Frendit-televisiosarja fobinen ja tunkkainen - vai ei?

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
Friends-televisiosarjaa tehtiin vuosina 1994-2004

Vuosina 1994-2004 tehtyä Frendit-tilannekomediasarjaa pidetään nykynäkökulmasta usein maailmankuvaltaan tunkkaisena ja varsinkin nuorempien mielestä joitain juonenkäänteitä jopa transfobisina ja homofobisina. Lisäksi sen katsotaan sisältävän seksistisyyttä, lihavien halventamista ja rasismia.

Suosittu sarja kertoi kuudesta Manhattanilla New Yorkissa asuvasta ystävyksestä. Sitä ensiesitettiin NBC-televisiokanavalla kaikkiaan kymmenen tuotantokauden ja 236 jakson verran. Sarjan tunnuskappale oli The Rembrandts -yhtyeen "I'll Be There for You".

Nykymaailman ihanteista käsin tarkasteltuna kyseenalaisista juonenkäänteistä annettuun kritiikkiin puolestaan vastataan sillä, että maailma on muuttunut ja sarja vain heijastelee omaa aikaansa. Joissain kommenteissa sarjan on suorastaan katsottu olleen edellä aikaansa.

Hahmoista Chandler (Matthew Perry) pelkää joissain tilanteissa leimautumista homoksi, ja huumoria on väännetty tämän reaktioista. Tämä on toisinaan nähty homoja osoittelevana ja homokielteisenä. Sarjan toinen luoja käsikirjoittaja Marta Kauffman on kuitenkin todennut, että Chandlerilla on asiaan liittyvää ahdistusta ja ongelmia, eikä Chandler hänen mielestään ole homofobinen. Toinen henkilö sarjan taustalla oli David Crane.

Sarjassa Chandlerin vanhemmat ovat eronneet ja isä (Kathleen Turner) on sukupuolirajoja rikkova hahmo. Chandlerin suhde molempiin vanhempiinsa ja etenkin isäänsä on etääntynyt. Sarjan pyöriessä ei televisiossa juuri ollut sukupuolen moninaisuutta edustavia hahmoja, ja Turner kertoo tämän vuoksi suostuneensa rooliin. Lopulta varsin epäselväksi luonteeltaan jääneen hahmon oli tarkoitus edustaa transsukupuolista henkilöä. Turnerin mielestä roolihahmo ei kuitenkaan lopulta kuvannut kovinkaan hyvin transsukupuolisuutta, vaan lähinnä naiseksi pukeutuvaa miestä ja drag queen -taiteilijaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eräs homobaariympäristöön sijoittuva kohtaus jätettiin kokonaan tekemättä Perryn vaatimuksesta. Siinä Chandlerin oli tarkoitus ruokailla homobaarissa, koska siellä tonnikalaleivät ovat erityisen hyviä. Kohtauksen vitsinä olisi ollut vain se, että mies on homobaarissa.

Ross (David Schwimmer) puolestaan piti miespuolista lastenhoitajaa homona.

Vuonna 1996, sarjan toisella tuotantokaudella esitettiin jakso, jossa Rossin entinen vaimo Carol (Jane Sibbett) meni naimisiin tyttöystävänsä Susanin (Jessica Hecht) kanssa. Lesbous oli tuolloin liikaa monissa maissa ja USA:ssakin Teksasissa ja Ohiossa. Hääkohtaus sensuroitiin. Seksuaalivähemmistöjä koskeva keskustelu sai ensimmäisestä naisparin häistä käsittelevästä kohtauksesta huomiota, ja se palkittiinkin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!