Elokuva kaveruksista aikuisuuden porteilla: Matthias ja Maxime

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren
  • 1
Matthias & Maxime kertoo kolmekymppisesistä kaveruksista

Perjantaina 17.1. tulee Suomessa elokuvateattereihin kanadalainen elokuva Matthias & Maxime (2019, alkup. Matthias et Maxime).

Elokuva kertoo kolmekymppisistä miehistä, jotka ovat tunteneet toisensa lapsuudesta ja eläneet nuoruutensa samoissa ympyröissä. Matthias (Gabriel D’Almeida Freitas) ja Maxime (Xavier Dola) osallistuvat lyhytelokuvan tekoon, ja siinä miesten on suudeltava toisiaan. Tämän myötä pintaan nousee ystävyydestä asioita, joita ei ole koskaan sanottu ääneen. Samalla aikuisuus on tuomassa eri teille lähdön. Matthiaksella on tyttöystävä ja Maxime muuttamassa toiselle mantereelle. 

Elokuvan on ohjannut ja leikannut Xavier Dolan. Elokuvan maailmanensi-ilta oli Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjassa keväällä 2019 ja se esitettiin myös syksyllä Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla.
 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Kävin katsomassa elokuvan Matthias & Maxime. Se oli ylipitkitetty tarina kahden ihmisen kaipauksesta toisiinsa. Ratkaisua venyteltiin ja vanuteltiin aivan viimeiseen otokseen asti.

Seuraan ehkä liikaakin kuvakerronnan pieniä yksityiskohtia. Tämän elokuvan teossa röökiä paloi monen kartongillisen verran. Jatkuvasti jollakin oli savuke sormissa tai suussa. Tupakan savu melkein kirvelsi silmissäni. Vastenmielistä.

Maximen (Xavier Dola) kasvoissa on laaja ja näkyvä pigmenttialue. Se pysyi tarkasti samana koko kuvausten ajan. Jäin miettimään, onko se oikeasti näyttelijän iholla oleva, pysyvä ominaisuus, vaiko meikattu sellainen. Vilkaisin verkossa olevia kuvia Dolasta. Niissä pigmenttialuetta ei näytetty. Siinä tapauksessa, että kysymyksessä on meikattu tuotos, minulle ainakin jäi avoimeksi, mikä oli sen funktio.

Kiinnostavaa on se, että Dolan on avoimesti homo ja millä tavoin hän on ohjaajana ja leikkaajana käsitellyt homoteemaa. Mukana saattaa olla omakohtaista kokemusta.

Näyttelijäsuoritukset olivat varsin hyviä.

Voin suositella kohtuullisesti tätä elokuvaa. Se näyttää menevän ainakin Helsingissä vielä tällä viikolla.