Setan Mäenpää soisi onnellisuutensa olevan esimerkkinä, ja tarttuvankin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • jnsto
Puheenjohtaja Panu Mäenpää Setan verkkosivujen kuvassa.

"Haluan aina tuoda itsestäni sellaisen esimerkin, että olen elänyt tosi kivaa elämää ja olen kauhean onnellinen. Ja kyllä, minä olen homo, mutta se ei tarkoita mitään, se ei estä mun elämästä mitään, vaan se on yksi piirre mun elämässä ja rakentanut minusta sellaisen kun olen.."

Näin henkilökohtaisti rooliaan Setan varsin tuore puheenjohtaja Panu Mäenpää. Hän oli studiovieraana Radio Suomen Helsingin paikallispalvelussa Ylen aikaisessa 4.2.15. Haastattelu oli asiapitoinen ja tuntia leimasi myös toimittajien hyvä ennakkopaneutuminen aiheeseen. Haastateltava pani itseään likoon tavalla, joka järjestön toimintapiiriin kuuluville ehkä viestitti sitä, että puheenjohtaja ei aja tasa-arvoasioita ikään kuin jotenkin ulkopuolelta, eikä johda edes edestä, vaan keskuudesta.

Translaki ja itsemääräämisoikeus ovat yksi Setan kärjistä eduskuntavaaleissa, Mäenpää sanoi. - Ja on tietenkin huolehdittava siitä, että tasa-arvoinen avioliittolaki tosiaan toteutuu. Esillä pidetään myös koulumaailmaa. - Siellä on saatava asiallista tietoa seksuaalisuudesta. Mäenpää viittasi Setan äskettäin julkistamaan nuorisoselvitykseen, jossa heteronormatiivisuuden hallitsevuus kouluissa kävi ilmi.

Kysyttäessä homoseksuaalisuuden karnivalisoitumisesta ja esimerkiksi Helsingissä järjestettävän QX Gaalan merkityksestä Mäenpää sanoi, ettei pidä ilmiötä karnevalisoitumisena ja totesi esimerkiksi gaalan olevan tarpeellinen. - Koska yhteiskunta ei ole vielä yhdenvertainen ja siksi on tärkeää, että nostamme esimerkkejä.

Seta on äskettäin ollut allekirjoittamassa esitystä siitä, että Suomi tekisi toisen kansallisen ihmisoikeusohjelman, jatkoksi vuonna 2013 päättyneelle. Mäenpää kertoi asian olevan tärkeä sikäli, että meillä olisi koonti kaikesta, nythän asiat ovat useassa eri ministeriössä. "Että meillä olisi esimerkiksi joku ministeri, jolle HLBTIQ-asiat kuuluisivat". Toimittajan pyynnöstä Mäenpää avasi lyhenteen sanat.

Ylen aikaisen lähetysikkunan kautta kuuntelija kysyi seniorien asemasta. Mäenpää viittasi laajan pakettiin aiheesta Setan sivuilla. Taustaltaan Mäenpää on nuorison monikulttuurikeskuksen toiminnanjohtaja ja oli lähetyksessä aiemmin todennut nuorten asian olevan hänelle keskeisen. - En tee tätä maailmaa itseäni varten, vaan näille nuorille. - Siksi on tärkeää, että Setan toiminnassa on mukana nuoria, rakentamassa yhteiskuntaa, johon he äänestäjinä pian tulevat.

Mäenpää korosti taiteen merkitystä henkilökohtaisena kasvualustana. - Olen itse koulutukseltani englannin maisteri ja ilmaisutaidon opettaja, hän taustoitti. - Siinä mielessä uskon siihen, että taiteen avulla ihmisen on parasta tutkiskella erilaisia ilmiöitä itsessään ja tuoda niitä esille, suojelevan taiteen verhon avulla. Silloin on myös mahdollista tutkistella moninaisuuden muotoja omassa itsessään.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!