Tunnustan - Judas Priest -yhtyeen keulakuva Rob Halfordin elämäkerta

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
Rob Halford julkaisi elämäkertansa.

Judas Priest -metalliyhtyeen keulakuvan Rob Halfordin tuore elämäkerta on nimeltään Tunnustan (Confess – The Autobiography). Sen on laulajan kanssa yhteistyössä tehnyt Ian Gittins. Johnny Kniga -kustantamon julkaiseman suomennoksen ovat tehneet Tarja Lipponen ja Kaj Lipponen. Elämäkertateosta esitellään Helsingin Sanomissa. Elämäkerrasta on myös Rob Halfordin itsensä lukema äänikirja.

Vuonna 1951 Englannissa syntynyttä Rob Halfordia pidetään metallimusiikin piirissä yleistyneen nahan ja niittien käytön uranuurtajana. Monet muutkin tyylilajista ammentavat artistit ja yhtyeet ovat omaksuneet sittemmin vastaavaa tyyliä.

Halford kertoo tyylinsä juurten löytyvän 1970-luvun loppupuolen Lontoon Sohosta, homoklubeilta ja pienistä homoille suunnatuista seksikaupoista. Halfordin mukaan mustan nahan ja niittien yhteys yhteen homoalakulttuuriin jäi monilta huomaamantta, sillä Halford ei tuonut esiin seksuaalista suuntautuneisuuttaan. Asukokonaisuuden lisäksi laulujen sanoitusten suorat homoviittauksetkaan eivät suuressa yleisössä herättäneet arveluja laulajan seksuaalisesta suuntautuneisuudesta. Halford mainitsee myös Tom of Finlandin merkityksen, kuvaten häntä ikoniksi ja pioneeriksi.

Kaapista Halford tuli lopulta vuonna 1998 MTV:n haastattelussa, suunnittelematta.

Hän kertoo aiemmin pelänneensä seksuaalisen suuntautuneisuutensa paljastamista etenkin fanien reaktioiden vuoksi. Ahdistustaan hän yritti lievittäää päihteillä. Kun hänen homoseksuaalisuutensa oli lopulta tullut julki, katosi pelko ja ahdistus. Kaapistatulosta tuli myönteistä palautetta, eikä yhtyeen suosio kadonnut. Sittemmin hän on tunnettu myös nimellä "hevimetallin virallinen homo". Halfordia kutsutaan myös nimellä Metal God (suom. Metallijumala).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Elämäkerta käy Judas Priest -yhtyeen tarinan ohella läpi myös laulajan henkilökohtaisia asioita peittelemättä, esimerkiksi päihderiippuvuutta. Halford kertoo, ettei hänellä ole salattavaa. Ilman päihteitä Halford on ollut runsaat 35 vuotta.

Nykyään Yhdysvalloissa Arizonan Phoenixissa asuva Halford on kertonut, ettei hänellä ole tarvetta heiluttaa sateenkaarilippua. Hän on todennut antavansa kasvot metallimusiikin vähemmistöille ja toimivansa itse sateenkaarilippuna lavalla.

Vuonna 1973 perustettua Judas Priestiä puolestaan pidetään yhtenä merkittävimmistä metallimusiikin yhtyeistä. Sen vaikutus on ollut voimakas erityisesti uuden aallon brittimetalliin ja varhaiseen thrash metaliin.

Judas Priest on esiintynyt Suomessa lukuisia kertoja.

Koronan vuoksi yhtyeen 50-vuotisjuhlakiertue on siirretty tulevaisuuteen. Tulevaisuudensuunnitelmia kuitenkin on, ja tämänhetkinen tilanne turhauttaa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!