Laittoman radioaseman historiasta kertovassa draamasarjassa myös 1960-luvun alun ajankuvaa homoudesta Tanskassa

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Sami Mollgren

Yle Areenassa on kesän ja alkusyksyn ajan katsottavana tositapahtumiin perustuva tanskalainen draamasarja vuosina 1958-1962 toimineesta tanskalaisyleisölle lähettäneestä laittomasta kansainvälisiltä vesiltä toimineesta Mercur-nimisestä radioasemasta, "merirosvoradiosta".

Tositapahtumiin perustuva tanskalaissarja kertoo piraattiradiokanava Radio Mercurin tarinan. Kanavan perusti ryhmä musiikin ystäviä 1950-luvun lopulla vastustaakseen Tanskan radiomonopolia, jonka musiikkitarjonta ei tyydyttänyt muita kuin klassisen musiikin ystäviä. Vastaavanlaisia kanavia syntyi muuallakin Pohjoismaissa, ja niiden myötä kansalliset yleisradioyhtiöt lisäsivät merkittävästi ohjelmistoonsa kevyempää musiikkia, iskelmää, poppia ja rockia.

Sarjassa kuullaan runsaasti aikakauden musiikkia. Pukeutuminen, kampaukset, sisustustyylit sekä sisällä tupakointi ovat esillä muun runsaan puolen vuosisadan takaisen tyypillinen arjen muassa. Kuvaa saadaan myös sen ajan yhteiskunnallisesta ilmapiiristä, joka ei Tanskassakaan ollut esimerkiksi homoseksuaalisuutta kohtaan kaikilta osin kovin avarakatseinen, vaikka samaa sukupuolta olevien väliset suhteet olikin maassa dekriminalisoitu jo vuonna 1933. Sarjassa yhden päähenkilön homous on vahvana sivujuonena.

Päähenkilöinä nähdään kolmikko Flemming Vestergaard (Andreas Jessen), Anne-Marie Jensen (Neel Rønholt) ja Jan Irsinger (Jon Lange).

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sarja perustuu tositapahtumiin, ja sen ideasta vastaa Adam Price. Tuotanto: SAM Productions/TV2 Tanska, 2017. Mercur on katsottavissa Yle Areenassa 25.7.2018 alkaen kolmen kuukauden ajan - lokakuun lopulle.

Radio Mercurin historiikki

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!