Syksyllä ensi-iltaan tuleva elokuva Nimby kertoo suvaitsevuudesta ja suvaitsemattomuudesta

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 1
Kuvassa etualalla Jouko Puolanto (Osmo), Ona Kamu (Minttu) ja Antti Reini (Topi). Takarivissä Susanna Pukkila (Mervi), Almila Bagriacik (Kata) ja Mari Rantasila (Kaisa). Kuva: Tomi Palsa

Lokakuussa ensi-iltaan tulevaa Nimby-elokuvaa kuvataan tätä aikaa kuvaavaksi pikimustaksi komediaksi suvaitsevana itseään pitävien ihmisten suvaitsemattomuudesta. 

- Nimby kertoo tästä ajasta ja sen ristiriidoista – ja uskaltaa nauraa aiheille, joille yleensä vain pudistellaan päätä tai joilta suljetaan silmät.

Nimby on lyhenne englanninkielisestä termistä Not In My Backyard (suom. ei minun takapihallani).

Tapahtumat saavat alkunsa, kun kaupunkilaistunut Mervi vie ensimmäisen kerran tyttöystävänsä Katan maaseudulle vanhempiensa luo. Mervi pelkää, että vanhempien on vaikea suvaita tyttöparia – varsinkin kun Katan äiti on iranilainen ja isä saksalainen - mutta käy ilmi, että perillä Mervillä on itsellään paljon enemmän sulateltavaa. Vanhempien omalaatuinen, avoin rakkausjärjestely, uusnatseihin liittynyt ex-poikaystävä, periuskonnolliset kummivanhemmat ja paikkakunnalle muuttaneiden pakolaisten synnyttämät ristiriidat eivät varsinaisesti helpota vierailua.

- Olen ennakkoluuloinen ihminen ja koen raskaaksi keskustella erilaisten ihmisten kanssa. On niin paljon helpompaa, kun ei tarvitse kyseenalaistaa omia ajatuksiaan. Aivan kuten on helppo olla suvaitsevainen asioiden suhteen, jotka eivät oikeasti omaa elämää kosketa. Huomattuani itsessäni nämä piirteet, päätin tehdä aiheesta elokuvan. Haluan takapihalleni myös erilaisia ihmisiä, ohjaaja Teemu Nikki avaa aihevalintaa.

- Suvaitsevaisten ihmisten suvaitsemattomuus on aina ajankohtainen aihe, mutta kun tätä kirjoitettiin ei koronaviruksesta ollut vielä hajuakaan. Päähenkilöiden jääminen jumiin piiritettyyn taloon niin, että kukaan ei ole mistään samaa mieltä, on näin pandemia-aikana pistävän ajankohtaista, tuottaja Jani Pösö jatkaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Teemu Nikki ja Jani Pösö ovat työpari, jonka edellinen elokuva Armomurhaaja oli Suomen ehdokas parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkintoon. Armomurhaaja sai ensi-iltansa Toronton kansainvälisillä elokuvajuhlilla ja se palkittiin parhaan käsikirjoituksen ja parhaan elokuvamusiikin Jussi-palkinnoilla. Armomurhaaja ja Nikin aikaisemmat lyhytelokuvat (mm. All Inclusive, Siivooja) ovat kiertäneet festivaaleilla ympäri maailman, mm. Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa ja Sundancen elokuvajuhlilla. Nikin ohjaamat tv-sarjat Sekasin ja #lovemilla on palkittu Kultaisen Venlan –palkinnoilla ja ensiksi mainitusta on tehty remake-versiot sekä Ranskassa että Saksassa.

Nimbyn rooleissa nähdään mm. Susanna Pukkila, Almila Bagriacik, Mari Rantasila, Antti Reini, Elias Westerberg, Ona Kamu, Jouko Puolanto ja Matti Onnismaa. Elokuvan on tuottanut Jani Pösö / It’s Alive! Films. Nikki ja Pösö vastaavat työparina myös elokuvan käsikirjoituksesta.

Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 9. lokakuuta. Elokuvan levittää elokuvateattereissa Finnkinon elokuvalevitys ja sen oikeudet omistaa Scanbox Entertainment.

1 kommenttia