Uudessa kirjassa MSC Finlandin neljä vuosikymmentä

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • vaeltaja2006
  • 3
\\\\\\\\

Perjantai-iltana, MSC:n 40-vuotisjuhlien tervetulojuhlassa DTM:ssä julkistettiin MSC:n uusi historiikki. Kirjan nimi on: "MSC Finland - 40 vuotta historiaa". Kirja on suomeksi ja englanniksi.

Luin kirjan heti tuoreeltaan tänä aamuna. Löytyykö siitä se MSC, jonka 80- ja 90-luvuilla tunsin hyvin ja nyt iän varttuessa huonommin? Tunnistin siitä erinomaisesti suomalaisen nahka- ja fetissikerhon ja löysin tietoa viime vuosien ilmiöistä.

Kirjan ja historiallisen selvitystyön on tehnyt tietokirjailija, taidehistorioitsija Antti Kauppinen. Hänet tunnetaan mm. matkakirjoistaan. Antti on itse aktiivisesti mukana MSC:ssä ja Tom of Finland -seurassa. Hän pystyy hämmästyttävällä taidolla nostamaan esiin erilaisia kehityskaaria.

Kirjassa ei ole juuri lainkaan nimiä, ei edes tekijän nimeä. Tom of Finland, kerhon kunniapuheenjohtaja, on esillä muutaman kerran, mutta häntäkään ei ylistetä kuuluisuutensa vaan aktiivisen osanoton takia.

MSC Finland Tom's Club on elänyt nousu- ja laskukausia, mutta koskaan 40 vuoden aikana kerhon toiminta ei ole ollut pysähdyksissä. 1970- ja 80-luku olivat kaveruuden aikaa, jolloin tärkeintä oli yhteydenpito samanmielisiin. 1980-luvun lopulla kerhoon tuli aktiivisia jäseniä, jotka halusivat vaikuttaa yhteiskuntaan. AIDS-kriisi oli pahimmillaan. 1990-luvun alussa MSC liittyi Setaan yhdeksi sen suurimmmista jäsenjärjestöistä, mutta seta-polulla oli monia esteitä. MSC-läisiä vierastettiin. MSC:ssä koettiin, että seksuaalisuus on Setalle vaikea aihe. Se ajaa vain perhe-, parisuhde- ja avioliittoasioita. MSC irtosi Setasta 2007.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viime vuosina on tullut uusia ilmiöitä. Nuoria on saatu mukaan mm. sporttiryhmän tapahtumien kautta. Keski-Euroopan monissa kerhoissa on uhkana ukkoutuminen.

Antti Kauppinen sanoo, että MSC on yhä undergroundia. Seta ei ole, vaan Seta istuu mukana päättäjien pöydissä ja saa sieltä rahansa. MSC:lle on ollut tyypillistä, että sen jäsenet ovat hyvin monenlaisia ja joukosta löytyy monenlaisia osaajia: on sähkömiehiä, tietokoneasiantuntijoita, lavastajia, graafikoita, talousosaajia, ravintolabisneksen tuntijoita, niitä joilla vasara pysyy kädessä, jne. Se on tehnyt mahdolliseksi, että asioita tehdään yhteisvoimin, vapaaehtoistyönä.

Kirjaa saa MSC Finlandin tilaisuuksissa, hinta oli eilen 10 euroa (oliko syntymäpäiväjuhlan tarjous, en tiedä).

Kirjan tekijä Antti Kauppinen kertoo lisää historia-projektistaan.

Audio

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • xxx
  • 27.8.2016, 19.16
Kerho miehille joilla ei ole nimiä...hmmm, varmaan kulttuuriteko tämäkin, nimettömyys kertoo aika paljon tästä ylpeydestä, joka on saanut inspiraationsa ja vapautuksen Touko Laaksosen taiteesta.
  • 2 / 3
  • in dubio
  • 30.8.2016, 7.39
Olisin kiinnostunut ostamaan kyseisen opuksen, mutta järjestön omat sivut edes eivät noteeraa sen julkaisemista. Jos tarkoitus on estää kirjan päätyminen "ulkopuolisten" käsiin, on tavoitteessa onnistuttu erinomaisesti.