Perjantaidokkarin kissanaiset

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 10

Ylen perjantai-iltoihin kuuluu tunnin suora tv-lähetys Tampereelta. Perjantaina 28.4.2017 olivat aiheena lemmikkieläimet. Ohjelman kiinnostavin osa oli ns. perjantaidokkari, jossa esiteltiin kahden naisen ja 20 kissan perhe.

Satu Hämäläinen ja Pam DelaBar jakavat kotinsa 20 kissan kanssa. Sekään ei kuitenkaan riitä, sillä nämä ”kissanaiset” matkustavat ulkomaille lähes viikoittain – päästäkseen arvostelemaan kissoja. He ovat kissakilpailujen tuomareita. Satu on suomalainen, Pam amerikkalainen. He ovat valinneet asuinpaikakseen Suomen ja ovat avioliitossa. Avioliitto solmittiin USAssa, koska Pam halusi turvata eläkkeensä. Suurperheen arki kuluu kissojen hoidon ja matkustelun merkeissä. Kissakilpailuja järjestetään eri puolilla maailmaa.

Kissanaiset Areenassa
http://areena.yle.fi/1-4126615


Perjantai-ohjelmassa kiinnitettiin huomiota eettisiin ongelmiin, joita lemmikkien pitämiseen liittyy. Suomessa arvioidaan olevan 800 000 koiraa. Pelkästään se peltoala, jota tarvitaan koirien ruoan hankkimiseksi, on yllättävän suuri. Korkeasaaren entinen johtaja Seppo Turunen puhui nyt ja on ennenkin puhunut niistä ongelmista, joita lemmikkien pitoon sisältyy. Espanjassa arvioidaan olevan satoja tuhansia kulkukoiria ja niitä toimitetaan useihin maihin koiraihmisten perheisiin, vaikka näiden koirien taustoista tai terveydestä ei ole paljonkaan tietoa. Koiria ja kissoja hylätään suuret määrät.

Vaikein asema on tuotantoeläimillä. Kun koiria Suomessa on 800 000, koiran sukulaisia mm. kettuja kasvatetaan turkistarhoilla vähintään kaksinkertainen määärä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ekologisesti: Kumpi kannattaa hankkia perheeseen: mies/vaimo vai lemmikkieläin? Turunen vastasi: Lemmikkieläin.

10 kommenttia

Lemmikkien määrän kasvu näkyy vaikkapa kalliissa tv-mainoksissa, joissa esitellään lemmikeille tarkoitettuja tuotteita. Sellon aukiolla Leppävaarassa on seinällä "kissankorkuisin kirjaimin" erään lemmituoteketjun nimi. Sen nähtyäni totesin mielessäni, että tuolla liikkuu paljon rahaa.

Lemmikeille tarkoitettuja tuotteita myyviä liikkeitä löytyy vähän joka puolelta. Ne liikehuoneistot ovat aika näyttäviä.

***

Totean jälleen kerran, että eikö sitä hellyyttä ja huolenpitoa voisi mieluumminkin suunnata ihmislapsiin ja -nuoriin. Suomessakin on paljon lapsia, joilla ei ole kunnollista läheistä. Olisi edes yksi ihminen, joka oikeasti välittäisi.

On olemassa järjestöjä, jotka kouluttavat ja ohjaavat tuollaiseen läheistoimintaan.
1980- ja 1990-luvuilla, osittain vielä 2000-luvullakin homot julkisesti monesti leimattiin lapsiinsekaantujiksi. Se aiheutti monissa homoissa sellaista pakokauhua, että lapset kierretään mahdollisimman kaukaa, ettei vain syntyisi väärinkäsityksiä tai ilkeämielistä juoruilua.