Englantilaiset muslimit haluavat perustaa moskeijan kaikille seksuaalisuuntauksille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve
  • 1

''Inclusive Mosque Initiative-niminen ryhmä (IMI) Englannissa haluaa perustaa moskeijan, joka olisi avoin naisille ja sateenkaariväelle. Monet moskeijat eivät salli naisten osallistuvan perjantain rukouksiin tai johtavan toimituksia ja suhtautuvat torjuvasti homoihin.

IMI:n Englannin ryhmällä on nyt pieni kannattajajoukko. Se kuuluu maailmanlaajuiseen verkostoon, jolla on tukikohtia Intiassa, Malesiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Ruotsissa. Järjestön Englannin koordinaattori Tamsila Tauqir totesi: ”Haluamme tarjota muslimeille vaihtoehtoisen tilan, jossa rukoilla ja tavata muita. Emme syrji ketään, he voivat olla sunneja tai shiioja, homoja tai heteroita, perheellisiä tai perheettömiä.”

Tauqir lisäsi: ”Joidenkin mielestä tämä on ristiriitaista. Me puolestamme yritämme luoda kutsuvan tilan. Haluamme näyttää valtavirralle, ettemme ole ollenkaan äärimmäisyysihmisiä, meitä on kaikenlaisia.”

Lontoolaisen islamilaisten ajatusten hautomon ”The Hittin Institute” edustaja imaami Adnan Rashid, vastustaa IMI:n tavoitteita. ”Islamin opin arvot ovat hyvin selkeät. Muslimit uskovat jo asioihin, joita heihin on päntätty vuosisatojen ajan, eivätkä ne muutu. Koraani ei muutu, profeetan asema ei muutu. Muslimien ajattelutapa ja käytännöt eivät muutu. Niinpä en ymmärrä, mikä tarkoitus moskeijalla on.”

Eräässä moskeijassa Blackburnissa uskovainen Shazad Khan kommentoi: ”Mielestäni homoja ei pitäisi päästää moskeijaan. He eivät ole muslimeja. Miten he voivat mennä rukoilemaan?”

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toinen uskovainen Ali Noor sanoi: ”Mielestäni ajatus on hyvä. Se edistää tasa-arvoisia mahdollisuuksia eritoten vammaisille. Heille olisi pitänyt luoda mahdollisuudet jo kauan sitten, mutta sitä ei ole tehty.”

Lontoossa IMI:n edustaja, joka haluaa pysyä nimettömänä vastatoimien pelossa, totesi: ”Meillä on moskeijoissa ongelmana patriarkaalisuus, mistä seuraa että vaikka naiset päästetään sisälle, heille ei anneta edustusta. Heidän on puhuttava miespuolisen henkilön kautta, mikä ei minusta ole islamilaista tai oikeudenmukaista.”

Viime vuonna Pariisissa avattiin Euroopan ensimmäinen ”homoystävällinen moskeija, mutta islamilaisjohtajat tuomitsivat sen.

Pink News (Englanti)

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Fatima
  • 17.6.2013, 21.17
En ihan ymmärrä tämän tarkoitusta. Kaikkien moskeijoiden kuuluu olla avoinna kaikille, jotka käyttäytyy nätisti. Kun menet moskeijaan, kukaan ei kysy "ookkonää homo?" eikä se olisi riittävä syy käännyttää ketään pois ovelta. Jää vaan semmonen olo että tämmönen vaan edistää muslimiyhteisön jakaantumista ja hajaantumizta sen sijaan että vedettäis yhtä köyttä. Vaikka en mä sitten tiedä, toisaalta olisi kai tarpeen paikka, jossa HLBT-muslimit vois verkostoitua ja saada tukea, ei ole meinaan mikä helppo yhdistelmä, aikani mäkin olen kamppaillut, vaikka olen koko ajan tiedostanut, että muuta keinoa kuin asian hyväksyminen, ei ole, ja asiallisesti tästä ei voi musupiireissä yleisesti puhua.

Moskeijassa suoritettavat perjantairukoukset ovat pakollisia miehille, naisille vapaaehtoisia. Jos naisia ei ole päästetty moskeijaan perjantai-iltapäivisin, se johtuu luultavasti tilan puuttesta, ei siitä, että naisia ei syrjittäisiin.