Suomalaiset ennätyssuurella joukkueella World Outgamesiin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • (päivitetty )
  • Jari Vanha-Eskola

Kööpenhaminassa 25.7. – 2.8.2009 järjestettävä maailmanlaajuinen World Outgames on toistaiseksi Pohjoismaiden suurin hlbti-urheilun ja -kulttuurin suurtapahtuma. Suomesta mukana on 53 urheilijaa kahdessatoista eri lajissa.

Järjestyksessään toisissa World Outgamesissa kilpaillaan lähes 40 eri urheilulajissa, joihin on osallistumassa noin 6 500 urheilijaa noin sadasta eri maasta. Tämä homoille, lesboille, biseksuaaleille, trans-ihmisille ja intersukupuolisille suunnattu tapahtuma järjestetään teemalla: “Love of freedom. Freedom to love”. Outgamesiin sisältyy lisäksi runsas määrä erilaisia kulttuuritapahtumia ja ihmisoikeuskonferenssi. Yhteenlasketun kävijämäärän odotetaan nousevan 30 000:een.

Outgames vs. Gay Games

Ensimmäiset Outgamesit pidettiin Kanadan Montréalissa vuonna 2006. Alun perin niiden kisojen piti olla seitsemännet Gay Gamesit, mutta erimielisyydet etenkin rahoituksesta ja tapahtuman laajuudesta järjestäjien ja taustaorganisaation (Federation of Gay Games) välillä johtivat kahtia jakaantumiseen. Järjestäjien jo hankittua tapahtumalle nimekkäitä sponsoreita päättivät he perustaa omat kisat, World Outgamesit. Samalla Federation of Gay Games järjesti pikavauhtia Gay Gamesit Chicagossa USA:ssa vain kahta viikkoa ennen ensimmäisiä Outgamesia.

Suurin ero World Outgamesilla ja Gay Gamesilla on tapahtuman kokonaisvaltainen luonne. Outgamesissa urheilun osuus on yhä tärkeä, mutta kulttuurin, taiteen ja ihmisoikeuskonferenssin osuus ei ole yhtään sen vähäisempi. Outgamesin perustajien mukaan tapahtuma on asetettu palvelemaan niin mieltä, ruumista kuin sielua: konferenssi mieltä, kulttuuriohjelmat sielua ja urheilu ruumista. Tätä korostaessaan he tulevat sanoneeksi Gay Gamesin keskittyvän enimmäkseen urheiluun.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Useimpien urheilijoiden ja tapahtumien järjestäjien toiveena on, että tulevaisuudessa palattaisiin yhden organisaation järjestämiin kisoihin. Ehkä tätä siltaa kahden toimijan välillä rakentaa Kööpenhaminan Outgamesissa Gay Gamesin järjestämä avoin workshop.

HOT Kööpenhaminassa

Kööpenhaminan Outgamesiin lähtevä HOTin delegaatio on seuran historian kautta aikain suurin: 53 urheilijaa kilpailee kahdessatoista eri lajissa. Kilpailijoita on ilmoittautunut naisten sarjoihin 23 ja miesten sarjoihin 30. Lisäksi matkaan lähtee kolmisenkymmentä kannustajaa ja oheistapahtumiin osallistuvaa suomalaista. Ironista kyllä, mutta käytännön järjestelyjen kannalta loogista, että myös sukupuolivähemmistöjen kisoissa joudutaan valitsemaan kilpaileminen joko miehenä tai naisena.

HOTin urheilijoiden kilpailulajeina Kööpenhaminassa ovat: aerobic, golf, jalkapallo, lentopallo, pyöräily, rantalentopallo, rullaluistelu, sulkapallo, tennis, uinti ja yleisurheilu, joka sisältää niin 10-ottelun, 5000 m maantiejuoksun kuin kenttälajit (200 m, 400 m, 800 m, 1 500 m, pituushyppy ja keihäänheitto). HOT on osallistunut kansainvälisiin hlbti-kisoihin vuodesta 1998 lähtien.

HOT edelläkävijänä

HOT ry on koko historiansa aikana toiminnallaan edistänyt seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa tekemättä siitä silti politiikkaa. Ja vaikka osallistuminen kansainvälisiin hlbti-kilpailuihin on näkyvä osa HOTin toimintaa, seuran pääasiallinen tarkoitus on liikkumiseen aktivoiminen. HOTissa voi harrastaa, liikkua ja kilpailla hyvässä seurassa ja mukavassa ympäristössä omana itsenään kaltaistensa joukossa. Seuran kautta moni on löytänyt liikunnan ilon uudelleen kymmenen tai jopa kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen.

HOT voi toimia hyvänä esimerkkinä ihmisoikeuksien toteuttajana muille urheiluseuroille ja urheilun piirissä toimiville vaikuttajille. Tänä vuonna 12 vuotta täyttävä HOT alkaa näkyä ja kuulua muuallakin kuin urheilukentillä, -radoilla ja -saleissa. Tästä osoituksena on ulkoministeri Alexander Stubbin Kööpenhaminan kisajoukkueelle lähettämä tervehdys ja kannustuskirje.

Marko Toljamo
HOT ry, pj.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!