Verenluovutuskieltoon pieni lievennys Kanadassa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • jnsto
  • 1

Kanada on kumonnut seksiä miehen kanssa harrastaneiden miesten elinikäisen verenluovutuskiellon. Se korvataan heinäkuussa viiden vuoden määräaikaiskiellolla. Verta voi mies luovuttaa, jos on pitänyt viiden vuoden selibaalitin miessuhteissaan.

Kanadan täyskielto koski miehiä, joilla oli ollut seksiä toisen miehen kanssa vuoden 1977 jälkeen. Tuon vuoden jälkeen katsottiin esimerkiksi HIV-aiheuttajaa olleen jo laajasti liikkeellä, vaikka siitä ei tiedetty.

Tasa-arvoaktivistit olivat pitkään vaatineet täyskiellon kumoamista, mutta tilalle tulleeseen viiden vuoden aikaan ollaan pettyneitä ja sen katsotaan syrjivän mielivaltaisesti. He ovat huomauttaneet, että esimerkiksi Britanniassa ja Australiassa luovutuskielto kestää vain vuoden ja Italiassa vain neljä kuukautta.

Terveysministeriö Health Canada sanoo päätöksen perustuvan tieteeseen ja riskianalyysiin. HIV-tartunnat ovat miesten välistä seksiä harrastaneiden piirissä huomattavasti yleisempiä kuin kokonaisväestössä. Annettua päätöstä olivat toivoneet Kanadan veripalvelutoimijat Canadian Blood Services ja Héma-Québec.

Uutinen xtra.cassa

1 kommenttia

4 kk seksikielto oli sitten samaa tai eri sukupuolta olevan kanssa niin tasa arvo tapahtuu.