Pride-dokumenttisarja käy läpi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa Yhdysvalloissa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Dokumenttisarja Pride (USA, 2021) tarkastelee kuudessa osassa hlbtiq+ -vähemmistöjen historiaa 1950-luvulta vuosituhannen vaihteen yli. Sarjan näkökulma on kansalaisoikeuksien puolesta käytävä taistelu, usein omakohtaisten tarinoiden kautta. Yhdysvalloissa aihepiiriin liittyy merkittävästi myös kysymys etnisestä taustasta. Haastattelujen ohella nähdään runsaasti arkistotallenteita. 

Tarkastelu alkaa 1950-luvusta, jolloin FBI harjoitti homoseksuaalien tarkkailua "laventeliuhan" nimissä. Tuona aikana homoseksuaaleiksi paljastuneet tai epäillytkin saivat usein potkut töistään. Samaan aikaan San Franciscossa järjestettiin juhlia, joista on säilynyt elävää kuvaa filmikeloilla.

Toisessa osassa ollaan 1960-luvulla, vapautumisen, kapinan ja vallankumousten vuosikymmenessä. Nykyaikaisen pride-liikkeen synnyttänyttä New Yorkin Stonewall-tapahtumia ennen oli jo aktivisteja ja aktivismia.

Kolmannessa osassa kerrotaan kansallisen hlbti-liikkeen synnystä 1970-luvulla, ensimmäisistä pride-marsseista ja toisaalta uskonnollis-konservatiivien pyrkimyksestä seksuaalisten vapauksien suitsimiseen. 

Neljännessä osassa keskitytään New Yorkiin, jossa paitsi juhlittiin myös otettiin vastaan aids-epidemia.

Viidennessä osassa keskitytään 1990-luvun tapahtumiin. Tuolloin käytiin kulttuurisotia, julkinen valta alkoi nähdä hlbti-vähemmistöt ja monia nykyisinkin toimivia yhdyenvertaisuuden puolesta toimivia järjestöjä syntyi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kuudennessa osassa esillä ovat 2000-luvun alussa nousseet erilaiset alakulttuurit ja valtamediassa tapahtunut seksuaalivähemmistöjen hyväksyntä. Vuosituhannen vaihtee jälkeen myös sukupuolivähemmistöt alkoivat tulla näkyväksi.

Kukin jakso on eri tekijän toteuttama. Sarjakokonaisuutta käydään tarkemmin läpi What's on Disney Plus -sivustolla ja Wikipediassa.

K16-merkinnällä varustettu sarja tuli Disney+ -palveluun katsottavaksi kesäkuun lopulla. Jo aiemmin se on ollut katsottavissa Yhdysvalloissa Hulu-palvelussa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!