Ruotsi jälleen Spartacus-matkaoppaan maavertailun ykkönen

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 6
Homoille suunnattua Spartacus-matkaopasta on julkaistu vuodesta 1970 lukien.

Spartacus julkaisi helmikuun viimeisenä päivänä vuosittaisen katsauksensa 138 maailman maiden paremmuudesta sateenkaarinäkökulmasta.

Maiden järjestys määräytyy sen mukaan, miten maan lainsäädäntö ja yhteiskunnallinen ilmapiiri suhtautuu seksuaaliseen moninaisuuteen.

The Spartacus International Gay Travel Index 2014 -vertailun kärkipaikalla on jälleen Ruotsi yhdeksällä pisteellään.

Jaetulla toisella sijalla (8 pistettä) ovat Belgia, Ranska, Alankomaat ja Iso-Britannia. Kuudennen sijan (7 pistettä) jakavat Kanada, Tanska, Islanti ja Uruguay. Kymmenentenä ovat Uusi-Seelanti, Norja ja Espanja. Viidellä pisteellään sijalla 13 ovat Itävalta, Saksa ja St. Maarten.

Suomi on neljällä pisteellään jaetulla 16. sijalla yhdessä Argentiinan, Luxemburgin, Portugalin ja Sveitsin kanssa. Suomen sijoitusta pudottavat avioliitto- ja adoptiolainsäädännön syrjivyys, puutteet syrjintäsuojalainsäädännössä ja hlbti-markkinoiden vähäisyydessä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kolmella pisteellään sijan 21 jakavat Australia, Brasilia, Tsekki, Viro, Ranskan Polynesia, Grönlanti, Irlanti, Slovenia ja Etelä-Afrikka.

Vuoden 2013 listaan verrattuna Panama, Taiwan, Fiji, USA, Brasilia, Thaimaa, Chile, Malta ja Uusi-Seelanti ovat nostaneet sijoitustaan merkittävästi. Taustalla sijoitusten paranemisessa ovat samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittojen hyväksyminen ja syrjintäsuojan paraneminen. Edellisvuoteen verrattuna suurin sijoitustaan pudottanut on Intia, jossa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu uudelleen.

Sijoituksen taustalla on neljäntoista pisteytettävää asiaa. Sijoitusta listalla nostavat syrjintäsuojalait, parisuhdelainsäädännön tasa-arvoisuus, adoptio, sateenkaarivähemmistölle suunnattu markkinointi ja yhtenevät suojaikärajat heterosuhteisiin nähden. Sijoitusta taas heikentävät uskonnollisuuden vaikutus, hiv-statukseen liittyvät matkailurajoitukset, seksuaalivähemmistöjä sortavat lakipykälät, homoseksuaalisuuden määrittely laittomaksi, pride-kiellot ja yleinen vihamielisyys. Näiden lisäksi homoseksuaalisuuden vuoksi annetut syytteet, murhat ja kuolemantuomiot alentavat sijoitusta listalla.

Itsenäisten valtioiden lisäksi USA:n osavaltiot on pisteytetty erikseen, sillä USA:ssa osavaltioiden välillä on merkittäviä eroja. Kokonaisuutena USA sai kaksi pistettä ja on sijalla 30 yhdessä esimerkiksi Israelin ja Thaimaan kanssa. USA:n pääkaupunki Washington DC sekä Kalifornian, Massachusettsin ja New Yorkin osavaltiot saivat 8 pistettä ja listan toisessa päässä olevat Alabama ja Pohjois-Carolina saivat kolme miinuspistettä.

Valtioiden luettelon peränpitäjä on Iran. Häntäpään maita ovat myös Arabiemiraatit, Venäjä, Jordaia, Jamaika, Tansania ja Nigeria.

Spartacus Gay Travel Index (pdf)
Maailman parhaat matkailumaat sateenkaarinäkökulmasta (2013)
HLBTI-ihmisten asema asevoimissa: Uusi-Seelanti ykkönen, Suomi sijalla 16

6 kommenttia

Muuten sitten matkakohteena Ruotsi ei kyllä ihan kärkikastiin yllä.
Tuo on toki hyvinkin suuresti mielipidekysymys. Henkilökohtainen kärkikasti riippuu varsin suuresti siitä, mitä matkaltaan on etsimässä.