Heteronaisten ja homomiesten ystävyyden erityislaadun taustalla parisuhdeneuvot

  • Uutinen
  • Yleiset
  • Sami Mollgren
  • 4
Tutkimuksen mukaan homomiehen ja heteronaisen ystävyyden taustalla on seksuaalisen intohimon loistaminen poissaolollaan ja rehelliset parisuhdeneuvot.

Homomiesten ja heteronaisten läheisistä ystävyyssuhteista on käyty keskustelua maailman sivu. Toisinaan tällaisten suhteiden erityislaatuisuutta on pidetty kaupunkitarinoina, mutta ilmiöön uskoviakin on ollut paljon.

Texasin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan heteronaisen ja homomiehen välisen ystävyyden erityislaadun taustalla on se, että he pystyvät antamaan toisilleen rehellisiä parisuhdeneuvoja.

Evolutionary Psychology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta kertoi Iltalehti.

Tutkimusryhmää vetänyt psykologi-tutkija Eric Russell sanoo, että heteronaisen ja homomiesten on helpompi olla keskenään rehellisiä, sillä he eivät tunne seksuaalista mielenkiintoa toisiaan kohtaan. He eivät myöskään kilpaile samoista kumppaneista. Monissa muissa ystävyyssuhteissa nämä asiat voivat aiheuttaa ylimääräistä jännitteitä.

Tutkimus tehtiin yhteisöpalvelu Facebookookin avulla. Naisryhmälle ja miesryhmälle esiteltiin Facebook-profiili, joka kuului henkilölle nimeltä Jordan. Jordanin profiilit esitettiin eri ihmisille muuten keskenään samanlaisina, mutta Jordanin sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen vaihtelivat. Koehenkilön piti kuvitella tilanne, jossa Jordan antaa heille parisuhdeneuvoja ja heidän piti arvioida, luottaisivatko he tämän neuvoihin.

Tulosten mukaan heteronaiset katsoivat homomiehen antamat neuvot luotettavemmiksi kuin heteronaisen tai -miehen neuvot. Homomiehet puolestaan pitivät heteronaisten neuvoja luotettavimpina.

Tutkijaryhmä arvelee naisten kokevan etujensa olevan ristiriidassa toisten naisten tai heteromiesten etujen kanssa: muut naiset ovat mahdollisia kilpailijoita ja heteromiehet taas pelaavat peliä saadakseen naisen itselleen. Arveluiden mukaan homomiesten kohdalla samanlaisia eturistiriitoja ei ole näköpiirissä, joten neuvot koettaisiin siksi luotettavimpina.

Evolutionary Psychology: Friends with benefits, but without the sex: Straight women and gay men exchange trustworthy mating advice
Keskustelu: Miksi naiset rakastavat homoja?
Iltalehti: Tästä syystä naiset ja homomiehet ystävystyvät

4 kommenttia

  • 1 / 4
  • AAA
  • 26.2.2013, 17.59
"heteronaisen ja homomiesten on helpompi olla keskenään rehellisiä, sillä he eivät tunne seksuaalista mielenkiintoa toisiaan kohtaan. "

Taas on psykologi vetänyt mutkat suoriksi. Homomies ei tunne vetoa naista kohtaan. Heteronaisella voi sitten olla vaikka minkälaisia fantasioita homomiestä kohtaan.
Niin ja sittenhän on sekin tosiasia, että homomiehistä ei ole heteromiehille yhtään mitään eturistiriitaa - homomiehet kun eivät ole vielämässä heteromiehiltä naisia :P

Tuo uutisoitu tutkimus myös selittänee sen, miksi sekä heterot että homot / lesbot kokevat biseksuaalit kaikkein epäluotettavimpina, joka suuntaan "vain omaa peliään pelaavina".

Kommenttia muokattu: 26.02.2013 klo 18:38