Tove - elämäkertaelokuva taiteilijan läpimurron aatosta

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
Tove Janssonista kertova elokuva sai ensi-iltansa Suomessa 2. lokakuuta (elokuvan mainosjuliste)

Kansainvälisesti etenkin Muumeista tunnettu Tove Jansson (1914-2001) on saanut elämäkertaelokuvan, jossa keskitytään taiteilijan kansainvälistä läpimurtoa edeltävään vaiheeseen.

Eeva Putron käsikirjoittamassa ja Zaida Bergrothin ohjaamassa elokuvassa käsittelyssä on vuosikymmenen mittainen aikakausi sotien päättymisen ajoista lähtien. Tuolloin Jansson oli kolmekymppinen ja Jansson käynnistelemässä uraansa. Aikakauteen mahtuu romanssi teatteriohjaaja Vivica Bandlerin (1917-2004) kanssa samoin Janssonin avosuhde vasemmistointellektuellina, toimittajana ja kansanedustajana tunnettuun Atos Wirtaseen (1906-1979). Ihmissuhteiden lisäksi valokeilassa on yhtäläisesti taiteilijan työ.

Suomessa 2. lokakuuta ensi-iltansaa saaneessa Helsinki-filmin tuottamassa elokuvassa puhutaan suomenruotsia, se kun oli Janssonin elämänpiirin kieli.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tove-elokuva päättyy 1950-luvun puoliväliin, jolloin Jansson tutustuu Tuulikki Pietilään (1917-2009) ja heidän yhteinen elämänmittainen matkansa alkaa. Samaan aikaan Muumi-sarjakuva alkaa ilmestyä brittiläisessä The Evening News -sanomalehdessä.

Pääosaa esittää Alma Pöysti. Vivica Bandlerin roolissa on Krista Kosonen ja Atos Wirtasen roolissa Shanti Roney. Tuulikki Pietilänä nähdään Joanna Haartti. Muissa rooleissa ovat Eeva Putro, Jakob Öhman, Robert Enckell, Kajsa Ernst, Wilhelm Enckell ja Allan Mõttus

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!