Gran Canaria: Käärme luikerteli paratiisiin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • JuhaniV
Albiino Kalifornian kuningaskäärme (Lampropeltis getula californiae) Kuva torjuntaprojektin sivulta

Eurooppalaisen homoväestön erityissuosiossa olevalla Gran Canarialla turistioppaat mainostavat sitä paratiisiksi, jossa ei ole lainkaan haitallisia eläimiä, kuten käärmeitä. Totuus on toinen. Vieraslajina kotoutunut, ihmiselle lähes vaaraton albinokäärme voi ja lisääntyy liiankin hyvin.

Jo vuosia sitten paikalliset kertoivat, etteivät turistioppaissa kerrottu saaren käärmeettömyys pidä paikkaansa. He kertoivat albinokäärmeistä, jotka eivät siedä auringonpaistetta. Ne liikkuvat auringon laskettua metsästäen jyrsijöitä ja pikkulintuja. Nyt tiedolle käärmeiden esiintymisestä saarella jopa runsaina populaatioina on saatu vahvistus. Gran Canarian alkuperäisluonnon eläimistön suojelemiseksi on perustettu projekti, jonka tavoitteena on estää tämän käärmelajin leviäminen.

Albiino Kalifornian kuningaskäärme suihkuttaa ahdistettuna pahan hajuista eritettä suojatakseen itseään. Kerrotaan, että jotkut ihmiset ovat saaneet puremia. Siinä ei ole myrkkyä, joten haitat ovat vähäiset.

Käärme on alkujaan kotoisin nimensä mukaisesti Kaliforniasta, josta sitä on tuotettu vaarattomaksi lemmikiksi eläintenharrastelijoille myös Kanarialle. Jotkut noista lemmikkikäärmeistä ovat karanneet. Jotkut on päästetty vapaaksi luontoon vakavin seurauksin alkuperäiselle saaren eläinkunnalle. Tällä käärmeellä ei saarella ole luontaisia vihollisia. Niitä on otettu kiinni muutamana viime vuonna parisen tuhatta kappaletta. Nyt tutkitaan, josko koiria ja haukkoja voisi kouluttaa havaitsemaan käärmeitä.

Torjuntaprojektin kartoissa käärmeen pääasialliset esiintymisalueet sijoittuvat saaren rehevälle luoteisosalle ja Las Palmasin alueen eteläreunalta lentokentän tasolle, lähinnä saaren keskiosaan.

Pääosa turisteista on aidattu Playa del Inglesin alueelle, jossa he voivat vapaasti laiduntaa. Hiekkadyyneillä sijaitsee myös suosittu "homomiesten pallomeri". Pääasiallisilla turistialueilla ei ole käärmeestä projektin kirjaamia havaintoja. Ilta-Sanomien "kauhujuttuun" on juttukuvaksi liitetty saaren kaakkoisosan Amadoresin uimaranta, joka on hyvin kaukana käärmeiden leviämisalueilta.

IS: Asiantuntijat kokoontuvat tällä viikolla miettimään, mitä tehdä Gran Canarian vallanneille albiinokäärmeille
The Guardian: Invasion of albino snakes threatens Gran Canaria wildlife
Käärmeidentorjuntaprojektin verkkosivut espanjaksi

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta