Kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keruu on alkanut

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 31

Kannatusilmoitusten kerääminen kansalaisaloitteelle tasa-arvoisesta avioliittolaista on käynnistynyt. Samalla on käynnistynyt kansalaisaloitetta tukeva Tahdon2013-kampanja.

Tasa-arvon päivänä 19.3. alkaneen nimenkeruun tavoitteena on saada puolessa vuodessa vähintään 50 000 allekirjoitusta sähköisesti tai perinteisesti paperille. Sähköinen kannatusilmoituksen jättäminen käynnistyi välittömästi vuorokauden vaihtuessa. Paperisia kansalaisaloitteen kannatusilmoituksia vastaanotetaan kymmenissä kirjastoissa eri puolilla maata. Myös Tahdon2013-kampanjan aktiivit keräävät puolen vuoden aikana nimiä henkilökohtaisesti.

- Suomen nykyinen lainsäädäntö asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Vain nainen ja mies voivat avioitua keskenään. Rekisteröidyssä parisuhteessa olevilla pareilla on samat velvollisuudet muttei samoja oikeuksia. Tasa-arvoinen avioliittolaki takaisi jokaiselle oikeuden mennä avioliittoon riippumatta puolison sukupuolesta. Näin kaikki parit olisivat lain edessä yhdenvertaisia, perustellaan Avoimen ministeriön verkkosivulla sekä kansalaisaloite.fi -palvelussa aloitteen tavoitetta, jolle oikeusministeriö on antanut asianumeron OM 47/52/2013.

Eri puolilla Suomea järjestetään kampanjan avauspäivänä tapahtumia ja tilaisuuksia, joissa voi tavata kampanjan vetäjiä ja käydä ilmaisemassa kannatuksensa tapahtumalle. Tapahtumia on ainakin Akaalla, Espoossa, Helsingissä, Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Rovaniemellä, Seinäjoella, Turussa ja Vaasassa. Aikatauluja ja tarkempia tapahtumatietoja on kampanjan sivulla osoitteessa http://www.tahdon2013.fi/uutiset/kampanjastarttia-vietetaan-koko-maassa/

Suomi on pohjoismaista ainoa, jossa samaa sukupuolta oleva pari ei toistaiseksi voi solmia avioliittoa keskenään. Suomessa samaa sukupuolta olevat parit ovat voineet vuodesta 2002 rekisteröidä parisuhteensa, mutta rekisteröidyn parisuhteen oikeusvaikutukset ovat avioliittoa heikommat.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Eduskunnan lakivaliokunta päätti äänestyksessään 27. helmikuuta 2013 niukasti, ettei se ota käsiteltäväkseen kansanedustajien tekemää aloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on sisällöltään sitä vastaava.

Tuoreimpien tutkimustulosten mukaan valtaosa suomalaisista kannattaa avioliitto-oikeuden laajentamista samaa sukupuolta oleviin pareihin.

www.tahdon2013.fi
avoin ministeriö: Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista
Kansalaisaloite.fi: Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista

31 kommenttia