Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttelyn päätteeksi järjestetään seminaari

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • -
  • 1
Hääkakun koriste. Tampereen Työväenmuseon lehdistökuva.

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella järjestetään 16.-17.8.2013 kansainvälinen seminaari Queering the Memory Institutions. Seminaari keskittyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskeviin kysymyksiin muistiorganisaatioissa, kuten museoissa, arkistoissa ja kirjastoissa.

Seminaarissa kysytään, kenen historiaa kerrotaan, miten sitä tehdään sekä miten kokoelmia voidaan avata uudella, normeja kyseenalaistavalla tavalla. Seminaarissa lähestytään suurten muistiorganisaatioiden – kuten Valtion taidemuseon, Kansallisarkiston, Werstaan sekä British Museumin kokoelmia queer-näkökulmasta. Seminaarissa esitellään myös käytännön esimerkkejä siitä, miten kokoelmia voidaan avata moninaisuutta ja vähemmistöjen historiaa huomioiden. Seminaarin kansainväliset puhujavieraat ovat egyptologi Richard Parkinson British Museumista sekä kokoelmapäällikkö Ingrid Svensson Ruotsin kansalliskirjastosta (Kungliga biblioteket).

Queering the Memory Institutions päättää Hilpeys ja ennakkoluulo –kesänäyttelyn. Seminaari on osa Pohjoismaissa viime vuosina herännyttä keskustelua kokoelmien keruuseen ja luettelointiin liittyvistä ennakkoluuloista ja valta-asetelmista sekä arkistojen hiljennetyistä äänistä. Queer-teoriaan nojaten on etsitty uusia tapoja järjestää ja esittää taide- ja kulttuurihistoriallista tietoa, jossa herkemmin ymmärretään ihmisen moninaisuutta sekä sukupuolen rakentumisen historiallisuutta ja kulttuurisidonnaisuutta.

Seminaari järjestetään yhteistyössä Kulttuuria kaikille -palvelun, Tampereen yliopiston, Pirkanmaan Setan ja British Councilin kanssa.

Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttely on avoinna yleisölle viimeistä päivää sunnuntaina 18.8. Sitä on kesän kuluessa käynyt katsomassa lähes 4000 vierailijaa.

Työväenmuseo Werstas: Hilpeys ja ennakkoluulo
Tampere: Sateenkaarikansa tuli museoon - Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttely avautuu
Työväenmuseo Werstas: Queering Memory Institutions -seminaarin ohjelma

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

1 kommenttia

Kävin näyttelyn avajaisissa vuonna 2005, joten nyt olisi varmaan syytä käydä toisen kerran. Jos käyn ja saan otetuksi kuvia, esittelen ne seuraavasa blogissa.
***

Setan jäsenjärjestöjen vähäinen tiedotus

Ranneliike.netin etusivulla on Tapahtumakalenteri, mutta Setan jäsenjärjestöjen tapahtumat usein puuttuvat. Näin on ollut koko talven, kevään ja kesän.

Esimerkiksi Jyväskylän Setalla oli avoimet ovet eilen, Pirkanmaan Setalla on ollut mm. tällä viikolla bi-ryhmä ja tänään klo 17 on nuorten aikuisten ryhmä ja klo 19.30 on Local AA Group for rainbow people Pyynikin Tuvalla.
Tässä oli siis vain muutama esimerkki tapahtumista, joista ei haluta ilmoittaa ranneliike.netin Tapahtumakalenterissa. Ilmeisesti tulijoita on niin paljon, ettei haluta mainostaa (vitsi).

Kommenttia muokattu: 09.08.2013 klo 16:34