Kattava perusteos Tom of Finlandista

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • O.H.

Kovien kansien väliin on saatu runsaasti kuvitettu Touko Laaksosen (1920-1991) eli Tom of Finland elämäntarina. Kirja tarjoaa kattavan katsauksen kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaistaiteilijoihin kuuluvan Laaksosen elämään.

Teos on jykevästä koostaan huolimatta sulavasti lipuva tarina, joka tarjoaa suhteellisen vähän uutta tietoa Tom of Finlandista jotain jo tietäville. Kirja kertaa Laaksosen tarinan ansioituneesta sotilaasta taiteilijaksi, jonka työt esittivät seksuaalivähemmistön vahvana, itsevarmana ja maskuliinisena vastakohtana feminiiniselle, heikolle ja ehkä uhrina esitetylle stereotypialle.

Kirjassa on mukana punaisella tekstillä painettuja Touko Laaksosen suoria lainauksia ja teoksen ansioihin voi lukea myös runsaan määrän Laaksosen tunteneiden ja hänen kanssaan työskennelleiden ihmisten kertomuksia.

Tom of Finland on ollut viime vuosina runsaasti esillä aina postimerkeistä elokuvaan asti. Kirja tarjoaa täydennyksen aidon ihmisen taustoihin, sikäli kun taiteilijoita voi koskaan täysin erottaa taiteestaan. Ajaton sisältö ja laadukas toteutus tekevät kirjasta hyvän suomenkielisen perusteoksen Touko Laaksosen elämästä ja teoista.


F. Valentine Hooven III:
Tom of Finland – Marginaalista maailmanmaineeseen
Alkuteos: Tom of Finland – Life and Work of a Gay Hero
Like Kustannus, 2017

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

n. 350 sivua, sidottu
ISBN 978-952-01-1530-2

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!