Uusi-Seelanti hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliitot

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 14
Uuden-Seelannin parlamentti päätti tasa-arvoisesta avioliitolaista 17.4.2013.

Uuden-Seelannin parlamentti hyväksyi samaa sukupuolta olevien parien avioliitto-oikeuden äänin 77 - 44. Uusi-Seelanti on Tyynenmeren maista ensimmäinen, joka muutti avioliliittolainsäädäntönsä tasa-arvoiseksi. Lain odotetaan tulevan voimaan syksyyn mennessä.

Uusiseelantilaisista 70 prosenttia on kyselyissä ilmaissut kannattavansa lakiuudistusta. Siitä huolimatta konservatiivisen puolueen johtaja Colin Craig sanoi päätöksen syntymisen jälkeen, että "olemme nähneet poliitikkojen tekevän tänään päätöksen, jota tämän maan kansa ei tekisi". Lopulta selvin numeroin hyväksyttyä lakiuudistusta vastustivat äänekkäästi kampanjoiden mm. kristillistaustaiset painostusryhmät. Papit voivat vakaumuksensa perusteella kieltäytyä vihkimästä homoparia.

Sekä konservatiivinen pääministeri John Key ja opposition johtaja kannattivat uudistusta.

BBC:n mukaan sadat ihmiset juhlivat parlamentin ulkopuolella, kun päätös oli hyväksytty. Päätöstä pidettiin tasa-arvon virstanpylväänä. BBC:n kirjeenvaihtaja lisää, että myös pääkaupunki Wellingtonin klubeissa ja pubeissa juhlitaan päätöstä.

BBC: New Zealand legalises same-sex marriage
The New Zealand Herald: Same-sex marriage law passed

14 kommenttia

Mahtavaa että perusuusseelantilaisten, eli māorien kulttuurisiivistystä palautetaan maahan jälleen. Māoreillahan homoja, lesboja, bissejä, transpersoonia ei karsastettu, mutta vuonna 1840 Uudessa-Seelannissa tuli laitonta miehen rakastella toisen miehen kanssa ja lakiin tuli kuolemantuomio "sodomiasta", eli tuolloin maa joutui Brittiläisen kansainyhteisön joukkoon, abrahamisen luonnottoman moraalin alle ja tuomiolait kopioitiin emämaa-Britanniasta. Tietojen mukaan kuolemantuomioita ei kuitenkin langetettu, vaan tuomiot tulivat vankeus- ja pakkotyörangaistuksina. Naisten keskinen rakastelu ei ollut laitonta.

Mãorien kielessähän on sana Takatāpui, mikä tarkoittaa samansukupuolista elämänkumppania mãorien keskuudessa - sana on sittemmin laajentunut vastamaan mãori-hlbt -ihmisiä muutenkin - huomattavaa se, että sana tarkoittaa myös koko asiaan liittyvää mãori-kulttuuria http://en.wikipedia.org/wiki/Takat%C4%81pui
Maorien tv-kanavahan on jo kauan sitten lähettänyt tuon nimistä tv-ohjelmaakin
http://www.youtube.com/watch?v=UC1fB2RR_vQ
Uudessa-Seelannissakin länsimaiden lähetyssaarnaajat 1700-luvulla törmäsivät seksuaalisuuden monimuotoisuuteen, siitä kertoviin kuviin ja koristekäyttöesineisiin ja alkoivat julistaa sitä pahaksi, "sodomiaksi". Kristillisyyden tuomitsemaa seksuaalisuutta esittäviä esineitä tuhottiin järjestelmällisesti mãorikylistä tai osa niistä kuljetettiin pois länsimaisiin museoihin (esim. Italiasta Fiirenzen etnomuseosta löytyy mãori-rasia, jonka koristelussa on kaksi, kaluistaan yhdessä olevaa miestä). Britti-imperiumin maissa Viktoriaanisen ajan kirkon käsitysten mukaan. Samaahan tehtiin Afrikassa ja Espanjalaiset Väli- ja Etelä-Amerikassa. Ja samaa synniksi julistamista kristinusko oli tehnyt jo 1000 vuotta Euroopassa, sekä myöhemmin abrahaminen islam sen perässä (islamhan syntyi, vahvasti juutalais-kristinuskon pohjalta, vasta 600-luvulla jaa ja peri silloin juutalais-kristinuskolta "sodomia" syntikäsityksen - roomalaisethan ajoivat juutalaiset 120-luvulla jaa Palestiinasta maanpakoon Lähi-Itään ja muualla).

Uuden-Seelannin perusuusseelantilaisethan, māorit lunastivat itselleen muut ihmisoikeudet, omassa maassaan, maahanmuuttaja-eurooppalaisten sallimina, 1900-luvun alkupuoliskolla, kun Māori-pataljoona lähti puolustamaan Euroopan demokratioita, entisiä siirtomaaisäntiään sekä 1. että 2. maailmansodassa. Māori-pataljoona taisteli natsi-saksalaisia vastaan mm. Kreikassa, Pohjois-Afrikassa ja Italiassa - Māori-pataljoona oli eniten kunniamerkein palkittu joukko-osasto Uuden-Seelannin joukoista. http://en.wikipedia.org/wiki/M%C4%81ori_Battalion

Heidän mottonsa oli Ake! Ake! Kia Kaha E!
- eli "Upwards, upwards, be strong!"
Mikä sopii hyvin tähän ihmisoikeuksien palauttamisen taistoommekin : )

Nyt sitten māori-homotkin voivat jälleen virallistaa suhteensa, kuten ennenvanhaan hyvinä aikoina.

Uutistekstiin lisäyksenä se, että samalla päätöksellä Uudessa-Seelannissa myös adoptio-oikeus kattaa kaikki avioparit.

Kommenttia muokattu: 17.04.2013 klo 17:49
  • 2 / 14
  • Berdache
  • 17.4.2013, 17.16
Toinen alkuperäiskansa, joka ei pitänyt homoseksuaalisuutta minään, tai jos piti, niin jopa arvossa, olivat useat Pohjois-Amerikan intiaaniheimot. Heidän mukaansa henkilöllä, jolla oli sisällään kaksi henkeä yhden sijaan, oli paremmat edellytykset toimia parantajana, shamaanina jne.

MUTTA eurooppalaiset uudisasukkaat lähetyssaarnajineen onnistuivat myrkytystyössään ja monissa heimoissa asenne muuttui päälaelleen.

Silti 1900- ja 2000-luvulla joissakin intiaanireservaateissa, en nyt muista missä tarkalleen, olivat homoliitot lailliasia ensimmäisenä koko mantereella. Intiaanireservaateillahan on oikeus säätää omia, liittovaltiosta riippumattomia lakeja.