Venäjällä mielenosoituksia sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Kirkolla on vahva vaikutus Venäjällä kiristyneisiin asenteisiin seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Pietarissa ja Moskovassa osoitetaan mieltä sateenkaari-ihmisten oikeuksien puolesta vapunpäivänä. Pietarissa mielenosoitus järjestään siitä huolimatta, että kaupungissa on voimassa laki, joka kieltää homoseksuaalisuuden edistämisen. Mielenosoituksessa osoitetaan myös mieltä kyseistä lakia vastaan.

Pietarissa marssin on ollut määrä käynnistyä 11.30 paikallista aikaa (10.30 Suomen aikaa).

Facebookissa kerrottujen tietojen mukaan Pietarissa sateenkaarimarssijat aikovat liittyä "demokraattiseen marssiin" omana saarekkeenaan. Mielenosoituksen ympärille odotetaan vahvaa poliisin läsnäoloa. Facebook-sivulla neuvotaan, että sateenkaarimielenosoittajien ei pidä ottaa lippujaan esiin ennen marssin käynnistämistä, jotta riski joutua pois kulkueesta ennen aikojaan olisi pienempi. Verkkosivulla myös todetaan, että poliisi tai marssin järjestäjä voi poistaa tapahtuman sääntöjä rikkovan.

Tavoitteena on laaja näkyvyys ja saada "osoitettua, että meitä on monta". Tärkeimpänä viestinä on vaatimus homofobisen "homopropagandalain" lain lakkauttamista. Pietarissa hyväksyttiin toissa talvena lainsäädäntö, jossa homoseksuaalisuuden julkinen edistäminen kielletään. Laissa homoseksuaalisuus rinnastetaan pedofiliaan.

Facebook-sivulla varoitetaan, ettei pidä käyttää kiertotietä tai mennä marssimaan virallisen paraatin päätyttyä. Myös yksin kotiin matkustamisesta varoitetaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Moskovassa LGBT-marssin on määrä käynnistyä 13.30 paikallista aikaa (12.30 Suomen aikaa). Myös Moskovan mielenosoitukseen osallistuvia on neuvottu varovaisuuteen.

***

Venäjällä on käynnissä lainsäädäntöhanke, jossa Pietarin ja eräiden muiden kaupunkien homopropagandalain tyyppinen lainsäädäntö säädettäisiin koko maahan. Tammikuussa Venäjän duuma hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä lakiehdotuksen. Lain odotetaan tulevan voimaan vielä tämän vuoden aikana.

Pietarin laki ja koko valtakunnan lakihanke on saanut runsaasti kansainvälistä kritiikkiä, poliitikoilta ja erilaisilta ihmisoikeustoimijoilta. Venetsia ja Milano ovat katkaiseet ystävyyskaupunkitoiminnan Pietarin kanssa.

Russia: Parades to demonstrate for gay rights in Moscow and St Petersburg, despite anti-gay law
Facebook: РАДУЖНАЯ КОЛОННА на «Демократическом М

3 kommenttia

Kukas vielä sanookaan, et kaikki venäläiset on sivistymättömii takapajusii junttei? ;D