Köyhän elämää

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 28
Kaikkein köyhimmille yksin asuville on tarjolla tällainen rahasumma päivässä yhteiskunnan tukena.

Suomessa oli vuonna 2015 hieman yli miljoona yksinasuvaa. Heistä osa kuuluu hlbtiq-vähemmistöihin. Osa ansaitsee hyvin, osa elää pitkäaikaistyöttöminä, köyhinä eläkeläisinä tai sosiaalitukien varassa. Superköyhä saa kuukaudessa 485 euroa.

Rankka köyhyys on homo- ja lesbopiireissä asia, josta hyvin vähän julkisesti keskustellaan. Helsinki Priden paneelikeskusteluissa aihe on vilahtanut esiin pari kertaa viime vuosien aikana. Paljonko superköyhiä on ja miten he selviävät arjesta? Siitä ei ole paljon tietoa.

Laura Räty ministeriksi tulonsa aikaan sanoi, ettei Suomessa ole ihmisiä, joiden tulot olisivat alle 2000 euroa kuukaudessa. Kansa älähti ja Laura joutui korjailemaan sanomisiaan. Todellisuudessa meillä on paljon yksinasuvia pitkäaikaistyöttömiä, jotka saavat noin 520 euroa kuussa. Se on lähellä alinta hyväksyttyä minimitoimeentuloa, johon on laskettu mukaan elämisen välttämättömät menot. Toimeentulotuen ohjeissa määritellään, mitkä kulut sisältyvät tähän välttämättömään rahasummaan:Lisätukea voidaan myöntää asumismenoihin (ns. asumistuki eli n. 80% vuokra- tai vastikekuluista, sähkölaskut, kotivakuutus) ja julkisen terveydenhuollon menoihin.
Lisätukea voi saada myös yllättäviin kuluihin, kuten silmälasien uusimiseen, rikkoutuneen jääkaapin uusimiseen, jne, mutta kulujen on oltava kohtuullisia.

Ravintolassa käynteihin, teatteri- ja konserttikäynteihin tai pridematkoihin lisätukea ei saa. Ne menot sisältyvät perustukeen. Myös käynnit toisella paikkakunnalla sisältyvät perustukeen – lisää ei tule. Käynnit vanhempia katsomassa maalla voi unohtaa, kun rahaa ei ole.


Kuvitteellinen pitkäaikaistyötön, yli 55-vuotias henkilö yrittää saada lisätukea 522 euron työttömyyskorvauksen jatkoksi. Näin hän laskee kuukausimenojaan:


Ruoka ja juoma ruokailuun kotona 320 euroa /kk
saniteetti, wc-paperi, keittiöpyyhkeet, hammasvälineet 30 euroa /kk
pankin palvelumaksuihin 9 euroa / kk
paikallisliikenteeseen 30 euroa /kk
puhelinmaksut 20 euroa / kk, sisältää nettiyhteyden
lääkkeet mielialalääke Sepramil, kihtilääke, särkylääke, hydrokortisoni 20 euroa / kk
parturimaksu 27 euroa / kk
sauna uimahallissa kerran viikossa 20 euroa /kk
sähkö 20 euroa / kk
kotivakuutus 150 euroa vuodessa eli 12 euroa / kk
yksi kulttuurikäynti kuukaudessa 15 euroa /kk
varaus vaatteisiin ja kirpputoritavaraan 20 euroa /kk
Hesetan jäsenmaksu 20 euroa vuodessa eli n. 2 euroa /kk

Nyt on koossa 545 euron kulut. Lisäksi vuokrasta saa 80% vuokratukena. 20% vuokrasta jää omalle vastuulle.

Aikaisemmin sosiaalitukea sai löyhemmin. Homomies sai rahaa kondomeihin, koska hän halusi harrastaa turvaseksiä. Sanomalehden kotiin tilaaminen kuului myös kansalaisen perusoikeuksiin. Nykyään ei.

Millaista on tämä elämä? Rajoittunutta, ahdistavaa ja vaikeasti hallittavaa. Yli 55-vuotias työtön on ns. vaikeasti työllistyvä. Häntä ei kutsuta edes haastatteluihin. Vain yksi prosentti tämänikäisistä pitkäaikaistyöttömistä työllistyy, kertovat tilastot.

Rahaa ei riitä homobaareissa käyntiin ja alkoholin kanssa on oltava pidättyväinen. Toisten järjestämät juhlat ovat kiusallisia, koska pitäisi viedä jokin lahja ja oltava hyvin pukeutunut ja iloinen.


Yksinasuvat pitkäaikaistyöttömät ovat heikoimmassa asemassa. KELAn malliesimerkkinä on yksinhuoltajaperhe, jossa on vanhempi ja kaksi yli 10-vuotiasta lasta. Heidän perustukensa lapsilisineen on esitteen mukaan ilman vuokratukea 1210 euroa. Ei mahtava summa sekään. Lasten harrastusmenoihin on mahdollista saada lisätukea.

28 kommenttia

  • 1 / 28
  • huh-huh
  • 31.5.2017, 17.18
"No milläs ihminen elää, jos tämän annetaan "vain olla"?"

Kysymys oli kai näistä työhaluttomista yhteiskunnan toimesta pakkotyöllistettävistä, jotka prosentuaalisesti ovat aika pieni vähemmistö, mutta näyttävät leimaavan kaikkia työttömiä ajelemalla varattomina taksilla piknikille...?

"Tai miten ihmiselle erityisesti "tarjotaan" ihan oikeaa työtä ja oikeaa palkkaa?"

Ennen tätä ihmettä, eli työn tarjoamista kutsuttiin työvoimapalveluksi, sitä sai työvoimastoimistosta.

"Kenen kuuluu niitä tarjota"?"

Työvoimatoimiston pitäisi tässä ongelmassa auttaa, niin että työtekijä ja työnantaja. Millaista ja millä ehdoilla? Miten olisi koulutusta vastaavaa kokopäivätyötä ja korvaus siitä - ihan aikuisten oikeaa palkkatyötä siis... Työharjoittelu on ok, jos se johtaa vakinaiseen työpaikkaan. Jos ei löydy oman alan töitä, koulutus/työharjoittelu/oppisopimus ym.

pekka.punavuori: Calvin Klein:n 3 pack maksaa noin 30-40 euroa, designer merkkejä löytää kirpputoreila usein aikas edullisesti, köyhät kun ei vaatteita ihan helposti kierrätykseen laita. Toisaalta "köyhät ne vaatteilla koreilee" ja "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa".
köyhä homo: ".. Suurimmat säästöt tulee kuitenkin päihteettömyydestä .."

Kumma, ettei 90-luvun lama-ajan kotiviinitrendi ole ottanut tuulta alleen. Sokerit ja viinihiivat saa muutamalla eurolla ja marjat metsästä ilmaiseksi. Yhdestä erästä valmistui kymmenprosenttista litkua litratolkulla. Kuuleman mukaan puolet kansasta tissutteli pitkin viikkoa tuohon aikaan.

Muutos näkyy tosin jossain, nimittäin siinä että baariscene näivettyy kaupunkien keskustoista. Kuntosalit jäsenyyksineen tuottavat enemmän kuin kalliin alkoholin myynti, varsinkin kun monet tulevat valmiiksi humalassa baariin ja vasta puolenyön jälkeen, kun ei ole varaa. Ei ole kannattavaa pitää huvituksia yllä muutaman tunnin ajan viikonlopusta.

Kun sosiaalinen pöhinä ja pärinä asteittain vähenee, autioituvat myös keskustat. Trendi näkyy kaikkialla Suomessa tyhjyyttään ammottavina keskustan liiketiloina.