Mitä tehdään homovastaisia vihatekstejä kirjoitteleville

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 66
Suomalaisista verkkokeskusteluista ei ole lainkaan vaikeaa löytää homoinhoa tai jopa -vihaa

Saksassa "Enough is enough" -facebook-yhteisö löysi kahden nuoren henkilön homovastaiset kannanotot facebookista. Nuoret ilmiannettiin työnantajille ja he saivat potkut. Nyt kysellään tällaisen toiminnan etiikasta.

Kaikki alkoi siitä, että facebookin käyttäjä Sara K. kirjoitti facebookiin: ”Kaikki homoseksuaalit kuuluu tappaa. Se on vastenmielistä”. Saran miesystävä Max H. oli myös kirjoitellut homo- ja ulkomaalaisvastaisia kommentteja sekä saksalaisille että kansainvälisille sivustoille. Sara oli oppisopimuskoulutuksessa hoivayrityksessä ja hänestä piti tulla vanhusten hoitaja. Max oli postimyyntifirmassa opiskelemassa kauppa-alaa.

Facebookin aktivistiryhmä ”Enough is enough” löysi näiden nuorten homovastaiset vuodatukset. Enough is enough -ryhmään kuuluu Saksassa 68 000 seuraajaa, ja ryhmän tarkoituksena on kaivaa esiin homovastaisia kirjotuksia ja tehdä niistä julkisia. Perimmäinen tarkoitus on lasten ja nuorten suojeleminen vihakirjoittelulta.

”Enough is enough” teki kirjoittelusta ilmoituksen poliisille ja samalla ilmoitettiin asiasta Saran ja Maxin työnantajille. Työnantajien reaktiot olivat nopeita: kumpikin sai potkut samana päivänä. Hoivayritys ilmoitti, että he ovat vastuussa asukkiensa ja toisten työntekijöiden turvallisuudesta, eikä senkaltaisia murhauhkauksia suvaita. Kauppa-alan yritys, joka Berliinissä keskittyy kenkien ja muodin postimyyntiin, ilmoitti, että yrityksen arvot ja Maxin kirjoittelu ovat räikeässä ristiriidassa. Yrityksen asiakaskunta on hyvin monenlaista. Maxin työsuhde ei voinut jatkua.

"Enough is enough" -facebook-ryhmä puolusti keskiviikkona julkisia ilmiantojaan, kun jotkut sivuston fanit alkoivat kysellä, ovatko tällaiset ilmiannot hyväksyttäviä. Enough is enough -ryhmän mukaan on hyvin mahdollista, että vanhusten hoitajan asiakkaina on myös hlbti-vanhuksia. Homovihamielinen hoitaja voi kohdistaa vihansa näihin puolustuskyvyttömiin ihmisiin. Sen takia asia nostettiin julkisuuteen ja tiedoksi työnantajalle. Tieto Saran irtisanomisesta toi facebook-sivulle nopeasti 3 600 ”tykkäämistä”.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Enough is enough ilmoitti myös, että he jatkavat toimintaansa ja paljastavat homofobisia kirjoituksia siihen saakka, kunnes netti on vapaa homofobiasta.


Kritiikkiä


Queer.de-sivuston päätoimittaja kertoi omassa kannanotossaan, että ”Enough is enough” ylitti sopivaisuuden rajan. Tämä tapahtumasarja ei palvele homofobian kitkemistä. Vaikka nuorten homofobiset kirjoittelut ovat äärimmäisen vastenmielisiä ja tuomittavia, niistä tulee tehdä poliisi-ilmoitus ja rangaista asianmukaisesti. Tuomitseminen ja rankaiseminen kuuluu oikeusvaltiossa oikeusviranomaisille, ei jollekin aktivistiryhmälle. Tässä tapauksessa nettiaktivismi loukkasi kahden nuoren persoonallisuutta, pyrki mustamaalaamaan heidät ja tuhosi heidän tulevaisuuden mahdollisuuksiaan. Kampanjan kohteena olisivat pitäneet olla ne poliitikot ja julkisuuden ihmiset, jotka julkisesti kiihottavat homovastaisuuteen. Sara ja Max ovat tavallaan näiden kiihottajien uhreja. Nuoret olisivat tarvinneet oppitunnin demokratiasta ja vähemmistöistä.

