Claes Andersson rohkaisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä yhdenvertaisuuden tavoittelussa

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren

Suomenruotsalainen psykiatri, kirjailija, poliitikko ja jazzmuusikko Claes Andersson kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 82-vuotiaana keskiviikkona 24. heinäkuuta.

Omaiset kertoivat Anderssonin kuolemasta STT:lle.

Toukokuussa 1937 syntynyt Andersson oli yksi vasemmistoliiton perustajista, ja hän toimi puolueen puheenjohtajana kahdeksan vuotta. Kulttuuriministerinä Andersson toimi 1995-1998 Lipposen ensimmäisessä hallituksessa.

Taidetta Andersson toteutti romaanien, elokuvakäsikirjoitusten, runojen ja jazz-musiikin kautta. Hänelle myönnettiin kuuesti taiteen valtionpalkinto.

Työ hlbti-vähemmistöjen hyväksi

Andersson oli mukana 1960-luvun loppupuolella perustetussa Marraskuun liikkeessä, joka pyrki parantamaan vähäosaisten ja erilaisten vähemmistöjen muassa myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vuonna 1977 Andersson antoi psykiatrian erikoislääkärinä lausunnon rikoslain kehotuskiellon taustalla olevan puutteelliseen informaation perustuvaa ennakkoluuloista asenteesta, ja että lain perusteella on voitu estää asioiden monipuolista valaisemista. Tämän takia lakipykälä pitäisi poistaa rikoslaista. Kehotuskielto kumottiin vasta vuosituhannen lopussa rikoslain kokonaisuudistuksessa.

Muissakin yhteyksissä Andersson piti esillä seksuaalivähemmistöjen asemaa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!