Yle: Lakivaliokunta päättää tiistaina tasa-arvoisen avioliittolain valmistelusta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Lakivaliokunta aikoo Ylen mukaan äänestää tiistaina 26.2. siitä, otetaanko lakialoite avioliittolain muuttamisesta tasa-arvoiseksi käsittelyyn. Valiokunta päätti Ylen mukaan asiasta torstaisessa kokouksessaan yksimielisesti.

Vaalikonevastausten perusteella enemmistö 17-jäseniseen valiokuntaan kuuluvista kannattaa samaa sukupuolta olevien parien aseman parantamista, mutta aloitteen allekirjoittaneet ovat vähemmistössä. Avioliittolakialoitteessa on 76 kansanedustajan allekirjoitusta. Tavallisesti lakivaliokunta ottaa käsittelyynsä yli sadan kansanedustajan allekirjoittamat aloitteet.

Hallitusneuvotteluissa päädyttiin siihen, että tasa-arvoista avioliitto edistetään lakialoitteen kautta, koska hallituspuolue kristillisdemokraatit ei suostunut ottamaan asiaa hallitusohjelmaan.

Mikäli valiokunta ottaa asian valmisteluun, se voi päätyä aikanaan eduskunnan täysistunnon ratkaistavaksi. Mikäli taas valiokunta hylkää aloitteen, se raukeaa.

Lakia edistämään on käynnistetty myös Tahdon2013-kampanja, jonka tarkoituksena on viedä tasa-arvoista avioliittolakia eteenpäin kansalaisaloitteen voimin. Kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keruun on määrä käynnistyä 19. maaliskuuta, tasa-arvon päivänä. Toistaiseksi ei ole tietoa, miten kansalaisaloitetta edistävät tahot toimivat, jos lakivaliokunta ottaa tasa-arvoisen avioliittolain valmisteltavaksi.

Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa, vaan joutuvat tyytymään oikeusvaikutuksiltaan heikompaan "rekisteröity parisuhde" -instituutioon.

Yle: Tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo ratkeaa ensi viikolla

3 kommenttia

Minusta on sinänsä jo vahva merkki, että aloitteen käsittelyynotosta aiotaan äänestää vaikkei sillä ole sitä kiireellisen statuksen vaatimaa sataa allekirjoittajaa.

Jos valiokunnan jäsenet pitävät sanansa vaalikoneissa, aloite otetaan käsittelyyn ainakin äänin 9-8.
  • 2 / 3
  • mie
  • 21.2.2013, 17.41
On tärkeää että kansalaisaloite käynnistetään 19.3. lakivaliokunnan äänestystuloksesta riippumatta - muuten mikään ei estä valiokuntaa tosiasiassa edelleen hautaamasta hanketta muiden asioiden alle. Lisäksi yli 50000 allekirjoittajaa luo painetta eduskunnalle äänestää lakialoitteen puolesta.