Tasa-arvoisia kuvia - Valokuvia Tahdon! -mielenosoituksesta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Juhani Viherlahti
  • 2

Kenties 10 000 henkilöä (oma arvioni) ilmaisi kannatuksensa tasa-arvoisen avioliittolain puolesta Musiikkitalon kupeessa. Noin neljänkymmenen (!) hengen vastamielenosoittajat olivat puolestaan eduskuntatalon portailla veisaamassa virsiä.

Kellon lähestyessä kahtatoista, mielenosoitustapahtuman alkuaikaa, Sanomatalon viereiset kadut täyttyivät mielenosoitukseen tulijoista. Metrojunat kulkivat täysinä. Myös paikallisjunien pysähtyessä Helsinkiin, matkustajista pääosa suuntasi Kansalaistorille.

Eduskuntatalon editse, vastamielenosoittajien ohitse monet kansanedustajat kävelivät ylös portaita istuntosaliin hoitamaan tehtäväänsä

Tahdon! -mielenosoituksen paikka oli onnistunut. Tila ei loppunut kesken, kuten tapahtui viime kesän Pride-paraatin jälkeisessä puistojuhlassa.

Mielenosoituksessa tunnelmaa piristettiin urheilukilpailuista tutuilla "aalloilla". Tunnuslauluksi tuli koskettava, Munkkiniemen kreivi -elokuvan tunnussävelmä romanssi "Sua vain yli kaiken mä rakastan", jonka Leif Fager lauloi suomalaisten sydämiin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tietoliikenneyhteydet olivat lähes täydellisesti tukossa. Äänestystulosta odotettiin siis suurella joukolla innostuneen ja jännittyneen tunnelman vallitessa. Noin klo 13:25 eduskunta äänesti. Sanomatalon suuressa aulassa oli tv-näyttötaulu ja suora lähetys eduskunnasta. Mahdollisesti aulassa olleet saivat siksi ensimmäisinä tiedon tuloksesta. Ihmiset aulasta ryntäsivät mielenosoituspaikalle kertomaan tuloksesta, joka ei heti selvinnyt kaikille suuren yleisen hälinän vuoksi. Hetken kuluttua taivaalle lähti joukko ilmapalloja osoituksena myönteisestä tuloksesta.

Vastamielenosoittajat olivat pysäköineet bussinsa luvattomaan paikkaan eduskuntatalon eteen. Bussi lienee yksi niistä joita Joosua-liike käytti uskonveljien ja sisarien kuljettamiseen samaan paikkaan parisuhdelain äänestyksen aikaan. Suomen lippu oli ripustettu telineeseen epäkunnioittavasti niin, että se oli kuin kuivumassa oleva lakana. Vähäistä ryhmää oli vahvistettu tehokkailla äänentoistolaitteilla. Pahaksi onneksi ryhmälle, muutaman kymmenen metrin päässä, eduskuntatalon edustalla äänekkäät kallioporakoneet peittivät ajoittain jopa kaiuttimien äänen. Edustaja Niikon puhekin hukkui osin porien jyrinään.

Kuvat: Markku Metsämäki
Audio ja sen oheisteksti: Vaeltaja


Lähikadut täyttyivät mielenosoitukseen tulijoista
Ville Niinistö ja Mikael Jungner matkalla eduskuntataloon
Sateenkaarilippu korkealla
Kimmo Tiilikainen matkalla eduskunnan täysistuntoon
TV-haastattelu
Avioliitto on perusoikeus EI etuoikeus
Tahdon! mielenosoittajia
Mielenosoittajia
Kiasma-taidemuseokin sateenkaariliputti
Voitto tuli äänestyksessä!
Voitonhalaus
Piskuinen vastamielenosoittajien joukko eduskuntatalon portailla, Suomen lipun edessä
Mm. edustaja Niikko (ei tässä kuvassa) kävi puhumassa vastamielenosoituksessa.
Avioliittolain muutosta vastustavia eduskuntatalon vastamielenosoituksessa.
Vastamielenosoittajien bussi oli parkkeerattuna väärin.
Sateenkaari jyllää. Kahden mielenosoituksen välillä oli mittava epäsuhta.
Audio
Eduskuntatalon portailla oli 41 hengen mielenosoitus tasa-arvoista avioliittoa vastaan. Siinä mielenosoituksessa laulettiin virsiä, rukoiltiin ja kerrottiin mm. kauhutarinaa siitä, mitä amerikkalaisessa Massachusetin osavaltiossa tapahtui, kun sinne tuli tasa-arvoinen avioliittolaki. Kauhutarinan elementit on todennäköisesti kerätty kristillisen tv7-kanavan lähettämästä dokumentista. Kesto n. 4 min 50 sekuntia.

2 kommenttia

Koskettava ihmisoikeustapahtuma, alkutalven Rakkaana piristyksenä.

http://pbs.twimg.com/media/B3iVLqlCIAEKUlV.jpg:large


"Mielenosoituksessa ... Tunnuslauluksi tuli koskettava, Munkkiniemen kreivi -elokuvan tunnussävelmä romanssi "Sua vain yli kaiken mä rakastan", jonka Leif Fager lauloi suomalaisten sydämiin."

Tom-elokuvan tekijäthän julkaisivat tuon kappaleen viime vuonna, Toukon ja Velin pääosanesittäjien esittämänä

https://www.youtube.com/watch?v=ff0ST5NPaXQ

Ja lauluhan on erinomaisen sukupuolineutraalin yhdenvertainen sanoitukseltaankin.

Kommenttia muokattu: 29.11.2014 klo 15:14
Olen kuullut muutamilta opiskelijoilta, että heidän kavereitaan ja luokkatovereitaan osallistui suurella joukolla mielenosoitukseen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Yhdessä koulussa opettaja oli ihmetellyt ääneen, että missä hänen oppilaansa olivat, kun luokka oli lähes tyhjä. En tiedä oliko opettajalle kerrottu joukkopoissaolon syytä.

Tämä on selkeä osoitus siitä, että nuoret pitävät parisuhdelakia epätasa-arvoisena. He haluavat siihen muutoksen eli tasa-arvoinen avioliittolaki voimaan, kuten nyt laki prosessi on lähtenyt käyntiin.