Sateenkaaren alla elää hyvin erilaisia perheitä

  • Artikkeli
  • Arviot ja esittelyt
  • Juhani Viherlahti
  • 33

Sateenkaaren alla - Kertomuksia perheistä
Toimittajat: Maria Rintamäki, Hanna-Leena Autio, Karoliina Riihiluoma, Liisa Suvanne
173 sivua. Atena Kustannus Oy, 2015
ISBN 978-952-300-163-3

Tämä kirja tuo lukijalle kolmekymmentä tarinaa erilaisista perheistä. Perheistään kertovat naisparit, miesparit, apilaperheet *, transvanhemmat, yksinhuoltajahomot ja etävanhemmat. Kirjassa ovat myös sateenkaari-isoäidin ja sateenkaariperheessä kasvaneen nuoren naisen tarinat.

Kirjan toimittajat kertoivat julkistustilaisuudessa, että ensialkuun kirjoittajia oli vaikea löytää. Erityisen vaikeaksi osoittautuivat kirjoitushalukkaiden miesten ja transvanhempien löytäminen. Lopulta varsin isolla työllä ja monien verkostojen kautta saatiin yhteensä kolmekymmentä kirjoitusta taikka haastattelujen pohjalta toimitettua tarinaa. Niistä miesten tarinoita on seitsemän. Jotkut kirjoittajista kertoivat heidän tarinansa pistämisen paperille olleen suorastaan terapeuttinen kokemus. Monet noista kertomuksista koskettivat lukijaa voimakkaasti ja saivat jopa silmän kostumaan.

Kirja toimii myös mallina ja esimerkkinä muille sateenkaariperheille ja sellaisiksi aikoville. Sateenkaariperheillä ei ole valmiita malleja tai esimerkkejä, kuten heteroperheillä. Asioista on keskusteltava perusteellisesti ja niistä on sovittava. Kirjan toimittajat olivat sitä mieltä, että juuri tämä on sateenkaariperheiden etu. Se tukee perheen onnistumista.

Usein toistettu ja hieman jo kliseeksi muodostunut on sanonta, että homo- ja lesboperheissä ei satu nk. vahinkoja. Lapsi on aina suunniteltu ja toivottu. Jossakin kyselyssä oli saatu tulokseksi, että homomiehet toivovat jopa enemmän omaa lasta kuin lesbo- ja bi-naiset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Viimeistään tämä kirja tuo näkyväksi sen, kuinka monenlaisia perhemuotoja tässä maassa on todellisuudessa tänä päivänä.

Vanhoillisten piirien markkinoima isän, äidin ja lasten muodostama perhemuoto ainoana oikeana yhteiselämän mallina on todella kaukana tämän yhteiskunnan nykyisestä todellisuudesta. Avioerojen myötä yksinhuoltajaperheet ovat yksi suuri perhemuoto. Sitä seuraa laaja kirjo muita perhemalleja ihmisten sitoutua ja elää yhdessä lasten kanssa.

Kirjan lopussa on kirjoitus otsikolla Sateenkaariperheet ennen ja nyt. Se on katsaus sateenkaariperheiden historiaan ja nykyasemaan Suomessa.

Kirjan toimittajat kertoivat julkistustilaisuudessa myös lainsäädäntöön liittyvistä puutteista ja toiveista.

Vuonna 2017 voimaan tuleva tasa-arvoinen avioliittolaki ei paranna sinällään sateenkaariperheiden asemaa. Muutokset tulevat muiden lakien myötä. Translain kokonaisuudistus on toiveena, samoin kuin äitiyslaki ja lapsen tunnustaminen, aivan kuten nyt on mahdollista heteroiden kohdalla.

*) Apilaperhe on perhe, jossa lapsi tai lapset ovat syntyneet kahden eri perheyksikön yhteisiksi lapsiksi ja joka ei ainakaan osalla vanhemmista rakennu parisuhteen ympärille. Apilaperheen voi muodostaa esimerkiksi naispari ja itsellinen mies tai miespari ja naispari yhdessä.

Yle Areena: Minulla on kaksi äitiä. Haastateltavana sateenkaariperheen äiti ja tytär.

33 kommenttia

"Vanhoillisten piirien markkinoima isän, äidin ja lasten muodostama perhemuoto ainoana oikeana yhteiselämän mallina on todella kaukana tämän yhteiskunnan nykyisestä todellisuudesta"

Vaikka tämä nyt olisikin jankuttamista, pieni huomautus tästä.

Me "vanhoilliset" emme yleisesti pidä isän ja äidin muodostamaa ydinperhettä ainoana oikeana yhteiselämän mallina. Me pidämme sitä parhaana, sille on olemassa perustelut ja jonka vuoksi sillä tulisi olla erityisasema yhteiskunnassa.

Toinen viittaus siihen, mikä on perheiden monimuotoisuuden todellisuus, sekään ei saisi estää meitä tunnustamasta mikä perhemalli on ideaali ja mitä perhemuotoa kohti meidän pitäisi kulkea, ja mitä perhemallia ensisijaisesti tukea. Tämä toinen kohta mitä suurimmassa määrin vie meidät politiikan äärelle. Nyt kun on käynyt lähinnä niin, että ideaaleja perhemuotoja tukiessamme, me olemme tehneet sarjoittain vääriä päätöksiä kuvitellen, että ne eivät vaikuta tämän ideaalin arvoon lainkaan.
Tjas, Vaikka tuo mainostamasi perhemalli olisi paras (Hyvin outo ajatus, että olisi olemassa yksi tapa elää, joka sopisi kaikille parhaiten) niin se ei vain ole mahdollista kaikille. Eivät homot muutu heteroiksi. Onko perheettömyys mielestäsi parempi vaihtoehto kuin jokin perhe, joka ei ole sinun "ideaalin" perhemallisi mukainen?

Kommenttia muokattu: 18.05.2015 klo 23:41