Queer.de:n päätoimittajan mukaan Enough is enough julkaisi nuorten nimet ja facebook-kuvat. Olisi hyvä muistaa, että myös homoista ja lesboista on tehty mustia listoja nimineen ja kuvineen. Sellaisilla listoilla pyrittiin tuhoamaan näiden ihmisten tulevaisuus. On tietysti ymmärrettävää, että julkinen valta huonosti reagoi netin homovastaisiin vihanilmauksiin ja aktivistit haluaisivat tehdä jotain asian parantamiseksi. Mutta myös vastustajillamme on perusoikeudet, joita on kunnioitettava.

Tunnemme Saran vain hänen kirjoittelustaan. Emme tiedä, miten hän vanhusten hoitajana käytännössä toimii. Hänestä tuskin tulee homoystävällisempää näiden potkujen jälkeen. Mahdollisesti hän vain radikalisoituu. Miksi työnantaja erotti hänet? Ei ehkä hänen näkemystensä vuoksi,vaan sen takia, että pelättiin julkista loanheittoa yritystä vastaan. Yrityksen nimen julkitulo tällaisessa yhteydessä olisi yritykselle negatiivista mainosta.

Homofobisia ihmisiä on ja tulee aina olemaan. Ei heitä kaikkia voi irtisanoa ja sulkea työelämän ulkopuolelle. Heille tulisi löytää koulutusta ja mahdollisuuksia kohdata erilaisten vähemmistöryhmien ihmisiä. Enough is enough -kaltaisten projektien on tarkkaan harkittava, että toiminta on eettisesti kestävällä pohjalla.

Samansuuntaisia ajatuksia esitti eilen perjantaina Saksan liittopäivien kansanedustaja, sosialidemokraatti Johannes Kahrs. Hän on puolueessaan jonkinlainen hlbti-valtuutettu. Tässä tilanteessa olisi pitänyt kääntyä politiikan ja poliisin puoleen. Yhteiskunnan on löydettävä keinot vihapuheiden hillitsemiseksi. Yksityisten aktivistien toiminta ja nimien julkaiseminen ei ole oikea vastaus tähän ongelmaan.

Myös facebook sai kritiikkiä Johannes Kahrsilta. Vihakirjoitusten poistaminen facebookista toimii huonosti, vaikka facebookin perussäännöissä vihapuheet ovat kiellettyjä. Tässä tarvittaisiin EU:n toimia, koska Facebook on perimmiltään amerikkalainen yritys.

(teksti koottu queer.de-sivulla viime päivinä julkaistuista uutisista)

Tästä tekstistä kaikki alkoi

66 kommenttia

Minä olen samaa mieltä Queer.de-sivuston päätoimittajan kanssa: aktivisteille ei kuulu tavallisten yksityishenkilöiden tuomitseminen ja näiden rankaiseminen. Asioiden tutkiminen ja tietojen saattaminen viranomaisten tietoon on hyväksyttävää, mutta vasta oikeuslaitoksen tehtävä on tuomita ja määrätä toimenpiteistä.
Ymmärtääkseni oikeudellinen prosessi saatettiin alulle, kun asiasta tehtiin ilmoitus poliisille.

Mielestäni on täysin oikein tuoda esille yhteiskunnassa esiintyviä ongelmia. Erityisesti sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Suomessakin julkisen kritiikin kohteena, mikä on täysin oikein. Terveydenhuollon etiikka luo vielä omat norminsa ihmisten kohteluun, joten Suomessakin on tuotu julkisiksi henkilöitä, jotka uhkaavat vaarantaa ihmisten terveyttä ja elämää. Tällaiset henkilöt ovat täysin sopimattomia sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle. On ihan oikein,että Valvira saa tiedon myös heistä. Kannatan tätä aktivismia.

Näitä on niin nähty myös täällä Suomessa. Mieti itse, haluatko: että isovanhempiasi hoitaa (vale)lääkäri, joka toteaa, että armomurha heille on nyt tällä lääkärireissulla ihan paikallaan tai hoitaja, joka haluaa periä isovanhempasi? Entä romaneja vihaava, kulttuurista epäkunnioittavuutta osoittava kotikäynnillä oleva hoitaja - ottaisitko vastaan? Ottaisitko kotiisi sairaanhoitajan, joka jättää antibiootin antamatta, koska olet somali tai elät parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa.

Viranomaiset eivät myöskään Suomessa ota riittävän vakavasti somessa esiintyvää vihapuhetta, eikä selvitä niiden alkulähdettä. Paikalliset Immoset saa heilua täysin vapaasti ja mekin täällä vaan selitellään.