Tampere: Sateenkaarikansa tuli museoon - Hilpeys ja ennakkoluulo -näyttely avautuu

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Juhani Viherlahti
  • 1
Homomiehen nahkalakki. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Työväenmuseo Werstaalla Tampereella avattiin tänään tiistaina näyttely Hilpeys ja ennakkoluulo, joka kertoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, arjesta ja elämästä Suomessa 1970-luvulta lähtien.

Hilpeys ja ennakkoluulo houkuttelee museoyleisön pohtimaan seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuutta sekä kertoo ihmisoikeuksista ja historiallisesta muutoksesta. Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971 saakka ja luokiteltiin sairaudeksi vuoteen 1981 asti.

Hilpeys ja ennakkoluulo on moni-ilmeinen ja heteronormatiivisuutta kyseenalaistava katsaus sateenkaarikansalaisten elämään. Näyttely käsittelee muun muassa omasta identiteetistä kertomista, kumppanin löytämistä, parisuhteen virallistamista, sateenkaariperheitä, oman kulttuurin rakentumista, merkkikieltä sekä suhdetta valtakulttuuriin.

Toisenlaisesta seksuaalisuudesta kertovat niin naisparin remonttipuuhat kuin dragartisti Lady Victorian leopardikengät. Esillä on runsaasti kuvia, esineitä, ääntä ja videota.

Näyttely perustuu Werstaalla säilytettävään Suomen ainoaan sateenkaarikokoelmaan. Kokoelmaa on kartutettu vuodesta 2002 saakka ja ensimmäinen aihetta käsitellyt näyttely pidettiin Werstaalla 2005. Nyt näyttelyssä oleva aineisto ei ole ollut aiemmin esillä. Kokoelmassa on tällä hetkellä reilusti yli tuhat esinettä sekä runsaasti valokuvia.
Lahjoituksia otetaan jatkossakin vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Näyttelyn kulttuurihistoriallista sisältöä täydentää nykytaide. Mukana ajatuksia herättämässä ovat Fredrika Biström, Reima Hirvonen, Katariina Katla, Janne Laine, Ritva Larsson, Heidi Lunabba, Kaija Papu, Jaakko Pesonen, Marko Suomi, Jaana Sterbak, Tiitu Takalo ja Hessu Vuorinen.

Näyttelyn yhteistyökumppanina on 40-vuotias Pirkanmaan Seta. Tampereella perustettiin vuonna 1973 SETAn edeltäjä Vagabondi ry. Alkuaikojen toimintaa näyttelyssä valottavat yhdistysaktiivien haastattelut sekä vuonna 1974 aloitetun puhelinpäivystyksen toiminnasta kertova puhelin päiväkirjoineen. Sijansa saavat myös oman kulttuurin rakentumisessa tärkeäksi koetut juhlat eli Leimautumisbileet sekä Suomen vanhin toimiva homoravintola Mixei.

Näyttelyn avajaisviikolla ovat Pirkanmaan Setan järjestämät Leimautumispäivät tiistaista lauantaihin. Päivien ohjelmassa Werstaalla on yhdenvertaisuuspaneeli, leimautumismarssin kylttipaja, luento ”Peltienkeleitä, puistokohtaamisia, kulttuurin tekijöitä ja muuta historian havinaa” tamperelaisesta sateenkaarihistoriasta sekä sateenkaariperheiden tapaaminen. Lisäksi kesäkuun lopussa on Vinokinon elokuvanäytös Pridekino ja elokuussa museo- ja arkistoväelle suunnattu kansainvälinen seminaari sateenkaariasioiden huomioimisesta.

Hilpeys ja ennakkoluulo on avoinna yleisölle 12.6.-18.8.2013.

Lady Victorian Yhdysvalloissa mittojen mukaan teetetyt leopardikuvioiset kengät. Kuva: Työväenmuseo Werstas.

Työväenmuseo Werstas. Museon verkkosivut

1 kommenttia

Tuonne museoon olisi ollut hyvä saada myös kollaasi 60-luvulta kertomaan hlbtiq-ihmisten tuomitsemisesta rakastelusta vankilaan jopa kahdeksi vuodeksi.