Tove Janssonin syntymästä sata vuotta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
Tove Jansson elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa kesänviettopaikassaan.

Helsingissä 9. elokuuta 1914 syntynyt Tove Jansson oli suomenruotsalainen kirjailija, taidemaalari, filosofian tohtori, pilapiirtäjä ja sarjakuvataiteilija. Laajimmin Jansson tunnetaan muumihahmojen luojana.

Jansson syntyi taiteilijaperheeseen ja hän oli lapsuudestaan saakka tuottelias. Aluksi hän keskittyi erityisesti kuvataiteeseen. Myöhemmin hän toimi myös kirjailijana ja kuvittajana. Suurin menestys alkoi 1950-luvulla, jolloin ilmestyivät ensimmäiset muumikirjat. Muumitarinoita valmistui lopulta Janssonin elämän aikana proosana ja kuvakirjoina toistakymmentä. Sanomalehtien sarjakuvina Muumit seikkalivat kaikkiaan puolessatoistatuhannessa sarjassa.

Jansson jakoi elämänsä vuosikymmeniä taidegraafikko, professori Tuulikki Pietilän kanssa. Muumeissa Pietilä näyttäytyy Tuutikin hahmossa. Pari vietti kesiään Porvoon edustalla Pellingin saaristossa pienellä Klovharunin saarella. Vuonna 1992 pariskunta saapui yhdessä presidentinlinnnaan tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Tove Jansson kuoli 27. kesäkuuta 2001.

Keväällä avattiin Helsingissä, Ateneumin taidemuseossa Janssonin syntymän 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty juhlanäyttely. 7. syyskuuta asti jatkuvassa näyttelyssä esitellään Janssonin uraa taidemaalarina, kuvittajana, poliittisten pilapiirrosten tekijänä, kirjailijana sekä muumihahmojen ja -kertomusten luojana. Syksyllä näyttely on esillä Japanissa. Janssonin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on järjestetty ja järjestetään vielä loppuvuoden aikana runsaasti muitakin tapahtumia, tilaisuuksia ja näyttelyitä. Myös televisiossa esitetään Tove Jansson -aiheisia ohjelmia. Alkuvuodesta Posti julkaisi Tove Jansson -postimerkin ja Rahapaja on julkaissut Tove Jansson -erikoisrahan. Syntymäpäivän kunniaksi Katajanokan puisto nimetään uudelleen taiteilijan nimikkopuistoksi.

Tove Janssonin ateljeekoti sijaitsi osoitteessa Ullanlinnankatu 1 (kuva: Vaeltaja2006)
Oven vieressä on muistolaatta. (kuva: Vaeltaja2006)

www.tove100.fi
Wikipedia: Tove Jansson

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta