mukaansa tapaamaan homomiestä. Homo työskentelee puhelinfirmassa ja hänellä on varmaan kotonaan paljon matkapuhelimia. Sovittiin, että kun he menevät Danielin luo, he näyttelevät homoa. Tosielämässä molemmat pojat inhoavat homoja. Moskeijassa Aaron on sanonut, että "kuolema kaikille homoille". Sovittiin vielä, miten Daniel hoidetaan pois pelistä: kuristamalla. Otetaan vielä pieni veitsi mukaan. Aaron on monta vuotta harrastanut judoa, joten hän osaa kuristamistekniikan.


Habibin skootterilla mennään Danielin asunnolle. Pian he kaikki kolme ovat sängyssä. Habib kertoo tilanteesta yksityiskohtia. Yhtäkkiä Aaron ottaa kuristusotteensa. Daniel rimpuilee vastaan, mutta menettää tajuntansa. Sitten käytetään myös veistä. Hetken päästä, kun havaitaan, että Daniel vielä hengittää, haetaan keittiöstä toinen veitsi. Pojat vähän kinastelevat: kumpi iskee veitsellä.

Sitten keräillään tavaraa: läppäri, puhelimia. Paras ottaa mukaan, ettei jää jälkiä tekstiviesteistä. Myös muutama DVD lähtee mukaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aaronin tarina poliisin kuulustelussa on erilainen. Hän oli paininut Danielin kanssa sängyssä ja yhtäkkiä Daniel oli ottanut housut jalastaan ja Habib oli suuttunut ja iskenyt veitsellä. Aaron myy läppärin moskeijasssa. Läppäri on ensin formatoitu.

Poliisi ottaa pojat kiinni viiikkoja myöhemmin. Kuulusteluissa on vaikea saada selkoa teon motiivista. Aaron kertoo olevansa hyvin uskonnollinen. Homous on islamissa kiellettyä. Habib kertoo asioita suoremmin. Hän kertoo, miten Aaron näytteli netissä homoa. Sillä tavalla sai kontakteja homoihin. Habib on epävarma siitä, pitäisikö homojen kuolla. Mutta vastenmielisiä homot ovat. Habib kertoo, että he menivät Danielin luokse ryöstämään tavaraa.

Syyttäjä valitsi sen linjan, että kyseessä oli ryöstö. Raastuvanoikeus epäilee ryöstömotiivia, koska pojat halusivat tuhota kaikki tekstiviestiaineistot. Läppäri formatoitiin jopa kaksi kertaa, jottei sieltä selviäisi kontaktien luonne. Raastuvanoikeus uskoo surmaamismotiiviin, koska veitsellä iskettiin sydämeen. On siis kyse murhasta. 15-vuotias tuomittiin 1 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi nuorisovankilaan ja vanhempi pojista 3 vuodeksi. Raastuvanoikeus ei usko ryöstömotiiviin.

Syyttäjä kertoo QX:lle, että kaikki todistusaineisto viittaa ryöstömotiiviin, joten kyseessä ei voi olla viharikos. Samalla syyttäjällä on ollut toinenkin samantyyppinen tapaus eikä siinäkään löytynyt viharikoksen tuntomerkkejä.

Tukholman viharikospäivystys kertoo, että asia kuuluu Malmön viranomaisille, eivätkä he halua ottaa kantaa. Kuitenkin sanotaan, että poliisi on kuulusteluissa toiminut asiallisesti tämänkin kysymyksen osalta.

Tämän QX:n jutun kirjoittaja kysyy nyt: mikä on viharikos? Ja hän vastaa: olisiko tämä rikos tapahtunut, jos uhri ei olisi ollut homo, musta, muslimi tai vastaava. Tässä tietenkin yksinkertaistetaan monimutkaista kysymystä viharikoksista, mutta vaikka kyseessä olisi ollut vain ryöstö, taustalla voi silti olla muukin motiivi – tässä tapauksessa Danielin homoseksuaalisuus.

Alkuperäinen juttu
Oikeudenkäynti

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!