Auttaako HIViin pilleri päivässä?

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006

USAssa kokeillaan lähiaikoina pilleriä , joka tekisi immuuniksi HI-virukselle. Tällaista on jo vuosia odotettu. Huomattava lääkärijoukko on sitä mieltä, että pilleriä voi jo kokeilla valikoituun joukkoon. Lääkkeen ansiosta riski sairastua laskisi olennaisesti, mahdollisesti sairastumisia ei enää tulisi.

Onko nyt ratkaisu aidsiin näkyvissä? Mahdollisesti. Uusi menetelmä on nimeltään pre exposition prophylaxe eli PrEP. Kun ottaisi pillerin päivässä, se pitäisi HIVin loitolla. Siitä toivotaan samanlaista suojaa kuin kondomista. Kenttätutkimusvaihetta valmistellaan USAssa, koehenkilöinä homot. Sadat koehenkilöt saavat pillerinsä aidstutkija Marcus Conantilta. Hän on ollut mukana aids-tutkimuskessa jo lähes aidsin alkuajoista lähtien.

Conant on jo aikaisemmin kokeillut erilaisia vaikuttavia aineita. Tämä on seitsemäs ja lupaavin koesarja. Välituloksia saataneen jo ensi vuoden puolivälissä. Jos tulos on huono, tartunnat putoavat vain kahteen kolmasosaan. Jos tulos on hyvä, miljoonat uudet tartunnat jäävät pois.

Lääkkeen pitää suojata eikä sillä saa olla vakavia sivuvaikutuksia. Suurin osa sivuvaikutuksista jo tiedetään. Lääke häiritsee mm. rasva-aineenvaihduntaa. Rasvakerros vähenee käsissä ja jaloissa ja keskittyy vatsalle ja niskaan. Veren rasva-arvot lisääntyvät, joten voi olla, että infarktivaara lisääntyy. Harvinaisissa tapauksissa voi syntyä vaarallisia maksa- ja munuaisongelmia. Nyt tutkitaan myös psykologis-sosiaaliset vaikutukset. Miltä tuntuu viikkojen jälkeen päivittäinen pilleri.

Pilleri kuuluu HAART-ryhmän (Highly Active Antiretroviral Therapy). Näitä lääkkeitä on ollut markkinoilla jo kymmenen vuotta. Ne blokkaavat viruksen ja jarruttavat sen pääsyä elimistöön. Jo hyvin varhaisessa tartuntavaiheessa elimistön puolustusreaktiot käynnistyvät ja estävät viruksia linnoittautumasta soluihin. Virus jää suojattomaksi ja elimistön on helpompi tuhota se.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lääkkeen ongelma on se, että ihmiset yhä enemmän alkavat harrastaa suojaamatonta seksiä ja voi olla , että virus alkaa levitä entistä laajemmalle.

http://www.welt.de/wams_print/article2767871/Eine-Pille-gegen-Aids.html

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!